Dolar

32,5874

Euro

34,8388

Altın

2.507,20

Bist

9.693,46

Kamplardaki Suriyeliler Avrupa'yı değil vatanlarını düşünüyor

Yaklaşık 4 yıldır Türkiye'deki kamplarda barınan sığınmacıların çoğu, barışın hakim olduğu bir Suriye'de yaşamayı arzuluyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-19 12:01:36

Kamplardaki Suriyeliler Avrupa'yı değil vatanlarını düşünüyor

Türkiye'deki kamplarda barınan Suriyeli sığınmacıların büyük bölümü, Avrupa yerine ülkelerine gitmek istiyor.

Ailesiyle Avrupa'ya geçmek isterken Bodrum'da cesedi kıyıya vuran 2 yaşındaki Suriyeli Aylan Kurdi'nin fotoğrafı, Suriyeli sığınmacıların dramını gündeme getirdi. Tehlikeye rağmen deniz yoluyla kaçmaya çalışan birçok Suriyelinin Avrupa umudu, bot veya teknenin alabora olması sonucu meydana gelen kazalarda tükeniyor. 

Yaklaşık 4 yıldır Türkiye'deki kamplarda barınan Suriyelilerin çoğunluğunun aklı ise Avrupa yerine ülkelerinde. Savaşın bitmesi için dua eden sığınmacılar, barışın hakim olduğu bir Suriye'de yaşamayı arzuluyor. Kamplardaki hizmetlerden memnun olan sığınmacılar, Türkiye dışında bir ülkeyi hiç düşünmediklerinin altını çiziyor.

Akçakale ilçesindeki Süleyman Şah Konaklama Tesislerinde barınan Feyyaz Derviş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de mutlu olduklarını ancak Suriye'de savaşın bir an önce sona ermesini ve ülkelerine dönmek istediklerini söyledi. 

Bir sonraki durakları Suriye

Kendilerine sunulan tüm imkanlara rağmen vatan sevgisinin bir başka olduğunu anlatan Derviş, "Türkiye'de çok iyi ağırlanıyoruz ama aklımız hep Suriye'de. İnşallah ülkemiz eski günlerine dönerse bundan sonraki durağımız memleketimiz olacak" dedi. 

Suriye'de yaşanan sürecin kendilerini sığınmacı haline getirdiğini anlatan Derviş, şöyle konuştu:

"Müslüman ve kardeş ülke olarak gördüğümüz Türkiye'de bulunmaktan son derece mutluyuz. Türkiye'den başka bir ülkeye gitmek gibi bir düşüncemiz yok. Bizim tek isteğimiz ülkemizde yaşanan savaşın sona ermesi ve kendi evimize, ülkemize dönmektir. Bunu bir iltifat olarak söylemiyorum; gerçekten Türkiye bize çok iyi davrandı ve tüm ihtiyaçlarımızı karşılıyor, hepsine tek tek teşekkür ediyorum."

Ahmet Serdi ise Suriye'de kadın, çocuk ve yaşlıların ayrım yapılmadan öldürüldüğü bir dönemde Türkiye'ye sığındıklarını söyledi.

Türkiye'nin hiç düşünmeden kendilerine kapılarını açtığını aktaran Serdi, Türkiye'den sonra başka bir ülkeye göç etmeyi düşünmediklerini dile getirdi.

Türkiye'yi Müslüman ve güvenli bir ülke olduğu için tercih ettiklerini aktaran Serdi, "Bir gün eğer Türkiye'den göç edersek gideceğimiz yer ancak Suriye olur. Başka bir ülkeyi aklımızdan bile geçirmiyoruz. Bize desteklerini esirgemeyen tüm Türk halkına ve bunları temsilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na çok teşekkür ediyoruz" dedi.

Selim Abdulhamit de Türkiye dışında gitmek istedikleri tek ülkenin doğup büyüdükleri Suriye olduğunu söyledi.

"Avrupa için bir sebep yok"

Malatya Beydağı Konaklama Tesisinde yaşayan Hatim Ali de kampta her türlü ihtiyaçlarının karşılandığını belirtti.

Türk halkının kendilerini misafir olarak ağırladığını ifade eden Ali, "İnşallah bu savaş bitince Suriye'ye döneceğiz. Türkiye'den sonra Avrupa'ya gitmemiz için hiçbir sebep yok" şeklinde konuştu. 

Haber Ara