Dolar

32,5507

Euro

35,0027

Altın

2.427,68

Bist

9.722,09

Kalp Krizi nedir? Kalp krizi belirtileri nelerdir?

Kalp krizi nedir? Kalp krizi belirtileri nelerdir? Kalp krizi sırasında ne yapılmalı? İşte detaylar...

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-14 21:51:21

Kalp Krizi nedir? Kalp krizi belirtileri nelerdir?

Kalp krizi, kalbi besleyen atardamarların herhangi bir nedenle tıkanması neticesinde yeterli oksijen gitmeyen kalp kaslarının düzgün çalışmaması sonucunda ortaya çıkan duruma denir. Genellikle kalbe giden atardamarlarda yağ ve kolesterol gibi maddelerin birikmesi sonucunda tıkanma olayı gerçekleşir.

Kalp krizi nedeniyle ülkemizde ve tüm dünyada ölüm oranı oldukça yüksektir. Ülkemizde her yıl yaklaşık olarak 200 bin kişi kalp krizi nedeniyle vefat etmektedir. 

Kalp Krizinin Belirtileri!

Kalp krizinde en temel belirti göğüs kafesine biri oturmuş hissi veren ağrıdır. Bu ağrı nefes alıp vermekle veya hareket etmekle artmaz ya da azalmaz. Göğüs kafesinde oluşan bu ağrı zamanla sol kola, boyuna, omuzlara, karın, çene ve sırta yayılabilir. Kalp krizinin diğer belirtileri arasında sıkıntı hissi, baş dönmesi, mide bulantısı, nefes darlığı, kolay yorulma ve kalp ritim bozukluğu da yer alır.

Kalp Krizinin Nedenleri!

Kalp krizinin en önemli nedenleri arasında birinci sırayı sigara ve tütün mamülleri kullanmak gelmektedir. Daha sonra kanda kötü kolesterol olarak tanımlanan LDL oranı yüksek olması kalp krizini tetiklemektedir. Kalp krizinde diğer önemli bir etken şeker hastalığıdır. Şeker hastalarının büyük bir çoğunluğu kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Tansiyon yükselmeside kalp krizini tetikleyen diğer bir faktördür. Tansiyon yükselmesine kanın damar çeperlerine olan basıncı artırarak kalp krizini tetiklemektedir. Genetik faktörlerde kalp krizinde önemli rol oynamaktadır. Kişinin anne, baba, kardeş gibi birinci derece yakınlarında kalp krizi öyküsünün bulunması kalp krizi geçirme riskini artırır.

Kalp Krizi Anında Ne Yapılmalıdır?

- İlk olarak hızlı bir şekilde 112 acil aranmalı ve durum bildirilmelidir.

- Kalp krizi geçiren kişinin etrafı açılarak bol hava alması sağlanmalıdır. Burada öenmli olan hastanın bol miktarda oksijen alabilmesidir.

- Aspirin bulunabilirse hastaya bir bardak su ile içirilmelidir, bunun haricinde herhangi birşey yedirilip içirilmemelidir.

- Soğuk veya sıcak suyun altına kişi konmamalıdır. Özellikle soğuk su kan damarlarını daraltacağı için durumu daha tehlikeli hale getirebilir.

- Oturarak ya da yatarak yardımın gelmesi beklenmelidir. Ayakta beklemek kriz anında ani ritim ve tansiyon değişikliklerinden dolayı düşmelere kısacası travmatik kazalara yol açabilir

 

Haber Ara