Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Kalp hastalığında çok az bilinen ‘uyarı işareti’

Amerikan Kalp Derneği tarafından yapılan yakın tarihli bir ulusal araştırma, riske rağmen, birçok kadının kalp krizi ve felç belirtilerinin veya kadınlara yönelik kalp hastalığı riskinin farkında olmadığını ortaya koydu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-06 11:37:45

Kalp hastalığında çok az bilinen ‘uyarı işareti’

• Kalp hastalığı, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kadınlar için en önemli ölüm nedenidir.

• Her 5 kadın ölümünden yaklaşık 1'i kalp hastalığına bağlıdır.

• Amerikan Kalp Derneği tarafından yapılan yakın tarihli bir ulusal araştırma, riske rağmen, birçok kadının kalp krizi ve felç belirtilerinin veya kadınlara yönelik kalp hastalığı riskinin farkında olmadığını ortaya koydu.

Kalp hastalığı, Amerika Birleşik Devletleri'nde kadınların önde gelen ölüm nedenidir. Ancak çoğu Amerikalı kadına sorarsanız, yeni araştırmaya göre şaşırtıcı derecede düşük bir sayı bu gerçeği bilemez.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne (CDC) göre, her 5 kadından yaklaşık 1'i kalp hastalığına bağlıdır.

Amerikan Kalp Derneği tarafından yapılan yakın tarihli bir ulusal araştırma, riske rağmen, birçok kadının kalp krizi ve felç belirtilerinin veya kadınlara yönelik kalp hastalığı riskinin farkında olmadığını ortaya koydu.

Anket, 2009'dan 2019'a kadar, kadınlar için önde gelen ölüm nedeni olarak kalp hastalığı bilincinin yüzde 65'ten yüzde 44'e düştüğünü ortaya koydu.

Aşağıdaki alanlar arasında da farkındalık azaldı: kalp krizi ve felce ilişkin uyarı işaretleri, biri kalp krizi veya felç geçirdiğinde yapılacak ilk eylem ve kalp hastalığı ve inme risk faktörleri.

Kadınlar ne bilmeli

Düşüş, 65 yaşın üstündekiler dışında her yaştan ve tüm ırksal ve etnik gruplarda gözlendi.

New York'taki Lenox Hill Hastanesi Kadın Kalp Sağlığı Direktörü Dr. Eugenia Gianos , “2019'da genç kadınların kalp-sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olma ihtimalinin 2009'a göre daha düşük olduğunu duymak hayal kırıklığı yaratıyor” dedi. "Bu, kalp hastalığı konusunda bilinçsizlikle birleştiğinde, genç kadınlarda gördüğümüz kalp hastalığı ölüm oranındaki artışı açıklayabilir."

Bununla birlikte, farkındalık eksikliği en çok 34 yaşın altındaki kadınlar arasında ve Hispanik olmayan Siyah ve Hispanik gruplarda görülüyordu. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne (CDC) göre, siyah kadınların kalp krizi geçirme olasılığı beyaz kadınlardan yaklaşık yüzde 60 daha fazladır, bunun başlıca nedeni, sigorta kapsamı yetersizliği, kaliteli bakım eksikliği ve yetersiz doğum öncesi danışmanlık gibi sosyoekonomik faktörler.

Kadınlar kalp krizi geçirdiğinde, erkeklere kıyasla farklı semptomlara sahip olabilirler. Göğüs rahatsızlığı yaygın olsa da, baş dönmesi, nefes darlığı veya mide bulantısı gibi kalp krizleriyle daha az ilişkili olan başka semptomlar yaşayabilirler.

Diğer semptomlar şunları içerebilir:
• sırt, çene, mide veya her iki kolda ağrı veya rahatsızlık
• soğuk ter dökmek
• göğüs ağrısı olan veya olmayan nefes darlığı
• kusma
• göğüs ağrısı

Bir eğitim meselesi

Anketin bulguları, en büyük farkındalık eksikliğinin 34 yaşın altındaki kadınlarda ve Hispanik olmayan Siyah ve Hispanik kadınlarda olduğunu gösteriyor.

Bu bulgular, diğer şeylerin yanı sıra, sosyoekonomik topluluklar arasında eğitimdeki eşitsizlikleri vurgulamaktadır.

En son rapor, "Yüksek KVH (kardiyovasküler hastalık) riski (kalp hastalığı veya inme) olan kadınlar, 2009'da bu koşullar olmayan kadınlardan daha yüksek farkındalığa sahipti, ancak bu 2019'da görülmedi."

Rapor ayrıca, diyabetli kişilerin kardiyak olay için daha fazla risk altında olsalar bile, kalp uyarı işaretlerinden haberdar olma olasılıklarının daha yüksek olmadığını ortaya koydu.

Ek olarak, hipertansiyonu olan kadınların, hipertansiyonu olmayan kadınlara kıyasla kalp uyarı işaretleri konusunda yüzde 30 daha düşük farkındalığa sahip olduklarını bulmuşlardır.

Dr. Gianos, “Kadınlarda başlıca ölüm nedeni olarak kalp hastalığının farkındalığında eşitsizlikler olsa da, bu çalışmadan çıkarılan gerçek ders eğitimde acil olarak ele alınması gereken evrensel bir eksiklik olduğudur” dedi. "Bu çalışmanın sonuçları, kadınlarda kalp hastalığının eğitimi, önlenmesi ve tedavisine adanmış araştırma fonlarının acil ihtiyacına ışık tutuyor."

Kadınlarda kalp hastalığının nedenleri

Kadınlar arasında kalp hastalığı için risk faktörlerinden bazıları şunlardır:
• yüksek tansiyon
• yüksek kolestorol
• diyabet
• Sigara içiyor
• sedanter yaşam tarzı
• obezite
• aile öyküsü

Ancak bu risk faktörlerine sahip olmayan kadınlar için bile kalp-sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmelerini sağlamak için alınması gereken önlemler vardır.

NYU Langone Health'in Kadın Kalbi Programı'nın kardiyolog ve tıbbi direktörü Dr. Nieca Goldberg, "Tıp camiasının kadınlara sadece bu risk faktörleriyle ilgili olmadığını, değerlendirilmesi gereken diğer faktörlerle ilgili olduğunu göstermek için bir araya gelmemiz gerekiyor" dedi. “Romatoid artrit gibi bazı otoimmün hastalıklar, kadınları kalp krizi riskini artırıyor. Gebelikle ilgili rahatsızlıkları olan kadınlar için de aynı şey geçerlidir. Potansiyel risk faktörleri hakkında her yaştan kadına ulaşmak için birlikte çalışacak, sadece kardiyologların değil, birçok uzmanlık alanından doktorlara ihtiyacımız var. "

Neyse ki, kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olmak için tüm kadınların her gün alabileceği proaktif önlemler var. Bu önlemlerden bazıları şunları içerir:

• Meyveler, sebzeler ve tam tahıllar açısından zengin ve doymuş yağ, kolesterol, tuz ve ilave şeker bakımından düşük sağlıklı bir diyet yapın.
• Sigar ve içkiyi bırakmak.
• Stres Yönetimi.
• Egzersiz yapmak.
• Aile geçmişinizi öğrenin.
• Kalp sağlığının ABCS'sini öğrenin:
◦ İhtiyaç duyanlar için uygun aspirin tedavisi
◦ kan basıncı kontrolü
◦ kolesterol yönetimi
◦ sigara bırakma

Kaynak: Healthline

Haber Ara