Dolar

32,3158

Euro

35,0931

Altın

2.296,68

Bist

9.041,61

Kalkınma Bakanı Elvan:

Kalkınma Bakanı Elvan:

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-09 15:45:31

Kalkınma Bakanı Elvan:
Kalkınma Bakanı Lütfi̇ Elvan, kısa ve orta vadede büyüme performansını etkileyecek olan politika ve tedbirlerle 2016 yılında büyüme hızının yüzde 3,5-4 aralığında gerçekleşmesini beklediklerini bildirdi.

Elvan, yazılı açıklamasında, 2016 yılı i̇ki̇nci̇ çeyrek büyüme ile temmuz ayı ödemeler dengesi̇ veri̇leri̇ni değerlendirdi.

Yılın ikinci çeyreğinde GSYH'da yüzde 3,1'lik artış kaydedildiğini belirten Elvan, yılın ilk yarısında GSYH artış hızının da yüzde 3,9 olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Elvan, küresel kriz sonrasında 27 çeyrektir Türkiye ekonomisinin büyümesini sürdürdüğünü ve söz konusu dönemde sürekli büyüme kaydeden ender ülkelerden olduğunu vurguladı. Bu durumun, ekonomik yapının iç ve dış kaynaklı her türlü soruna karşı dayanıklılığının arttığını ve sağlam temeller üzerinde faaliyet gösterdiğini teyit ettiğine işaret eden Elvan, "Türkiye ekonomisi son dönemde, yurt içinde yaşanan terör olaylarına, Rusya krizine, Suriyeli göçmen akınına, AB ülkelerinde yavaş seyreden büyümeye, turizm sektöründeki daralmaya ve Fed'in faiz kararı sürecinin uluslararası finans piyasalarında yarattığı belirsizliğe ve zorlaşan dış likidite koşullarına rağmen büyümesini sürdürmektedir." ifadesini kullandı.

- "Yurt içi talep kaynaklı büyüme sürüyor"

Geçen yıl gözlenen yurt içi talep kaynaklı büyümenin 2016 yılında da devam ettiğine değinen Elvan, uluslararası tahminlere göre Türkiye'nin ikinci çeyrek büyümesinin Hindistan (yüzde 7,1), Filipinler (yüzde 7), Çin (yüzde 6,7), Endonezya (yüzde 5,2), Malezya (yüzde 5,2), İspanya (yüzde 3,2) sonrası en yüksek büyüme olduğuna dikkati çekti.

Elvan, ikinci çeyrekte büyüme kaynaklarının üretim yönünden sanayi ve hizmetlerde özellikle de inşaat, ticaret ve finans-sigorta faaliyetlerinde, talep yönünden ise kamu tüketim ve yatırımları ile özel tüketimdeki artışlar olduğuna işaret etti. Sanayi sektöründe özellikle inşaat sektörü kaynaklı bir büyüme söz konusu olduğunu belirten Elvan, hizmetler sektörününde de ilk çeyreğe göre yavaşlamakla birlikte büyümeye katkı vermeye devam ettiğini bildirdi.

- "Cari açıktaki azalma eğilimi devam ediyor"

Açıklanan reformlarını, öncelikli dönüşüm programlarını, yatırım ve ihracatı teşvik tedbirlerini, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki yatırım hamlesini ve yurt içi talebi artırmaya yönelik alınan tedbirleri hayata geçirmeye devam edeceklerinin altını çizen Elvan, şöyle devam etti:

"Kısa ve orta vadede büyüme performansını etkileyecek olan bu politika ve tedbirlerle 2016 yılında büyüme hızının yüzde 3,5-4 aralığında gerçekleşmesi beklenmektedir. Diğer taraftan, cari açık azalma eğilimi temmuz ayı itibarıyla devam etmektedir. 2016 yılı temmuz ayında cari açık, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,7 azalış kaydetmiş ve 2,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Yılın 7 ayında ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,2 seviyesinde azalma kaydeden cari açık 21,7 milyar dolar seviyesine gerilemiştir. Yıllıklandırılmış cari açık ise 28,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. 2016 yılı ikinci çeyreği itibarıyla cari açığın milli gelire oranı yüzde 4,2 seviyesindedir."

Haber Ara