Dolar

32,6011

Euro

34,8170

Altın

2.493,56

Bist

9.473,85

Kalın: Rusya'daki görüşmede S-400'ler gündeme gelecek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya'dan S-400 alımına ilişkin olarak 'Rusya'daki görüşmede bu konu gündeme gelecek. Milli savunma çıkarlarını dikkate alıyoruz' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-24 17:13:32

Kalın: Rusya'daki görüşmede S-400'ler gündeme gelecek

Kalın'ın haftalık basın toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'şe gerçekleştireceği görüşme ve S-400'lere ilişkin açıklamaları şöyle:

'RUSYA ZİYARETİNİN DAVETİ BİZZAT PUTİN'DEN GELDİ'

Rusya ile yapacağımız görüşme Türkiye-Rusya diyalog sürecinin bir devamı olarak görülmeli. Geçen hafta Başbakan Yardımcımız (Mehmet Şimşek) ve Ekonomi Bakanımız (Nihat Zeybekci) yoğun mesai harcadılar. Bu görüşmede savunma sanayi, ticaret ve turizme kadar ikili ilişkileri ele alacağız. Rusya ziyaretinin daveti bizzat sayın Putin'den geldi.

S-400'ler meselesi savunma sanayi işbirliğinin bir parçasıdır. Daha önce hatırlarsanız bunun 3-4 yıllık tarihi var. Biz savunma sisteminin alınmasıyla ilgili bir çalışma başlattık. ABD'den Rusya'dan Çin'den ve Fransa-İtalya ortaklığından teklif alındı. Netice itibariyle, bir araya Çin ile yakınlaştık olmadı. Sonra Fransa-İtalya ortaklığı yürütüldü ama sonuçlanmadı.

'BUNU NATO ÜLKESİYLE YAPABİLİYORSAK, ONUNLA YAPARIZ'

Soçi'deki görüşmede tabii ki bu konu gündeme gelecek. Şunun altını çizmek isterim, bu konu söz konusu olduğunda bazı çevreler, Türkiye'nin batıdan uzaklaştığına dair yorumlar yaptığını görüyoruz. Bu ilişkiler birbirinin alternatifi değildir. Biz Türkiye'nin milli savunma çıkarlarını ihtiyaçlarını dikkate alarak değerlendirme yapıyoruz. Bunu NATO ülkesiyle yapabiliyorsak onunla yaparız. Rusya ile yapabiliyorsak onunla yaparız. Bakın yanı başımızda Suriye savaşı altı yıldır devam ediyor. Burada yadırganacak bir durum asla söz konusu değil. Teknik olarak bunun da çok doğru olmadığını ifade etmeliyim.

Bunlar savunma sistemleridir. Bir tehdit oluşturmaz. Dolayısıyla bu konudaki müzakerelerimiz devam ediyor. Ben Rusya'daki görüşmeye yetişeceğine ihtimal vermiyorum.

'NATO'NUN TERÖRLE MÜCADELEDE ETKİN HALE GELMESİ İÇİN GÖRÜŞLERİMİZİ SUNACAĞIZ'

Öte yandan Kalın, "Sayın Cumhurbaşkanı Brüksel'de yapılacak NATO toplantısına katılacak. Orada da muhtemelen ikili görüşmeler olacak. Özellikle NATO'nun misyonunun sorgulandığı şu günlerde, NATO'nun tehditlere karşı nasıl bir tavır alması gerektiğini söyleyeceğiz" dedi.

 

Haber Ara