Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Kalın'dan Kılıçdaroğlu'na 'yargıya müdahale' cevabı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yargıya müdahale iddialarına ilişkin konuştu.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-22 19:01:38

Kalın'dan Kılıçdaroğlu'na 'yargıya müdahale' cevabı

Beştepe'de cumhurbaşkanlığı muhabirleriyle buluşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.,

Kalın, CHP'nin "Cumhurbaşkanlığı tarafından dava dosyalarına müdahale edildiği" iddiaları için ise "Sayın Kılıçdaroğlu bugüne kadar pek çok iddia ortaya attı. Hangilerini ıspat etti ona bakmak lazım" diyerek "Hangi dosyaya hangi davaya müdahale edildiyse bunu ıspat etsinler" çağrısını yaptı.

NELER YAŞANMIŞTI?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yürüyüşünün 7. gününde mola verdiği Bolu Gerede'de partisinin Merkez Yönetim Kurulu'nu (MYK) toplamıştı. Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, MYK'dan sonra yaptığı açıklamada Kılıçdaroğlu'nun önceki gün grup toplantısında gündeme getirdiği ‘yargıya müdahale belgeleri'yle ilgili olarak şunları söylemişti:

“Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, ‘gizli' ibareli yazıyla, Ankara Başsavcılığı'na bir talimat göndermedi mi? O talimatta, gerçekgündem.com sitesinin kaçak saray ile ilgili haberleri nedeniyle ‘bu konuda kanuni işlem başlatın sonuçtan bize bilgi verin' ifadelerini kullanmadı mı? Hiçbir devlet makamı, savcılara ve mahkemelere talimat veremez diyor, Anayasa'nın 138. maddesi. Senin makamından resmi yazı ile gönderilen yazıda bu ifade talimat değil mi? İçişleri Bakanlığı'nın, HYSK'ya yazı gönderip, ‘181 karar aleyhimize verilmiştir, 78 mahkemeden' diye hâkimlerin isimlerini vererek, bu hâkimleri HSYK'ya senin İçişleri Bakanın bildirmedi mi? O hâkimlerle ilgili soruşturma başlamadı mı? Bu talimat değil mi, bunlar resmi yazılar değil mi? Arşivlere girdiğimizde çok sayıda belge var. Uç uca eklesek Sayın Erdoğan'ın yargıya müdahalesini, İstanbul'dan üç kat eder, bizim yolumuzdan daha uzun bir müdahalesi var.”

1_186

2_161

AK PARTİ'DEN CEVAP GELDİ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, evrakın suç duyurusu dilekçesi olduğunu belirterek özetle şöyle konuştu:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik bir iftira içeren yayın yapıldı, bu yayını dikkate alan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Metin Kıratlı da bir suç duyurusunda bulundu. Bu bir ihbar, şikâyet hakkının kullanılmasına ilişkin bir metin, kesinlikle Anayasa'nın 138. maddesiyle ilişkilendirilmesi mümkün değil. Çok kopuk, karmakarışık söylemler.”

BAŞSAVCILIK: KURUMLARDAN GELEN İHBAR YAZILARI TALİMAT DEĞİLDİR

ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP'nin dile getirdiği belgeyle ilgili olarak yazılı açıklama yaptı. Başsavcılığın açıklamasında kurumlardan gelen ihbar yazılarının talimat değil, suç duyurusu olduğu ifade edildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

Sayın Cumhurbaşkanı'na karşı işlenen suçlar, takibi şikâyete bağlı olmayıp, Başsavcılığımız tarafından resen soruşturulan suçlardandır. Bu suçların işlendiği ihbarı bazen vatandaşlar tarafından, bazen kurumlar tarafından Cumhuriyet Başsavcılığımıza yazılı veya sözlü olarak bildirilmektedir. Gelen ihbarlar soruşturma numarası verilerek kayıt edilmekte ve gerekli araştırma yapılmaktadır. Soruşturma neticesinde, suç unsuru bulunduğu takdirde şüpheliler hakkında kamu davası açılmakta, suç unsuru bulunmadığı takdirde ise şüpheliler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmektedir. Kurumlardan gelen ihbar yazıları yargı kuruluşlarına talimat değil. Cumhuriyet Başsavcılığımıza suç duyurusu niteliğindedir.”

TEZCAN'DAN HAYATİ YAZICI'YA CEVAP GELDİ

CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, yürüyüşün 8. gününde (bugün) Hayati Yazıcı'nın açıklamalarını değerlendirdi. Tezcan, söz konusu dilekçenin başında "gizli" ibaresinin yer aldığını söyleyerek, şunları kaydetti:

"Şimdi ben merak ediyorum, Hayati Yazıcı avukatlık yaptı, nasıl yaptı? Eğer hal böyleyse Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının açıklaması da şikayet dilekçesidir bu çerçevede. Bütün avukat meslektaşlarıma çağrı yapıyorum. Ben de bir avukatım, uzun yıllar avukatlık yaptım. Bundan sonra savcılıklara verdikleri dilekçelerde sonuç bölümünde kanuni gereğini ifa edin, sonuçtan da tarafıma bilgi verin desinler. Hiçbir savcı alıp o dilekçeleri işleme koymaz."

Haber Ara