Dolar

32,4734

Euro

34,9533

Altın

2.437,28

Bist

9.716,77

Kalıcı soğuk ayaklara dikkat!

Soğuk ayağın nedeni soğuk hava olduğunda, ek bir çift çorap giyerek sorun kolayca çözülebilir, ancak kronik soğuk ayaklardan muzdaripseniz, bu, aşağıdakiler gibi bazı tıbbi durumların bir uyarı işareti olduğu için doktoru ziyaret etmeyi gerektirebilir.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-10 14:27:50

Kalıcı soğuk ayaklara dikkat!

Soğuk ayaklar yaygındır ve çoğu durumda endişe nedeni değildir. Çoğunlukla soğuk havadan kaynaklansa da, altta yatan sağlık sorunlarının göstergesi olabilir.

Soğuk ayağın nedeni soğuk hava olduğunda, ek bir çift çorap giyerek sorun kolayca çözülebilir, ancak kronik soğuk ayaklardan muzdaripseniz, bu, aşağıdakiler gibi bazı tıbbi durumların bir uyarı işareti olduğu için doktoru ziyaret etmeyi gerektirebilir.

Arterioskleroz:

Ateroskleroz, arterlerdeki yağ birikintilerinin ayaklarınıza yeterli kan akışını engellemesine ve bu da zayıf kan dolaşımına neden olan bir durumdur. Ve ayaklarınıza yeterince sıcak kan gitmediğinde, ayaklarınızın soğumasına neden olabilir.

Diyabet:

Diyabetin sürekli üşümeye neden olmasının birkaç nedeni vardır:
Diyabetik nöropati:
Diyabetin kendisi soğuk ayağa neden olmasa da, tip 1 veya tip 2 diyabetli bazı kişilerin ayaklarında sinir hasarı veya nöropati vardır.
Tip 2 diyabetli kişilerde daha yaygındır. Tip 2 diyabetli kişilerin % 50'sinde, tip 1 diyabetli kişilerin % 20'sine kıyasla sinir hasarı gelişebilir.
Bu sinir hasarı ayaklardaki sıcaklığı algılayan sinirleri bozarak rahatsızlık hissine neden olabilir.
Zayıf kan dolaşımı: Tip 2 diyabetli kişiler için, bu durum aynı zamanda soğuk ayaklara da neden olabilir; çünkü diyabetli kişiler, genel olarak zayıf kan dolaşımına sahip olma eğilimindedir. Zamanla, diyabetle ilişkili yüksek kan şekeri seviyeleri, ayağınıza ulaşan küçük kan damarlarının iç yüzeyine zarar verebilir, bu damarları daraltabilir ve sertleştirebilir ve ayaklara kan akışını azaltabilir. Bu soğuk algınlığına neden olabilir. "

Raynaud hastalığı:

Raynaud hastalığı, eller ve ayaklardaki kan damarlarının soğuk veya stresli hissettiklerinde daralmasına neden olan nadir bir durumdur.
Bu olduğunda, kan ellerinize ve ayaklarınıza ulaşamaz ve bunların beyaza veya maviye döndüğünü fark edebilirsiniz. Elleriniz ve ayaklarınız da olması gerekenden daha serin hissedecek.
Bu duruma sahipseniz, ayaklarınızı ısıttığınızda daha kırmızı hale geldiklerini fark edebilirsiniz.
Daha soğuk iklimlerde yaşayan insanların Raynaud hastalığına yakalanma olasılığı daha yüksektir. Ayrıca kadınlarda ve bu rahatsızlığın aile öyküsü olan kişilerde daha yaygındır. Raynaud hastalığı tehlikeli değildir, ancak can sıkıcı olabilir.

Periferik nöropati:

Diyabetik nöropatiye ek olarak, periferik nöropati, periferik sinir sisteminde sinir hasarına neden olan herhangi bir durumu ifade eder.
Periferik sinir sistemi, beyin ve omurilikte olanlar dışında vücudunuzdaki tüm sinirlerden oluşur. Beyninizden ve omuriliğinizden vücudunuzun geri kalanına sinyaller göndermekten sorumludur.
Bu rahatsızlığın belirtileri genellikle önce ayaklarda ortaya çıkar ve bu hastalığı olan birçok kişi soğuk ayakları rapor eder. Ayaklarında da bir karıncalanma veya yanma hissi hissedebilirler. Bir kişinin ayakları donuyormuş gibi hissetmesine neden olabilen bu anormal hislerdir çünkü sinirleri anormal bir his yaratır.

Kansızlık:

Anemi, vücudunuzun normalden daha az kırmızı kan hücresi üretmesine neden olan bir durumdur. En çok demir eksikliğinden kaynaklanır, çünkü demir, kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gerekli bir mineraldir.
Bu durum, kronik soğuk ayaklar da dahil olmak üzere bir dizi soruna yol açabilir. Bunun nedeni, kansızlığı olan bir kişinin vücutta oksijenin taşınmasından sorumlu olan düşük miktarda kırmızı kan hücresi ve hemoglobine sahip olmasıdır.
Ve eğer vücudunuz yeterince hemoglobin üretmezse, ayaklarınızı sıcak tutmak için oksijen açısından zengin kırmızı kan hücreleri üretemez. Bunun nedeni, ayaklarınızdaki kasların ve dokuların etkili bir şekilde çalışması için yeterli oksijen almamasıdır.

Soğuk ayakların diğer nedenleri

Soğuk ayakların diğer olası nedenlerinden bazıları şunlardır:

Anksiyete: Endişeli hissettiğinizde vücut adrenalin hormonu üretir. Adrenalin, vücudunuzu bir dövüş ya da uçuş moduna geçirmenin yanı sıra, ana organlarınızı korumak için eller ve ayaklar gibi daha az önemli vücut kısımlarından kanın çekilmesine neden olur. Bu ellerinizin ve ayaklarınızın üşümesine neden olabilir.

Hipotiroidizm: Bu durumla tiroid bezi düzgün çalışması için yeterli hormon üretmez. Yetersiz bir tiroid bezi, dolaşımın azalmasına, ayaklara kan akışının azalmasına ve genel bir soğuk ayak hissine neden olabilir.

Buerger hastalığı: Bu durum, arterlerin ve damarların iltihaplanmasına ve kan pıhtıları ile tıkanmasına neden olur. Durumun kesin nedeni bilinmemektedir, ancak araştırmalar, tütün kullanımının arterlerin ve damarların iç yüzeylerini tahriş ederek genişlemeye yol açabileceğini göstermektedir. En sık ilk önce elleri ve ayakları etkilemek, bu da ellerde ve ayaklarda üşüme ve uyuşmaya neden olabilir.

Kaynak: Business Insider

Haber Ara