Dolar

32,3815

Euro

35,0532

Altın

2.326,48

Bist

9.089,33

Kahire”deki Libya toplantısında ‘Acil ateşkes kararı’ çıktı

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve sözde Libya Ulusal Ordusu lideri darbeci Hafter ve Libya Parlamentosu Başkanı Aqeela Saleh bugün, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleştirdikleri toplantıdan ‘ateşkes kararı” çıktı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-06 14:46:20

Kahire”deki Libya toplantısında ‘Acil ateşkes kararı’ çıktı

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve sözde Libya Ulusal Ordusu lideri darbeci Hafter ve Libya Parlamentosu Başkanı Aqeela Saleh bugün, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirdikleri toplantıdan ‘ateşkes kararı” çıktı.

Toplantıdan sonra konuşan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Libya krizini sona erdirecek , “Kahire Deklarasyonu” adlı yeni bir girişimi açıkladı.

“KAHİRE DEKLARASYONU”

"Kahire Deklarasyonu", 8 Haziran Pazartesi günü Libya'da ateşkes ilan edilmesi ve Birleşmiş Milletler'in 5 + 5 şeklinde himayesinde Cenevre'de barış müzakerelerinin yeniden başlatılması çağrısının yenilenmesi önerilerini içeriyor.

Deklerasyon, tüm yabancı kuruluşların "yabancı paralı askerleri Libya'dan çıkarmasını ve silahlarını teslim etmesini" gerektiriyor, böylece "ulusal ordu" güvenlik görevlerini yerine getirebiliyor. "

Girişim, ülkedeki siyasi süreci düzenleyen anayasal bir bildirgeyi kabul etme gereğini vurgulayarak, Libya'da adil seçimler yapılması ve seçilmiş bir başkanlık konseyi oluşturulmasını sağlıyor.

Sisi, Mısır'ın Libya krizini çözme amaçlı askeri seçeneği reddettiğini ifade ederek, Libya'daki son gelişmeler "tüm bölge için korkunç sonuçlar doğurduğunu, dolayısıyla krize barışçıl bir çözüm bulunmadan istikrar sağlanamayacağını" belirtti.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi tarafından açıklanan anlaşma metninin bazı bölümleri şöyle:

Libya topraklarının birliğini, bütünlüğünü ve bağımsızlığını vurgulayarak, tüm uluslararası çabalara ve girişimlere, Güvenlik Konseyi kararlarına ve tüm tarafların 8 Haziran itibariyle ateşkes taahhüdüne saygı göstermek.

Girişim, Berlin konferansının çıktılarına dayanarak net uygulama adımları (siyasi, güvenlik ve ekonomik yollar), insan haklarına saygı ve Libya kriziyle ilgili ülkelerin liderliklerinden doğan anlaşmaların desteğini içeren kapsamlı bir siyasi çözüm ortaya çıktı.

Birleşmiş Milletler himayesinde Cenevre'deki Askeri Komite (5 + 5) tarafından alınan kararların uygulanması. Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplum, tüm yabancı güçleri, yabancı paralı askerleri tüm Libya topraklarından çıkarmak ve silahlarını teslim etmek için zorlar.  

Birleşmiş Milletler himayesinde siyasi çalışmaları canlandırmak için uygun Libya ulusal mekanizmasını belirlerken ve Libya krizini çözmek için uluslararası toplumun çabalarına destek vererek, Libya devletini ulusal kurumlarına geri kazandırmaya çalışmak.

Devletin tüm güvenlik kurumlarını kontrol altına alması ve orduyu desteklemesi. Ulusal Ordu'nun terörle mücadelede sorumluluklarını üstlenmesi ve Libya egemenliğini korumak, deniz, hava ve kara sahalarındaki güvenliği yeniden sağlamak için güvenlik ve polis teşkilatlarıyla işbirliği içinde rolünü yerine getirmesi.

Her bölge, bir başkan ve iki milletvekilinden oluşan bir Başkanlık Konseyi oluşturmak amacıyla Başkanlık Konseyi temsilcisini ve bir başbakan yardımcısını seçer. Daha sonra Başkanlık Konseyi, yeni hükümeti kurmak için bir başbakan adayı gösterir.

Başkanlık Konseyi, silahlı kuvvetlerle ilgili egemen kararlar dışında kararlarını çoğunlukla oybirliğiyle alır.

Her bölge, yeni cumhurbaşkanlığı konseyi üyelerini kabul ettikten ve başbakan adını açıkladıktan sonra, hiçbir bölgenin üç otoritenin (cumhurbaşkanlığı konseyi, parlamento, kabine) birden fazla cumhurbaşkanlığına sahip olmaması koşuluyla, nüfusa göre orantılı sayıda portföy elde edilir.  

Birleşmiş Milletler, Başkanlık Konseyi'ne aday seçme sürecinin bütünlüğünü sağlamak için genellikle seçim çalışmalarını denetler.

Uluslararası toplum, yabancı paralı askerleri tüm Libya topraklarından ihraç etmelidir.

HAFTER, TÜRKİYE'YE KARŞI MISIR'DAN YARDIM İSTEDİ  

Öte yandan sözde Libya Ulusal Ordusu lideri Hafter ise, Mısır'ı, "Türkiye'yi" Libya'ya silah transferini durdurmak için daha fazla çaba göstermeye çağırdı.

Hafter, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve Libya Parlamentosu Başkanı Aqeela Saleh ile bugün Kahire'de düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Mısır'ın Türkiye'yi silah ve paralı askerlerin Libya'ya transferini tamamen durdurmaya ve ülkelerine nakledilenleri geri göndermeye zorlamak için daha etkili ve acil çaba göstereceğini umuyorum.”

Hafter, militanların varlığının tehlikesinin sadece Libya ile değil, aynı zamanda komşu ülkeler ve bölge ile de sınırlı olduğunu belirtti.

Darbeci Hafter ve Parlamentosu Başkanı Aqeela Saleh, BM'nin Libya'da meşru saydığı, Türkiye ve Katar tarafından desteklenen Ulusal Mutabakatı Hükümet güçleri karşısında çok sayıda yerleşim yerini kaybedince, önceki gün soluğu destekçisi Mısır'da almıştı.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara