Dolar

32,5647

Euro

34,7589

Altın

2.489,94

Bist

9.524,59

Kafein anne adaylarına zararlı mı?

Hamilelik dönemi başta olmak üzere anne adaylarına kafeinin iyi gelip gelmeyeceği konusunda araştırmalar yeni bulguları ortaya koydu

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-25 15:02:54

Kafein anne adaylarına zararlı mı?
Anne adaylarının kafein kullanımına yönelik yeni araştırma sonuçları açıklandı. 

İzlanda'da Reykjavik Üniversitesinden Profesör Jack James liderliğinde yapılan araştırmada çerçevesinde konuyla ilgili 48 çalışma incelendi. 

Araştırmada, çalışmaların 32'sinin kafeinin hamilelerde ölü doğum ve düşük riskini önemli ölçüde artırdığını ortaya koyduğuna dikkat çekildi

James, gebelikte kafein tüketen annelerin çocuklarında akut lösemi ve obezite riskinin arttığına da işaret ederek "Kafein çocuklarda aşırı kilo alımına yol açabilir, bu da yaşamlarının ileri dönemlerinde sağlık sorunları oluşturabilir." değerlendirmesini yaptı.

Tepkiler de gördü

Bulguları "BMJ Evidence Based Medicine" dergisinde yayımlanan araştırma bazı uzmanlar tarafından tepkiyle karşılandı.

Avustralya'nın Adelaide Üniversitesinde eczacı olan Dr. Luke Grzeskowiak, makalenin "aşırı panik yaratıcı" ve tutarsız olduğunu belirtti.

Kings College London'da kadın hastalıkları Profesörü Andrew Shennan da kafein tüketiminin uzun zamandır insanın beslenmesinde yer aldığını ve kahvenin sigara gibi risk oluşturmasının zor olduğunu söyledi.

İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi, kadınların hamileyken aldıkları kafein miktarını günde 200 mg (yaklaşık iki fincan hazır kahve) ile sınırlamaları önerisinde bulunuyor.

Ülkemizdeki genel kanaat ise çok fazla kullanılmaması yönünde ve anne adayları da bu konuda aşırı tüketim yapılmaması fikrinde ortak kanaate sahip.

Haber Ara