Dolar

32,3668

Euro

34,9408

Altın

2.325,85

Bist

9.123,44

Kadir Gecesi ne yapılır?

İçerisinde Kadir Gecesi olmayan bin aydan daha hayırlı bir gece olan Kadir Gecesinde hangi ibadet ve dualar yapılabilir.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-05-18 23:09:35

Kadir Gecesi ne yapılır?

Allah Azze ve Celle bizlere kadir gecesini indirmiş olduğu Kadir Suresi'nde bildirmektedir.

Kadir Suresi: 

kadir-suresi-1024x479

Kadir Suresinin Meali:

-Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla.

1. Doğrusu Biz, onu (Kurân'ı) Kadir gecesinde indirdik.

2. Kadr gecesinin ne olduğunu bilir misin sen?

3. Kadr (Kadir) gecesi; bin aydan daha hayırlıdır.

4. O gece Rab'lerinin izniyle Ruh ve melekler, her türlü iş için iner de iner.

5. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.

 

Kadir Gecesinin Fazileti

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa Sallallahü Aleyhi ve Sellem buyurdular ki: "Kadir gecesini, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah'tan bekleyerek ibâdet ve tâatle geçiren kimsenin -kul hakkı hâriç- geçmiş günâhları bağışlanır." (Müslim, Müsâfirîn, 175)

Yapılabilecek Dua:

Hz Aişe Annemiz bu gece ile ilgili nasıl dua edilmesi hakkında Peygamber Efendimiz Sallallahü Aleyhi ve Sellem'e sorduklarında, buyurdular ki;

kadirduasi

Anlamı: "Allahım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla! diye dua et" buyurdu. (Tirmizî, Daavât 84. Ayrıca bk. İbni Mâce, Dua 5)

Kuran-ı Kerim Okumak

Bu gece yapılabilecek başka ibadetlerden biri de Kuran-ı Kerim okumaktır. İbni Mesut'tan (r.a.) rivayet edildiğine göre, Resûlullah (SAV) şöyle buyurdu:

"Kim Kur'ân-ı Kerîm'den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben, elif lâm mîm bir harftir demiyorum; bilâkis elif bir harftir, lâm bir harftir, mîm de bir harftir."(Tirmizî, Fezâilü'l-Kur'ân 16)

Tevbe İstiğfar Etmek

Peygamber Efendimiz (SAV), "Ben, günde yüz kere istiğfâr ederim..." (Müslim, Zikir, 42) buyurmuşlardır. Allah Teâla şirke düşmeyenlerin büyük günahlarını affedeceğini bu gecede müjdelemiştir. (Müslim, Îman, 279)

Peygamber Efendimiz (SAV) Salat-u Selam Getirmek

Resûlullah Efendimiz'e salavat getirmeyi Allah Teâla emretmiştir. Ayrıca hadis-i şeriflerde salavat getirenin bütün sıkıntılarının gideririleceği bildirilmiştir.

Ayet-i kerîmede buyrulur:

"Şüphesiz ki Allâh ve melekleri, Peygamber'e çokça salât ederler. Ey müminler! Siz de O'na salevât getirin ve tam bir teslimiyetle selâm verin!" (el-Ahzâb, 56)

Tefekkür Etmek

Tefekkür, bir taraftan üzerimizdeki ilâhî nîmetleri düşünüp şükrümüzü artırmaya, diğer taraftan da hata ve kusurlarımızın farkına varıp telâfisine yönelmeye vesîledir.

Hamd ve Şükür Etmek

Bu mübârek gecelerde Rabbimize çokça hamd etmeli ve şükür halinde bulunmalıyız.

Âyet-i kerîmede "Ölümsüz ve daima diri olan Allah'a güvenip dayan. Onu hamd ile tesbih et!..." (Furkân sûresi, 58) buyrulmaktadır.

Allah'ı (CC) Zikretmek

Mübârek gecelerde Rabbimizi zikretmeye daha çok önem verilmelidir.

Âyet-i kerîmede buyrulur:

 “Kendi kendine, yalvararak ve ürpererek, yüksek olmayan bir sesle, sabah-akşam Rabbini an. Gâfillerden olma!” (el- A'râf, 205)

“Rabbinin ismini zikret ve bütün varlığınla O'na yönel.” (el-Müzzemmil, 8)

“…Allâh'ı zikretmek, elbette en büyük (ibâdet)'tir…” (el-Ankebût, 45)

Haber Ara