Dolar

32,3253

Euro

35,1507

Altın

2.295,71

Bist

9.056,53

Kadınlar kırmızı ya da pembe mi sevmek zorunda?

Erkek ya da kadının renk seçiminde belli kalıplaşmış düşüncelerden uzaklaşması gerekiyor. Erkek denince mavi, kadın denince kırmızı ya da pembe tercihinin illaki ön planda yer alması doğru bir bakış açısı mı?

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-17 09:39:40

Kadınlar  kırmızı ya da pembe mi sevmek zorunda?

İngiliz Newcastle Üniversitesi uzmanları kadınların pembe, erkeklerin mavi rengi tercih etmesinin öğrenilen bir davranış mı yoksa genetik mi olduğunu araştırdı.

Toplam 200 kadın ve erkeğe mavi-pembe tonlarından oluşan renk şemaları gösterildi. Her biri 250 farklı şemayı değerlendiren deneklerde kadınların daima pembeye yakın renkleri, erkeklerin ise mavi skalasındaki renkleri seçtiği görüldü. Araştırmacılar kadınların pembeyi, erkeklerin maviyi sevmesiyle ilgili şu açıklamaları yaptı:

İlk çağlarda kadınlar toplayıcılık yapıyordu. Meyvelerin olgunlaşıp olugunlaşmadığını anlamak için de kızarıklıklarına bakıyorlardı ve pembeleşmiş olanları topluyorlardı. Ayrıca çoğalmak için eş seçerken de yanaklarının pembe olmasına dikkat ediyorlardı. Çünkü bu, erkeğin sağlıklı olduğu anlamına geliyordu. İşte bu içgüdüsel tercihler pembe rengi çok sevmelerine neden oluyor.

İlk çağlarda erkekler avcılık görevini üstlenmişti. Açık ve berrak mavi bir gökyüzü, avcılar için havanın avlanmaya müsait olduğu anlamına geliyordu. Bu durumda bereketli bir gün geçirecekleri inancı maviyi sevmelerini sağladı.

Toplumumuzda kadınların illa kırmızı ya da pembe seveceği, giyeceği yönünde kalıplaşmış bir düşünce var. Aynı durum erkeklerde mavi tercihinin sanki vazgeçilmez gibi addedilmesi. 

Bilhassa çocukların gelişim dönemlerinde kızların kırmızıya,pembeye, erkek çocuklarının ise mavi ya da koyu renklere yönlendirilmesi yapılan en büyük yanlışlardan.

Sözkonsu renkler olunca rengarenk dünyaya sahip çocukların bütün renkleri tercih etmesinin yolunun psikiloöik yönden açılması erekiyor.

Kadınların daha canlı, erkeklerin daha mat renkler seçeceği diye kalıplaşmış bir düşünce varsa da bundan uzak durulması gerekiyor.

Hayat bütün renkleriyle insanlara yeni ve farklı bakış açıları sunmaya devam ediyor çünkü.

Haber Ara