Dolar

32,3291

Euro

35,0400

Altın

2.279,62

Bist

9.001,13

Kadınlar Gazze'nin özgürlüğü için yola çıktı

Özgürlük Filosu Koalisyonu (Freedom Flotilla Coalition-FFC) kadınlardan oluşan gemiyle İsrail’in uyguladığı Gazze ablukasını kırmak için yola çıktı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-24 19:14:38

Kadınlar Gazze'nin özgürlüğü için yola çıktı

Dünyanın farklı ülkelerinden tanınmış kadın milletvekili, sanatçı, yazar, akademisyen, fotoğrafçı, gazeteci, sporcu ve aktivistlerden oluşan iki gemi Gazze'ye uygulanan ablukayı dünya kamuoyu gündemine getirmeyi ve kırmayı amaçlıyor.

Gemi kaptanın da kadın olduğu ve sadece kadın yolculardan oluşan organizasyona Türkiye'den Mavi Marmara şehidi Çetin Topçuoğlu'nun eşi Çiğdem Topçuoğlu da katılacak. Tekvando sporunda eşi gibi sayısız Türkiye ve dünya şampiyonlukları olan Topçuoğlu, eşinin uğrunda şehit edildiği Gazze'nin özgürlüğü için yola çıkmak için Sicilya'ya ulaştı. Topçuoğlu Sicilya'da Barselona'dan yola çıkan gemiye binerek Gazze'ye doğru yola çıkacak.

Kadınlar, bu organizasyonla Gazze ve Filistin'deki kadınların Gazze'deki yasadışı ablukaya karşı mücadelelerine dikkat çekmek istiyor. Çoğu 20 yaşın altında olan 1.5 milyondan fazla insan İsrail işgali altındaki Gazze'de var olmak için mücadele veriyor. İsrail, uluslararası hukuka karşı gelmeye devam ediyor. Araştırmalara göre Gazze tahmini olarak 2020 yılında yaşanmaz bir yer olacak. Bu insanlığa karşı işlenmiş inkar edilemez bir suç. Kadınlardan oluşan iki gemi İsrail'in uyguladığı ablukayı kırmak amacıyla yola çıktı. Kadınlar 14 Eylül'de Barselona'dan yasadışı İsrail ablukasını kırmak için Gazze'ye yelken açtı.

Kadınlar İsrail ablukasına dikkat çekiyor

Dünyanın farklı coğrafyalarından bir araya gelen kadınlar gemilerin yola çıkmasıyla birlikte Gazze'de ve Batı Şeria'da Filistinli kadınların ablukaya karşı verdiği mücadeleye dikkat çekmeyi amaçlamakta.

Gazze son yıllarda İsrail ablukası altında. İsrail, kuşatma altındaki nüfusa sayısız saldırı düzenlemiş, onların hayatlarını kâbusa ve daimi bir zorluğa çevirdi. Fiziksel savaş Gazze'nin sadece ekonomisini, pazarlamasını ve toprağını işgal etmemiş ayrıca evlerine, ailelerine, okullarına, ulusal kütüphanelerine ve müzelerine çok büyük zarar verdi. Ülkenin medeniyetini, mirasını, kültürünü, anılarını ve ümitlerini ortadan kaldırdı.

Özgürlük Filosu Koalisyonu, yaptıkları organizasyonlarla dünyanın dikkatini Filistinlilerin mücadelelerine ve direnişlerine çekmeye çalışacak. Kadınlardan oluşan gemiler sadece İsrail ambargosuna meydan okumayı değil ayrıca Filistinlilere bir umut mesajı vermek ve dayanışma göstermeyi amaçlamakta. Kadınların, erkeklerin, sivil toplum kuruluşları ve grupların, kadın topluluklarının ve dünya çapındaki kurumların desteği ile ilgili organizasyon gerçekleştirilecek.

Özgürlük Filosu Koalisyonu, birçok ülkenin sivil toplum kuruluşları ve girişimcilerinden oluşmakta. Yasadışı ve insanlık dışı İsrail'in Gazze ablukasına yıllardır meydan okumakta ve abluka şartsız bir şekilde kaldırılana ve Filistin halkı her yerde haklarını geri alana kadar mücadelelerini devam ettiriyor.

unnamed_2

unnamed (2)

unnamed (1)

Haber Ara