Dolar

32,5026

Euro

34,7644

Altın

2.491,20

Bist

9.524,59

Kadına şiddetin izlerini makyajla kapatmayı öğreten kanaldan açıklama

Fas'ta devlete ait bir televizyon kanalında, şiddete maruz kadınların vücutlarında oluşan morlukları nasıl kapatacaklarına ilişkin yöntemlerin gösterildiği program ülke kadınlarını ayağa kaldırdı. Gelen tepkiler üzerine açıklama yapmak zorunda kalan televizyon kanalı, sorumluluğu programa yükledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-29 13:14:38

Kadına şiddetin izlerini makyajla kapatmayı öğreten kanaldan açıklama

Fas'ta yarısı devlete ait olan 2M isimli televizyon kanalının gündüz kuşağında yayınlanan ‘Sabahiyat' programında aile içi şiddet gören kadınlar için ‘makyaj tüyoları' verildi.

Sputnik'te yer alan habere göre; Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nden iki gün önce yayınlanan bölümde,10 dakika boyunca stüdyodaki modelin yüzündeki ‘morlukları' fondötenle ve kapatıcı kullanarak neredeyse ‘yok eden' makyaj sanatçısı Lilia Mouline, şiddet gören kadınlara gün içinde morlukların belirgin hale gelmesini engellemek için ‘pudra kullanmayı ihmal etmemelerini' de sıkı şekilde tembih etti.

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olan 25 Kasım'dan sadece iki gün önce yayınlanan programın internette paylaşılmasının ardından sosyal medyaeleştiri dolu tepki mesajlarıyla doldu taştı.

Faslı bir kadın da change.org'da bir imza kampanyası başlattı.

Kampanyanın Arapça, İngilizce ve Fransızca olarak üç dilde yayınlanan açıklama metninde şu ifadelere yer verildi: “Faslı bir kadın ve feminist bir aktivist olarak, tüm Faslılar adına kadına karşı şiddeti normalleştiren bu yayını ihbar ediyorum. Sabahiyat isimli bu program ve 2M kanalına karşı kesin yaptırımlar uygulanmasını talep ediyoruz.”

KANALDAN EDİTÖRYAL ÇİZGİMİZE AYKIRI MESAJI

Gelen tepkilerin ardından 2M, programın videosunu internet hesaplarından kaldırdı ve biz özür mesajı yayınladı. Mesajda, yayının uygunsuz olduğu ve kanalın editöryal çizgisine kesin olarak ters düştüğü savunuldu.

Fas, Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayınlanan Küresel Cinsiyet Eşitsizliği raporunda 144 ülke arasında 137. sırada yer alıyor.

Haber Ara