Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Kadın hakları için motosikletle Türkiye'yi dolaşacak

Kadın hakları için motosikletle Türkiye'yi dolaşacak

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-17 12:13:14

Kadın hakları için motosikletle Türkiye'yi dolaşacak
Üniversite öğrencisi 21 yaşındaki Gülşah Merve Yüksel, Türkiye'de kadınların yaşadığı zorluklara, istismarlara dikkati çekmek ve Türk kadınının sesini duyurmak amacıyla 36 günde 28 şehri motosikletle dolaşacak.

Bebek'te düzenlenen basın toplantısında konuşan Yüksel, ulaşım sponsoru Yamaha Motor Türkiye'yle 36 günde yaklaşık 28 şehir gezmeyi hedeflediğini belirtti. Yamaha Riding Academy'de bir süredir özel eğitim aldığını ve projesini ilk olarak Yamaha ile paylaştığını anlatan Yüksel, Maltepe Üniversitesi Zihin Engelliler Öğretmenliği bölümü 3. sınıf öğrencisi olduğunu kaydetti.

Babasının çocuk yaşlarda aşıladığı motosiklet aşkının hayatını şekillendirdiğini ifade eden Yüksel, 17 yaşında aldığı motosiklet ehliyetiyle şimdi hem Türk kadını hem de ülkesi için yola koyulacağını vurguladı. Yüksel, Türk kadınını cesaretlendirmek, sesini duyurmak, yurtdışında Türkiye'nin imajını yükseltmek için kilometrelerce yol yapacağına dikkati çekerek, keşfedilememiş güzellikleri keşfedeceğini ve rotasını kendi belirleyerek gittiği şehirlerde yerel halkın onu kucaklayacağından da emin olduğunu kaydetti.

Turunu Türk kadınına armağan edeceğine dikkati çeken Yüksel, şöyle konuştu:

"Türkiye'de kadınların yaşadığı zorluklar, istismarlar beni çok etkiliyor. Kız çocukları sürekli baskı altında, hep bir korku ve baskı ile yetiştiriliyor. Oysa kadının özgürleşmesi, kendine güvenen bir birey olması daha çocukken başlayan bir süreç. Ne kadar kendine güvenen bireyler yetiştirilirse o kadar özgür olmak mümkün oluyor. Cesaret de kendi ayakları üzerinde durabilme yeteneği de burada başlıyor. Ben bu açıdan aileme çok şey borçluyum. Yapacağım ve erkek işi olarak görünen motosiklet sürücülüğü ile aslında her alanda başarılı olabileceğimizi göstermek istiyorum. Kadınlar sadece evde ya da belli görevlerde olmayı hak etmiyor. İçlerinde benim duyduğum cesareti barındırmaları tüm bu kadınlar için önemli bir adım olacaktır."

Yüksel, son dönemde bisiklet ya da motosikletle dünyayı dolaşan turistlerin yaşadıklarının kendini tetikleyen diğer bir etken olduğunu dile getirerek, "Ülkemiz hakkında yurtdışında kötü bir imaj oluştuğunu düşünüyorum. Bu tur ile Türkiye'nin imajına pozitif katkı sağlayacak bir organizasyona imza atmak istedim. Türk halkı misafirperverdir, yardımseverdir. Beni de bağırlarına basacaklar ve tüm dünya bunu duyacak, görecek. Hep gazetelerde haberlerde kötü olaylar ile gündeme geliyor Türkiye. Ben iyi bir şeyler yaparak bu ülkenin iyi insanlarının çoğunlukta olduğunu göstermek istiyorum" diye konuştu.

Yolculuğunun bu turla bitmeyeceğine işaret eden Yüksel, dünyayı motosikletle gezme hayali kurduğunu söyledi.

Yamaha Motor Türkiye Satış ve Pazarlama Müdürü Nihat Çadırcı ise Gülşah Merve Yüksel'i heyecanlı, idealist, cesaretli bir genç kız olduğu ve amacına kendilerini inandırdığı için desteklediklerini belirtti. Yaşına rağmen oldukça duyarlı bir kişiliğe sahip olduğunu kaydeden Çadırcı, Türkiye'nin Gülşah gibi özgür ruhlu, keşfetmeyi seven, ideallerinin peşinde koşan gençlere ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

Türkiye'de motosiklet kullanımının düşük olduğunu aktaran Çadırcı, şunları kaydetti:

'Avrupa'da 9 kişiye 1 motosiklet düşerken Türkiye'de 28 kişiye 1 motosiklet düşmekte. Yamaha 'nın öncelikli hedefi motosiklet kullanımını artırmak ve geliştirmek. Özellikle büyük şehirlerde yaşanan trafik kaosuna çözüm olan motosiklet ayrıca insanları özgürleştiren, hayata bakış açılarını değiştiren bir yaşam biçimini simgeliyor. Ayrıca farklı projelerimiz de var. Örneğin eğitim amaçlı kurduğumuz Yamaha Riding Academy'de yıl içinde de kadınlara yönelik ücretsiz motosiklet sürüş eğitimleri veriyoruz. Kadınların güven konusunda çekinceleri olduğu için biz eğitimlerimizde ağırlıklı bu konuya eğiliyor ve onları cesaretlendiriyoruz."

Yüksel, basın toplantısının ardından, İstanbul'dan başladığı yolculuğunda Türkiye'nin her bölgesinden bir kaç kenti gezecek.

Haber Ara