Dolar

32,5578

Euro

35,0106

Altın

2.438,00

Bist

9.766,13

Kaddafi’nin yakın komutanları yeniden sahada

Libya’nın eski devlet başkanı Kaddafi’ye yakın komutanlar IŞİD’le mücadele etmek üzere yeniden sahaya çıktı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-09 12:03:33

Kaddafi’nin yakın komutanları yeniden sahada

TİMETURK I HABER MERKEZİ
Melahat KEMAL

Libya'nın eski devlet başkanı Muammer Kaddafi'ye yakınlığı ile bilinen komutanlar, Libya'da IŞİD'le mücadele için bulunan Batılı kuvvetlere katıldı.

İngiliz ve Amerikan özel kuvvetlerinin istihbarat toplama çalışmalarını başlattığı birçok Batılı kuvvet, IŞİD'i Akdeniz sahillerinden silmek üzere Libya'nın Sirte şehri merkezli büyük kapsamlı bir operasyon başlatacağı belirtiliyor.

Batılı devletler, IŞİD'in bu yaz Avrupa şehirlerinde gerçekleştirmeyi planladığı saldırıların merkezi olarak Sirte'yi kullanacağı istihbaratının alınması üzerine endişelenmeye ve karşıt planlar geliştirmeye başladı.

Kaddafi'nin komutanları, IŞİD'e karşı zafer kazanmayı Libyalıların gözünde kaybettikleri itibarı yeniden tesis etmek için bir fırsat olarak görüyor.

Libya'da yeni hükümetin kurulmasının ardından Nisan ayında Libya'yı ziyaret etmiş olan İngiltere Dışişleri Bakanı Phillip Hammon, aşırılıkçılarla mücadelede Libya halkının her zaman yanında olacaklarını belirtti.

Ülkede bulunan farklı grupların şu anda İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya ve ABD askerlerinin oluşturduğu yapının etrafında merkezlenmeye başladığı aktarılıyor.

KADDAFİ'NİN ADAMLARI ONU DEVİRENLERLE BİRLİKTE

Buna karşın doğudaki gruplar ise 2011 yılında Kaddafi'nin devrilmesinde önemli bir role sahip olan Halife Hafter'in komutasında Ecdebiye bölgesinde konuşlanıyor. 

Hafter'in komutası altında bulunan en önemli komutanlardan biri ise General Ali Kanna. Bir Tuareg savaşçısı olan ve Kaddafi için çalışan Kanna, 2011 yılında Trablus'un düşmesi üzerine Nijer'e kaçmıştı.

Kanna'nın Libya'ya Halife Hafter tarafından davet edildiği söyleniyor. Telegraph'a konuşan Libya uzmanı Mattia Toaldo “Kaddafi'nin eski komutanları, IŞİD'le mücadeleye katılarak Libyalıların gözünde kaybettikleri itibarlarını yeniden kazanmaya çalışıyor” dedi.

HAFTER'IN ADAMLARI

Hafter'ın şu anda 7 bin kuvveti olduğu ve bu kuvvetlerin Mısır devlet başkanı Abdulfettah Sisi tarafından Hafter'a verilen hava kuvvetleri ve yeni silahlandırılmış araçlarla desteklendiği belirtiliyor.

İngiltere, Libya'nın hali hazırdaki 6 bin adet uluslararası kuvvetine ek olarak bin adet piyade desteği vermeye hazır olduğunu açıkladı. Ancak Libya'daki yeni hükümet daha fazla yabancı destek istemediklerini belirtti.

IŞİD'İN IRAK VE SURİYE'YE KAYIŞI

Irak ve Suriye'de zayıflayan IŞİD'in Libya'da merkezlenmeye başladığı biliniyor. Telegraph'ın aktardığına göre Misrata limanında bulunan 2 bin IŞİD militanı Sirte'nin batısındaki Ebu Kurayn bölgesinde toplanmaya başladı.

IŞİD'in şu anda Sirte'de 6 bin militanı olduğu söyleniyor. Sirte sokaklarının mayınlarla ve yol kenarı patlayıcıları ile döşeli olduğu aktarılıyor.

Haber Ara