Dolar

32,3798

Euro

35,0479

Altın

2.326,91

Bist

9.145,21

Kaçakların 'umuda yolculuk' serüveni

Kaçakların 'umuda yolculuk' serüveni

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-28 11:05:35

Kaçakların 'umuda yolculuk' serüveni
HANİFE ERDİNÇ - Çanakkale, iç karışıklık ya da savaşların yaşandığı Afganistan, Irak, Suriye gibi ülkelerden kaçarak daha iyi bir yaşama ulaşmak için Avrupa'ya gitmek isteyen kaçakların en yoğun kullandığı güzergahlar arasında yer alıyor.

Binlerce kilometre uzaklıktan, memleketlerinden kopup Türkiye'ye gelen, irtibata geçtikleri insan kaçakçıları tarafından araçlarla Çanakkale sahillerine getirilen kaçakların ilk durağı bölgedeki zeytinlikler ya da kayalık araziler oluyor.

Rahat gizlendikleri için bu bölgeleri tercih eden kaçaklar, lastik botlarla Ege Denizi'ni aşıp, Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçiş yapmak için Ayvacık sahillerinde konaklıyor.

Kucaklarındaki bebeklerle "umut yolculuğu"na çıkan kaçaklar, uygun ortamın oluşmasının ardından beraberlerinde getirdikleri lastik botu şişirip, deniz kıyısına ulaşıyor. Tehlikeli yolculuk öncesi yaklaşık 40 kişi, motoru monte edilen bota binip, Midilli Adası'na doğru yola çıkıyor.

Bu yolculukları sırasında tüm tehlikeleri atlatan, Türk ve Yunan sahil güvenlik ekiplerine yakalanmadan Midilli Adası'na ulaşanlar ise buradan Avrupa ülkelerine gitmek için çaba gösteriyor.

Kaçış için bölgeye gelen ve ismini açıklamak istemeyen Afganistan uyruklu bir kaçak Avrupa'ya yeni bir hayata başlamak için gittiklerini söyledi.

-"Bizler sığınacak, güvenli bir yer istiyoruz"

"Bu insanlar Avrupa'ya gidiyor çünkü hepsinin sıkıntıları var, huzurlu değiller" diyen Afganistanlı kaçak, şunları dile getirdi:

"O yüzden bunca zorluğa katlanıp buraya geliyorlar. Bizler sığınacak, güvenli bir yer istiyoruz. Yeni bir hayat istiyoruz. Yolumuz oldukça tehlikeli. Buraya gelene kadar neredeyse 10 kere ölümle karşı karşıya kalıyorsun. Ben bizzat üç kere ölümden döndüm. Bu dünyaya sadece bir kere geliyoruz. O yüzden hayatın tadını çıkartmak istiyorum. Dünyadaki herkes gibi ben de üniversiteye gitmek, diploma sahibi olmak amacındayım. Ailem yanımda olsun, mutlu olmak istiyorum. Mutluluk, her insanın temel arzusu. Öyle değil mi?"

Aynı ülkeden bir başka kaçak ise ülkesindeki savaştan kurtulmak için buraya geldiklerini belirtti.

Avrupa'ya gidip daha iyi bir yaşam sürmek için insan kaçakçılarına bin dolar verdiğini anlatan kaçak, "Kimse savaş istemiyor. Burada 5 gündür duruyoruz. 3 gün aç kaldık. Sadece ekmek ve su var. Bebeğimiz var. Ona da sadece ekmek veriyoruz. Ama yiyemiyor, süt istiyor" ifadesini kullandı.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara