Dolar

32,5528

Euro

34,8433

Altın

2.427,62

Bist

9.722,09

Kaçaklar köy sahiline tonlarca çöp bıraktı

Kaçaklar köy sahiline tonlarca çöp bıraktı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-08 18:17:28

Kaçaklar köy sahiline tonlarca çöp bıraktı
Yasa dışı yollarla Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçmek için Ayvacık ilçesine bağlı Bademli köyü güzergahını kullanan binlerce kaçağın bıraktığı tonlarca çöp, sahil bölgesi ile ormanlık alanı adeta "çöplüğe döndürdüğü" bildirildi.

İnsan kaçakçıları aracılığıyla yasa dışı şekilde yurtdışına kaçmak isteyen binlerce kişinin bıraktığı atıklar nedeniyle, her yaz çok sayıda yerli ve yabancı turist tarafından mesire alanı olarak ziyaret edilen bölge kullanılamaz hale geldi.

Kullanılmamış bot ve küreklerden can yeleklerine, akü ve bot şişirme aparatlarından yemek artıklarına, çocuk bezlerinden giyeceklere kadar bol miktarda atık sahili doldurmuş durumda.

Öte yandan, kaçakların saklanmak için kullandıkları ormanlık alanda da çok sayıda battaniye ve gece soğuktan korunmak için kullanılan karton ve köpükler de atıl halde bulunuyor.

Bademli köyü muhtarı Saffet Erbil, gazetecilere yaptığı açıklamada, durumun kendilerini de çok rahatsız ettiğini söyledi.

Kaçakla mücadelenin bölgede yoğun halde sürdürüldüğünü ve kendilerini güvende hissetmediklerini dile getiren Erbil, "Biz Bademli köyü halkı olarak çok tedirgin haldeyiz. İnsan kaçakçılığı yapan şahıslardan yana çok sıkıntılıyız. Bu kaçaklardan, sadece pisliklerini ve çöplerini bıraktıkları için sıkıntımız var. Ancak diğer kişiler, organizatör dediklerimiz silahlı oldukları için halkımız tedirgin oluyor" dedi.

Köyde çobanlık yapan kişilerin hayvanları otlatmaya çıkarmaya korkar hale geldiğini anlatan Erbil, şöyle devam etti:

"Sahil bölgesinde evi olanlar, evlerine gitmeye korkuyor. Çünkü, bunların nereden ve ne zaman çıkacakları belli değil. Yakında zeytin toplama zamanı gelecek. Kadınlarımız zeytin toplamaya giderken korkacak. Yani biz köy halkı olarak çok tedirginiz. Bu durumun jandarma ekiplerine biraz daha destek verilerek ya da bölgemize geçici olarak güvenlik güçleri aktarılarak önlenmesini yüksek makamlardan bekliyoruz."

Muhtar Erbil, sahillerinin Yunanistan'ın Midilli Adası'na en yakın bölge olduğunu da hatırlatarak, "Bölgeyi iyi öğrenmişler. Midilli'ye en yakın nokta olduğumuz için sürekli buradan geçiyorlar. Sahil çok geniş bir alana hitap ediyor. 25-30 dakika gibi bir sürede karşı kıyıya varabiliyorlar. Tabi bölge çöplüğe dönmüş durumda. Botlar, yemek artıkları, giysiler. Sahil ve ormanlık alan çok kötü durumda. Bunların önlenmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Bademli köyü halkı da durumdan şikayetçi olduklarını, kaçak geçişlerin artması nedeniyle can ve mal güvenliklerinin bulunmadığını belirterek, yetkililerden yardım beklediklerini kaydettiler.

Haber Ara