Dolar

32,3776

Euro

35,0243

Altın

2.335,12

Bist

9.079,97

Kabil Üniversitesi'ne düzenlenen saldırıya tepki gösteren uluslararası akademisyenlerden ortak bildiri

2 Kasım'da Afganistan’da ülkenin en büyük üniversitesi olan Kabil Üniversitesi’ne düzenlenen silahlı saldırıda çoğu öğrenci olmak üzere 35 kişi hayatını kaybetmiş,50’den fazla kişinin yaralandığı duyurulmuştu. Afganistan İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, saldırının üç kişi tarafından düzenlendiği, saldırganlardan birinin üzerindeki bir patlayıcıyı infilak ettirdiği, diğer ikisinin ise polis tarafından öldürüldüğü kaydedilmişti. AFP’nin haberine göre, saldırıyı IŞİD üstlendi. Saldırı üzerine harekete geçen dünyanın çeşitli ülkelerinden bazı akademisyenler, ortak bir bildiri yayımlayarak bu tür saldırılara karşı tedbir ve hassasiyet çağrısında bulundu. El Cezire'de yayımlanan bildirinin tam metni şöyle;

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-14 16:01:25

Kabil Üniversitesi'ne düzenlenen saldırıya tepki gösteren uluslararası akademisyenlerden ortak bildiri

Aşağıda imzası bulunan uluslararası akademisyenler topluluğu olarak, Afganistan'daki öğrencileri ve öğretim üyelerini hedef alan son saldırıları kınadığımızı ifade ediyoruz. Bu acımasız saldırılar, uzun süren bir savaşın birincil kurbanları olan Afganistan'daki masum sivillere yönelik bir dizi şiddetli saldırının parçasıdır.

2 Kasım Pazartesi günü, üç militan Kabil Üniversitesi'ne baskın düzenleyerek öğrencilere ve öğretim üyelerine ayrım gözetmeksizin ateş açtı. Saldırı altı saat sürdü, en az 35 kişi öldü ve 50 kişi daha yaralandı. Kabil Üniversitesi, 25.000'den fazla öğrencisi ile ülkenin en eski ve en büyük kampüsü olan Afganistan'ın önde gelen akademik kurumudur. Bu, Kabil'deki bir eğitim kurumunda bir haftadan uzun süre içinde gerçekleşen ikinci saldırı oldu. 24 Ekim'de bir intihar bombacısı, Hazara'nın çoğunlukta olduğu bir mahallede bir eğitim merkezi olan Kawsar-e Danesh'e saldırdı, 43 kişi öldü ve 57 kişi daha yaralandı. Bu son iki saldırı, aşırılık yanlısı gruplar tarafından, ülkeleri için daha iyi bir gelecek çabasında olan öğrenci gençliğe ve akademisyene yönelik doğrudan bir tehdit oluşturuyor.

Uluslararası akademisyenler olarak, Afganistan'daki üniversitelere ve eğitim kurumlarına yönelik saldırılardan dolayı öfkeliyiz. Savaş, şiddet ve güvensizlik koşullarında eğitimlerini sürdürmek için hayatlarını riske atan mağdurların aileleriyle ve tüm Afganlarla dayanışma içindeyiz. Öğrenciler ve eğitimciler okula devam ederken, yaşamları için herhangi bir tehdit veya korku olmaksızın korumalı ve güvenli bir ortamda çalışabilmeleri, okuyabilmeleri ve öğrenebilmeleri için huzur ve güvenlikleri sağlanmalıdır.

Afganistan'daki çatışmalara katılan tüm aktörlerin öğrencilere ve öğretim üyelerine vereceği her türlü zararı kınıyoruz.

Afgan hükümetinden, Amerika Birleşik Devletleri'nden, Avrupa Birliği'nden, bölge ülkelerinden, Birleşmiş Milletler ve İslam İşbirliği Teşkilatı da dahil olmak üzere tüm uluslararası kuruluşlardan, nüfuzlarını şu alanlarda güçlendirmelerini talep ediyoruz:

Sivillere, üniversiteler ve eğitim merkezleri gibi masum alanlara yönelik bu ayrım gözetmeyen ve sistematik saldırıların faillerini araştırın ve yargılayın.

Afganistan'daki tüm eğitim kurumlarına yönelik herhangi bir saldırı riskini korumak ve azaltmak için öğrencilerin ve eğitimcilerin haklarını koruyun, somut önlemler oluşturun.

Afganistan'daki savaşa karışan tüm aktörleri sorumlu tutun ve Cenevre Sözleşmesi'ne uymaları ve savaş sırasında sivillerin yaşamlarına saygı duymaları için baskı yapın.

Afganistan'da şiddet içeren aşırılığa yönelik tüm destek kaynaklarını araştırın ve bunların durdurulmasını sağlayın.

Afgan halkının güvenliğini tehlikeye atan şiddet eylemlerini kınamak için medya kuruluşlarıyla birlikte çalışmak gibi, sivil hayata yönelik tehditlere karşı uluslararası kaygılar toplayın.

Şiddet veya saldırı korkusu olmadan güvenli eğitimin devamlılığını sağlamak için Afganistan'daki sosyal ve sivil toplum kuruluşları gibi tüm paydaşlarla birlikte çalışın.

Katar'ın başkenti Doha'da devam eden barış görüşmelerine acil bir önlem olarak öğrencilerin ve eğitimcilerin eğitim ve fiziki güvenlik meselesini dahil edin.

İmzacılar:

Noam Chomsky, ödüllü profesör, Arizona Üniversitesi, Enstitü Profesörü Emeritus, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, ABD

Dr. AG Ravan Farhadi, fahri profesör ve Afganistan'ın Birleşmiş Milletler eski büyükelçisi

Dr. Victoria Fontan, akademik işler başkan yardımcısı ve barış profesörü, Afganistan Amerikan Üniversitesi (AUF), Afganistan

Dr. M Nazif M Shahrani, Antropoloji profesörü, Orta Asya ve Orta Doğu Çalışmaları, Indiana Üniversitesi, Bloomington, Indiana, ABD

Yakın Doğu Çalışmaları profesörü Wali Ahmadi, California Üniversitesi, Berkeley, ABD

Dr. Fatima Mojaddedi, Antropoloji profesörü yardımcı doçenti, UC Davis, ABD

Afganistan Ulusal Müzik Enstitüsü kurucusu ve yöneticisi Dr. Ahmed Sarmast, Afganistan

Daryoush Ashouri, yazar ve araştırmacı, Fransa

Amin Saikal, Siyaset Bilimi profesörü ve Arap ve İslam Araştırmaları Merkezi direktörü, Batı Avustralya Üniversitesi, Avustralya

Robert Crews, Tarih Profesörü, Stanford Üniversitesi, ABD

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara