Dolar

32,5831

Euro

34,7960

Altın

2.507,57

Bist

9.693,46

K. Pravda gazetesi: Putin ve Erdoğan, Suriye savaşını bir kez daha durdurdu

Rus basını, dünkü Erdoğan-Putin arasındaki zirveyi değerlendirdi. K. Pravda gazetesi, “Putin ve Erdoğan Suriye savaşını bir kez daha durdurdu” derken, Kommersant gazetesi de “En önemlisi Rusya ile Türkiye arasında savaş olmayacak” dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-06 10:41:53

K. Pravda gazetesi:  Putin ve Erdoğan, Suriye savaşını bir kez daha durdurdu

Rus basını, dünkü Erdoğan-Putin arasındaki zirveyi değerlendirdi. K. Pravda gazetesi, “Putin ve Erdoğan Suriye savaşını bir kez daha durdurdu” derken, Kommersant gazetesi de “Ama en önemlisi Rusya ile Türkiye arasında savaş olmayacak” dedi.

Dünkü Moskova'daki Putin-Erdoğan zirvesinin yankılara bugünkü Rus basınına da yansıdı. Rusya basınında iki liderin teması sayesinde son dönemde kaygı yaratan Türk-Rus gerginliği ve Suriye'de çatışma riskinin ortadan kalkmasına vurgu yapıldı. 
Bugün basında çıkan zirveye ait haberler:

K. Pravda gazetesi, “Putin ve Erdoğan Suriye savaşını bir kez daha durdurdu” başlıklı haberde, görüşmelerin başında taraflarım pozisyonlarının birbirinden çok uzak olduğu, ama altı saatin sonunda iki liderin beklenmedik şekilde medyanın karşısına anlaşma metni ile çıktıklarını yazdı. 

Yazıda, daha önce Soçi'de benzer zorlu bir müzakerenin ardından benzer anlaşmanın imzalandığı hatırlatıldı.

Devlet gazetesi Rossiyskaya Gazeta ise, “Direkt görüşme” başlıklı haberde, iki liderin İdlib krizine çözüm buldukları alt başlığını kullandı Yazıda, “Rusya ve Türkiye Suriye'de durumu düzene kavuşturacak, yaşayanların acılarını sona erdirecek ve barış sürecini ileriye taşıyacak metne imza attı” denilerek iyimser bir bakış sergilendi. 

Kommersant gazetesinde Kremlin muhabiri Andrey Kolesnikov'un kaleme aldığı yazıda, bu görüşmeden daha fazlasını beklemenin imkansız olduğunu belirterek, “Ama en önemlisi Rusya ile Türkiye arasında savaş olmayacak” dedi.

Moskovskiy Komsomlets gazetesinde “Erdoğan Putin'den mühlet kopardı” başlıklı haberde, herşeye rağmen risklerin gündemde olduğu belirtildi ve “Kim ne zaman sınırı zorlayacak, zaman meselesi” denildi.

Yazıda Erdoğan'ın Putin'i İdlib'de Suriye saldırılarını durdurmaya ikna ettiği, ama anlaşma ile bölgede Esed'in kontrol ettiği toprak miktarının arttığı belirtildi. Buna örnek olarak stratejik önemi büyük olan M-5 karayolu gösterildi.

“Kırılgan anlaşmanın ne kadar süreceğini tahmin etmenin zor olduğu” belirtilen yazıda, daha önce bu tür anlaşmaların ömrünün birkaç aydan ibaret olduğu hatırlatıldı.

Yazıda anlaşmayla İdlib sorununu çözmek için esaslı yeni bir adım atılmadığı, her şeye rağmen yeni anlaşma iyimserlik vermesine rağmen yeni krizlere karşı bir garanti oluşturmadığı vurgulandı. 

Nezavisimaya gazetesi ise, Erdoğan'ın Putin'i siyasi ilişkilerin 100'üncü yıldönümü vesilesi ile, Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısını yapmak üzere Türkiye'ye davet ettiğini yazdı.   

Haber Ara