Dolar

32,5839

Euro

34,7881

Altın

2.511,40

Bist

9.693,46

Jüpiter'deki ‘garip’ şimşek!

5 Temmuz 2016 tarihinde Jüpiter'in yörüngesine giren insansız uzay aracı Juno, geçtiğimiz aylarda Jüpiter'de daha önce gördüğümüz hiçbir şeye benzemeyen yeni bir tür şimşek tespit etti.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-13 11:14:36

Jüpiter'deki ‘garip’ şimşek!

5 Temmuz 2016 tarihinde Jüpiter'in yörüngesine giren insansız uzay aracı Juno, geçtiğimiz aylarda Jüpiter'de daha önce gördüğümüz hiçbir şeye benzemeyen yeni bir tür şimşek tespit etti. Bu şimşek türünü, garip buz ve amonyak topaklarından kaynaklanıyor olabileceği ileri sürüldü.

Gezegen bilimcileri, uzun zamandır Jüpiter'in yıldırımının dünyanınkine çok benzer şekilde sıvı su ve buz bulutların içinde etkileşime girerek ve elektrik yükü oluşturarak gerçekleştiğini düşünüyorlardı.

Bu, yalnızca Jüpiter'in “yüzeyi” olarak gördüğümüz bulutların derinliklerindeki bir su bulutları katmanından gelen şimşekleri görmemiz gerçeğiyle desteklendi.

Ancak şimdi, NASA'nın Juno uzay aracı, sıvı su için çok soğuk olduğu gezegen atmosferinde çok daha yüksek bir bölgeden gelen şimşek çakmalarını tespit etti.

NASA'nın Kaliforniya'daki Jet Propulsion Laboratuvarı'ndan Heidi Becker, "Dünya'da olan her şeyden çok farklı ve büyük bir sürprizdi - yıldırımın Jüpiter'de nerede olduğu ve nasıl çalıştığı varsayımından tamamen farklı" diyor.

Araştırmacılar, saf sıvı su yerine, bu garip yıldırımın antifriz görevi gören sıvı amonyaktan kaynaklanabileceğini buldular.

Bu, su buzu ile çevrili sulu amonyak-su karışımının "mantar topları" adını verdikleri şeyi oluşturuyor.

Araştırmacılar, “Garip, yüksek irtifa yıldırımları, mantar topları buz parçacıklarıyla çarpıştığında ve elektrik yükü oluşturduğunda meydana gelebilir” yorumunda bulunuyorlar.

Kaynak: Nature, Newscientist

Çeviri: Feyza Akyıl

Haber Ara