Dolar

32,5641

Euro

34,7152

Altın

2.488,58

Bist

9.524,59

Juno, Jüpiter'e kavuşuyor

Juno, Jüpiter'e kavuşuyor

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-04 16:23:28

Juno, Jüpiter'e kavuşuyor
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) 2011'de uzaya fırlattığı uzay aracı Juno, bugün Jüpiter'in yörüngesine oturacak.

Güneş enerjisiyle çalışan uzay mekiği olan Juno, Güneş Sistemi'ndeki en büyük gezegenle en yakın karşılaşma için Jüpiter'e doğru ilerliyor.

Juno'nun, ilerleyen saatlerde, saatte 250 bin kilometrelik hızını düşürmek için ana roket motorunu ateşlemesi bekleniyor.

Otomatik pilotta ilerleyen Juno, yeryüzündeki kontrolörlerin yardımı olmadan bütün hareketlerini ayarlayabiliyor.

Uzay mekiğini inşa eden Lockheed Martin'in program yöneticisi Kenny Starnes, "Juno, şiddetli bir radyasyon ortamında ilerliyor, ancak buna dayanabilmeli." dedi.

İniş sırasında Juno'nun kameraları ve diğer ekipmanları kapatıldığı için uzay mekiği menziline ulaştığında herhangi bir görüntü veya fotoğraf alamayacak.

NASA, 1 Temmuz'da "Juno"nun, Jüpiter'in manyetik alanına girdiğini ve misyonun tamamlanmasının 4 Temmuz Bağımsızlık Günü'ne yetiştirilmesi için bilimin sınırlarının zorlandığını bildirmişti.

Apple Müzik, uzay aracı Juno'nun tarihi misyonunu kutlamak üzere özel film müziği hazırlamıştı. NASA ve Apple ortaklığında, Juno misyonunu kutlamak üzere hazırlanan "Hedef: Juno" (Destination: Juno) projesi, 1 Temmuz'da Pasadena'daki NASA yerleşkesi JPL'de (Jet Propulsion Laboratory) tanıtılmıştı.

Juno, toplam 11 milyar dolara mal oldu.

5 Ağustos 2011'de uzaya fırlatılan basketbol sahası büyüklüğündeki uzay aracı Juno, güneş sisteminin en büyük gezegeni Jüpiter'in kozmik yapısını, ilk oluşma halini, iç yapısını, atmosferini ve Güneş Sistemi'nin tarihini araştıracak.

Herhangi bir aksilik olmadan her şeyin planlanan şekilde gitmesi durumunda Juno, bugün Jüpiter'e en yakın mesafeye ulaştığında radyo dalgalarıyla NASA'ya 3 "bip" sesi gönderecek. Söz konusu sinyali alan bilim adamları, uzay aracını yavaşlatarak Jüpiter'in yörüngesine yerleşmesini sağlayacak.

Haber Ara