Dolar

32,3252

Euro

35,0770

Altın

2.299,48

Bist

8.986,46

Juan Guaido Venezuela'dan nasıl çıktı ve nasıl geri dönecek?

Venezuela’da kendini geçici devlet başkanı ilan eden muhalif Ulusal Meclis (AN) Milletvekili Juan Guaido, ülke dışına çıkış yasağı bulunmasına karşın, ülkeden nasıl ayrıldığına ve nasıl döneceğine ilişkin detay vermedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-21 08:39:30

Juan Guaido Venezuela'dan nasıl çıktı ve nasıl geri dönecek?

Guaido, 25 ülkeden üst düzey temsilcinin katılımıyla Kolombiya'nın başkenti Bogota'da düzenlenen "Amerika Kıtası Terörizmle Mücadele 3. Bakanlar Konferansı"nın sonunda gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Ülkedeki silahlı isyancı sol örgüt Ulusal Kurtuluş Ordusunun, (ELN) konferansın da gerçekleştirildiği Bogota'daki General Santander Polis Okuluna (ELN) 17 Ocak 2019'da düzenlediği ve 23 kişinin öldüğü bombalı araç saldırısına değinen Guaido, saldırıda ölen ve Kolombiya makamlarının ülkesinde terör eğitimi aldığını açıkladığı teröristten ötürü Venezuelalıların sorumluluk hissettiğini söyledi.

Guaido, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro yönetimini Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo gibi "terörü destekleme" iddiasıyla hedef aldı.

Venezuela hükümetini "diktatörlük" olarak itham eden Guaido, "Bu sadece bir diktatörlük değil, ELN ve eski Kolombiya Devrimci Silahlı Güçlerinin (FARC) barış anlaşmasını kabul etmeyen ya da yeniden silahlanan unsurlarının yanı sıra Lübnan Hizbullah'ını da koruyan ve finanse eden bir diktatörlüktür." ifadelerini kullandı.

VENEZUELA'DAN NASIL ÇIKTIĞINI SÖYLEMEDİ

Guaido, yurt dışına çıkış yasağı olmasına rağmen Venezuela'dan nasıl çıktığının ve geri nasıl döneceğinin sorulması üzerine, detay vermek istemediğini söyledi.

Devlet Başkanı Maduro'nun ülkenin onun kontrolünde olduğuna yönelik ifadelerini hatırlatan Guaido, "O öyle söylüyor ama bakın ben buradayım işte." dedi.

Guaido ayrıca Kolombiya tarafından Venezuela'nın Bogota Büyükelçisi olarak tanınacak AN Milletvekili Tomas Guanipa'yı temsilci olarak atadığını da duyurdu.

AB YETKİLİSİYLE GÖRÜŞECEK

Venezuela Yüksek Adalet Mahkemesinin (TSJ) ülke dışına çıkış yasağı koymasına rağmen 19 Ocak'ta Kolombiya'ya geçen Guaido, Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenecek bu yılki zirvesine de katılacak.

Guaido ayrıca Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile bir görüşme gerçekleştirecek.

BU, ÜLKEDEN İKİNCİ ÇIKIŞI

TSJ'nin birçok suçlamadan ötürü ülke dışına çıkış yasağı koyduğu Guaido, ABD'nin yolladığı "insani yardımların" Venezuela'ya sokulması girişimi öncesinde, Kolombiya'da 22 Şubat 2019'da düzenlenen konserde ortaya çıkmıştı.

Kolombiya'nın Cucuta kentinde düzenlenen bu konserin ardından, 23 Şubat'ta başarısızlıkla sonuçlanan insani yardım sokma girişimine de katılan Guaido, daha sonra bölgedeki bazı ülkeleri ziyaret etmişti.

Kolombiya'ya askerlerin yardımı ile geçtiğini öne süren Guaido'nun, sınırda yasa dışı faaliyetler gösteren Kolombiyalı uyuşturucu kaçakçısı sağcı paramiliterlerle çekilmiş fotoğrafları ise Eylül 2019'da sosyal medyada yer almıştı.

AMERİKA'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ülkesinin, Venezuela'da kendini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido'ya destek için yeni adımlar atacağını belirtti.

 

Amerika kıtasındaki 25 ülkeden üst düzey temsilcinin katılımıyla Kolombiya'nın başkenti Bogota'da düzenlenen Amerika Kıtası Terörizmle Mücadele 3. Bakanlar Konferansı'na katılan Pompeo gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkesinin Venezuelalı muhalif Guaido'yu desteklemeye devam edeceğini söyledi.

"Özellikle bir yaptırımdan bahsetmiyoruz ama herkes ABD'nin yapacaklarının bitmediğini bilmeli" diyen Pompeo, Guaido'ya destek için daha fazla adım atılacağını vurguladı.

Bu arada Pompeo, konferansın ana oturumunda yaptığı konuşmada Venezuela yönetimini, Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque gibi gruplarını desteklediği iddiasıyla hedef aldı.

Pompeo, konferansın gerçekleştirildiği General Santander Polis Okuluna silahlı isyancı sol örgüt Ulusal Kurtuluş Ordusunun (ELN) 17 Ocak 2019'da bombalı araçla saldırdığını ve 23 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Ortaya çıktığı her yerde terörizmle mücadele edilmesi gerektiğini söyleyen Pompeo, "Sadece bir yerlerde bomba patlatanları değil, Venezuela gibi ELN ve eski Kolombiya Devrimci Silahlı Güçlerinin (FARC) silah bırakmayan unsurlarına kolaylık sağlayanları da kastediyorum" dedi.

Pompeo, bölgedeki bazı ülkeler tarafından terör örgütü olarak tanınan Lübnan Hizbullahının da Venezuela'da faaliyet gösterdiğine dikkati çekti.

Arjantin, Paraguay ve Honduras'ın bu örgütü terör listesine aldığını hatırlatan Pompeo, bölgedeki diğer ülkelerin de bu yönde hareket etmesini beklediklerini dile getirdi.

POMPEO-GUAİDO GÖRÜŞMESİ

Konferansın sonunda Guaido ile görüşen Pompeo, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Guaido'nun, "Venezuela'daki demokrasinin yeniden oluşturulması için gösterdiği çabaların bir ilham" olduğu ifadesini kullandı.

Pompeo, ABD'nin Guaido'yu ve daha iyi bir gelecek isteyen Venezuela halkını desteklemekten gurur duyduğunu belirtti.

Terörizmle mücadelede Kıta'daki ülkeler arasındaki işbirliğini artırmayı hedefleyen konferansta, ABD, Arjantin, Bahamalar, Belize, Bolivya, Brezilya, Kanada, Şili, Kosta Rika, Ekvador, El Salvador, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Jamaika, Meksika, Dominik Cumhuriyeti, Panama, Paraguay, Peru, Santa Lucia, Trinidad Tobago ve Uruguay dışişleri bakanları düzeyinde temsil edildi.

Birleşmiş Milletler Terörizmle Mücadele Komitesi ve Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) Terörizmle Mücadele Komisyonu'ndan heyetlerin katıldığı konferansta, İspanya ve İsrail ile Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun meşruiyetini tanımayan muhalifler de gözlemci olarak bulundu.

Amerika Kıtası Terörizmle Mücadele 3. Bakanlar Konferansı'nın ilki 2018'de Washington'da, ikincisi ise 2019'da Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te düzenlenmişti.

 

Haber Ara