Dolar

32,5554

Euro

34,8863

Altın

2.431,27

Bist

9.645,02

Johnson, Paris ziyaretinde aradığını bulamadı!

Avrupa basını, İngiltere Başbakanı Johnson’un Brexit krizini çözmek için Almanya ve Fransa’ya yaptığı ziyaretleri masaya yatırdı. Gazeteler, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un, ‘Brexit’ konusunda Alman Başbakanı Merkel kadar uzlaşmacı olmadığını yazdı ve Johnson’un Paris ziyaretinde aradığını bulamadığını yazdı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-24 11:24:35

Johnson, Paris ziyaretinde aradığını bulamadı!

Avrupa basını, İngiltere Başbakanı Johnson'ın Brexit krizini çözmek için Almanya ve Fransa'ya yaptığı ziyaretleri masaya yatırdı. Gazeteler, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un, ‘Brexit' konusunda Alman Başbakanı Merkel kadar uzlaşmacı olmadığını yazdı ve Johnson'un Paris ziyaretinde aradığını bulamadığını yazdı.

Johson'un Almanya ve Fransa ziyaretleri Avrupa basınında:

NURNBERGER NACHRICHTEN:

Johnson'a iyi bir ders verildi

Alman Nürnberger Nachrichten gazetesi, İngiltere Başbakanı Johnson'un "Başına buyruk" davranışlarının bir "sorun” olduğunu savunuyor:

“Berlin ve Paris'te çekilen fotoğraflarda dostluk görüntüleri göze çarpsa da Johnson'a aslında iyi bir ders verildi. 27 üyeli Avrupa Birliği (AB) yumuşamadı, hazırlanan çıkış anlaşmasında bir esneklik söz konusu olmadı. Eğer Johnson sadece başbakan olmak değil başbakan olarak kalabilmek şeklindeki öncelikli siyasi hedefine ulaşmak istiyorsa, Brüksel ile işbirliğine gitmesi gerekiyor. Zira şimdiye kadar sürdürdüğü ‘Başına buyruk' tavrı onun bu makamda uzun süre kalması ihtimalini zayıflatıyor. Bu süreçte bazı Avrupalı politikacıların umudu, İngiltere liderinin zaaflarını güce dönüştürerek, pozisyonu hakkında kafa yorup, yönünü yeniden belirleyebilmesi.”

DE STANDAARD:
Merkel ve Macron baskıyı arttırıyor

Belçika gazetesi De Standaard'a göre Boris Johnson, Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a yaptığı ziyaretleri kesinlikle başarı hanesine yazamaz:
“Çözüm bulmak çok daha zor. Macron ve Merkel, Johnson'a bu mesajı da verdiler. Johnson ayrılık anlaşmasının yeniden masaya yatırılabileceği düşüncesine kesinlikle kapılmamalı. ... Johnson masaya makul bir alternatif koymayı başarırsa, Avrupa bunu ciddiyetle inceleyecektir. Henüz stajyer olan Britanya başbakanı bu meydan okumaya girişmek istiyor. .... Ama Avrupa'da müzakere çevreleri şüpheyle yaklaşıyor buna. .... Sabırsız Macron çözümün ana hatları bir an önce belli olmalı, diyor.”

DER STANDARD:
Merkel Johnson'un eline koz verdi

Hollanda gazetesi Der Standard'a göre Merkel, 30 gün içinde ‘Brexit' konusunda belki de bir çözüm bulunabileceğini söyleyerek büyük bir gaf yaptı:
“Johnson, bu yorum sayesinde parlamentodaki rakiplerini, özellikle de bocalayan Muhafazakar Parti'yi kontrol altında tutmaya çalışacak: Bırakın da 19 Eylüle kadar rahat rahat çalışayım, Almanya başbakanı öyle istiyor, diyecek. Avam Kamarası yaz tatilinden sonra eylülün ilk yarısında sadece on dört gün toplanacak ve sonra partilerin kurultayları nedeniyle yeniden tatile girecek. Güvensizlik oylamasını ve anlaşmasız Brexit'i engellemek için eylülün ikinci yarısı çok geç olabilir. Hafta sonu Biarritz'te toplanacak G7 zirvesi Merkel'e, Jonhson'ın bilerek yaptığı yanlış yorumu düzeltme imkanı verecek.”

DEUTSCHLANDFUNK:
Britanya başbakanının bilim kurgu fikirleri

Johnson'un 'alternatif düzenlemelerle' 'backstop'ı engellemeye çalışması Alman gazetesi Deutschlandfunk'a göre bir oyalama taktiği:
“Johnson yıllardır yemin üzerine yemin ederek, İrlanda iç sınırından geçen tırların yükünün gümrük binaları ve gümrük memurları olmadan da kontrol edilmesini sağlayacak gizemli bir yöntem olduğunu söylüyor. ... Gerçekten de böyle bir yöntem sansasyon olurdu. Çünkü o zaman Britanya Adası'nda nefret edilen şu Brexit'ten ayrılmaya gerek kalmazdı. Ancak şimdiye dek bu yöntemi ne yakından inceleyebilen oldu, ne de test eden. Bunun nedeni açık: Böyle bir teknoloji hala bilim kurgudan ibaret. Boris Johnson da bunun farkında. Zaten onun derdi ‘Brexit' çatışmasına çözüm bulunması değil. ... Onun isteği anlaşmasız Brexit ve erken seçim.”

THE IRISH INDEPENDENT:
'Backstop' antidemokratiktir

İrlanda gazetesi The Irish Independent, Britanya'da ‘Brexit'e bu kadar direnilmesini anlayabiliyor:
“'Brexit' şu andaki haliyle yürürlüğe girerse Kuzey İrlanda'da yaşayanların günlük hayatıyla ilgili pek çok yasa AB tarafından yapılacak. Oysa Kuzey İrlanda seçmeni bu yasaları yapan Avrupa Parlamentosu'na temsilci göndermiyor. Bu şekilde yaşanan hak mahrumiyetinin sebebi, Kuzey İrlanda'nın AB pazarında kalmak adına Britanya pazarından çıkması olacaktır.”

THE DAILY TELEGRAPH:
Merkel Brüksel kadar inatçı değil

Nihayet AB'nin öncü siyasi liderlerinden biri ‘Brexit'in alternatifi olabileceğini kabul etti, diyor İngiliz The Daily Telegraph memnuniyetle:
“Angela Merkel, Boris Johnson'ı geri çevirmiş değil. Merkel yeni Britanya hükümetinin 'backstop'u reddettiğini ve önümüzdeki 30 günde bir alternatif bulunabileceğinin mümkün olduğunu gördü. Şimdi iki İrlanda arasındaki sınıra ilişkin makul öneriler getirme sırası Johnson'da; Merkel'e göre iki tarafa da faydası olacak bir ticaret anlaşması, ancak buna dayanarak yapılabilir. Merkel'in yaklaşımıyla Brüksel'in inatçı ret cevabı, gündüz ve gece kadar farklı. O denli farklı ki, seçilmeyip de atanmış bürokratların sözünü dinleyen gözlemciler, gafil avlandı ve duyduklarını kabullenemedi.” 

DER BUND:
Şantaj yapmak kâr sağlamamalı

Avrupa Birliği, Boris Johnson'ın kendilerini bölmesine izin vermemeli, diye uyarıyor İsviçre gazetesi Der Bund:
“Johnson, anlaşmasız Brexit tehdidinin, AB içindeki birliği yıkıp tek tek hükümetlerin Brüksel'i ödün vermeye zorlamasına oynuyor. Gümrük vergileri yükseltildiğinde ve limanlarda yapılan kontroller kaosa neden olduğunda kimi devletler ve sektörler, diğerlerinden daha fazla kayba uğrayacak. En çok tasalanması gerekenlerden biri de Alman ihracat sanayi; ama burada da geri adım atmak olmaz, çünkü şantaja boyun eğmemek gerek. Aksi halde Boris Johnson ve parti içindeki anlaşmasız Brexit taraftarları, çok daha fazla ödün talep edecektir.”

 

Haber Ara