Dolar

32,3787

Euro

35,0444

Altın

2.326,37

Bist

9.134,82

Johann Sebastian Bach kimdir ?

Alman barok müzik bestecisi ve orgcu Johann Sebastian Bach... Johann Sebastian Bach kimdir? İşte Johann Sebastian Bach'ın biyografisi

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-19 17:46:42

Johann Sebastian Bach kimdir ?

Johann Sebastian Bach, 21 Mart 1685'de Almanya'da doğdu.

Bach sülalesi, köklü bir sülaledir ve hemen hemen her bireyi müzisyendir. Bach ailesi, 16. ve 17. yüzyıllar boyunca ailenin doğan her ferdini müzisyen olarak yetiştirdi. Dededen toruna her birey birbirine müzikle bağlanmıştır.

Henüz 9 yaşında annesini, bundan bir yıl sonra da babasını kaybeden Bach, yaşamının en sıkıntılı dönemlerini çocuk yaşlarda yaşamaya başladı.

Bach org çalan ağabeyinin yanında kendini geliştirmeye başladı.

Bach, Mattehaus Kilisesi'ne soprano olarak girdiğinde daha 15 yaşındaydı. O sırada besteci Georg Böhm Lüneburg'da Johannes Kilisesi'nin orgculuğunu yapıyordu. Bach bu ustadan oldukça faydalandı. Bach'ın org için yazdığı ilk eserlerde Böhm'ün etkileri fark edilir.

Bir süre sonra Armstad'ta org çalmaya başlayan Bach, daha ciddi, daha fazla para kazanabileceği, daha profesyonel bir iş istiyordu. Bir zaman sonra aradığını Mühlhausen'de buldu. Bugün mevcut olan eserlerinden birkaçını bu dönemde yapmıştır fakat burada yaptığı bestelerin büyük bir kısmı günümüze ulaşmamıştır.

Bach, yaşamı boyunca 1000'in üzerinde beste yaptı. Fakat Günümüze ulaşan eserleri, ikinci evliliğinden olan Carl Phillip Emanuel'in arşivine aldıklarıyla sınırlı kaldı.

Bir süre sonra Leipzig'e geri dönen Bach'ın gittikçe artan hastalıkları kendisini ve yakınlarını korkutmaya başladı.

Yoğun çalışması ve özellikle nota kopyalaması sırasında yorulan gözleri, seneler geçtikçe göremez hale geldi. 1749 yılında gözlerinden bir ameliyat geçirdi ve ameliyat sonrasında durumu daha da kötüleşti ve gözlerini tamamen kaybetti.

Görme yetisini kaybeden Bach, çalışmalarına devam etti.

Bu dönem en önemli çalışmalarından biri damadı ve çömezi Altnikol'a yazdırdığı Son Koral'idir. Bu koral “En büyük sıkıntılara düştüğümüzde” sözleri ile başlıyordu. Bach, ölümünün yaklaştığını hissedince o koralin başına “Tanrım işte katına çıktım” cümlesini de ekletmiştir.

Bach ölümünden on gün önce gözleri yeniden görmeye başlasa da, artık bir eser verebilecel halde değildi.

Johann Sebastian Bach, 28 Temmuz 1750'de, akşam saat 8:45'te yüksek bir ateşin ardından inme inmesi ve inmeye karşı yapılan sağaltım tedavisinin sonuçsuz kalmasından sonra hayatını kaybetti.

 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara