Dolar

32,5063

Euro

34,7824

Altın

2.486,48

Bist

9.557,64

Japonya Vietnam'a gemi gönderdi

Japonya'nın, ihtilaflı Güney Çin Denizi'nde devriye gezmesi için Vietnam'a iki gemi gönderdiği bildirildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-03 23:22:13

Japonya Vietnam'a gemi gönderdi

Kyodo haber ajansının haberine göre, Japonya, ülkenin emniyet kapasitesini güçlendirmesi için Vietnam sahil güvenliğine ikinci el balıkçı gemisi temin etti. Vietnam'ın doğu sahilindeki Danang kentine ulaştığı kaydedilen gemilerin, devriye gemisi olarak yenileneceği belirtildi.

İKİ GEMİ DAHA

Japonya ve Vietnam arasındaki ayni yardım anlaşması çerçevesinde gönderilen gemilere iki gemi daha ekleneceği ifade edildi. Gemilerin, iki ülke arasında 2014'te imzalanan ve Japonya'nın Vietnam'a gerektiğinde altı gemi vermesini öngören yardım anlaşması uyarınca gönderildiği kaydedildi.

ABD'nin USS Lassen adlı güdümlü füze destroyeri geçen hafta, Çin'in, Güney Çin Denizi'nde inşa ettiği suni adacıklara 600 kilometre uzaklıkta bulunan Subi kayalıklarının 12 deniz mili yakınında seyretmişti. Çin donanmasına bağlı füze yüklü jetler de hafta sonu, ABD savaş gemisinin Vietnam yakınlarına gelmesine tepki olarak Güney Çin Denizi'nde eğitim uçuşu yapmıştı.

Petrol, doğalgaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip Güney Çin Denizi'ndeki ada ve adacıklar, Tayvan, Çin, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler arasında uzun süredir tartışma konusu. Bölge ülkeleri, adacıkların hepsi ya da bir bölümünde hak iddia ediyor. ABD de Çin'i, bölgeyi askerileştirmekle suçluyor.

Filipinler, geçen temmuz ayında Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki hak iddialarına ilişkin şikayetlerini Lahey'deki uluslararası mahkemeye taşımıştı.

Haber Ara