Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Japonya Dışişleri Bakanı Kono'dan AGİT'e ziyaret

Bakan Kono:- 'Japonya, AGİT ile olan iş birliğini derinleştirmek istiyor. AGİT'in meydana getirmek istediği kurumlar başta olmak üzere, sınır yönetimi ve siber tehditlere destek gibi çeşitli alanlardaki çabalarına destek vermeye hazırız'

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-02-15 22:40:09

Japonya Dışişleri Bakanı Kono'dan AGİT'e ziyaret
Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) uluslararası sorunlara karşı mücadele yürüten en geniş güvenlik yapısı olduğunu belirterek, "Japonya, AGİT ile olan iş birliğini derinleştirmek istiyor. AGİT'in meydana getirmek istediği kurumlar başta olmak üzere, sınır yönetimi ve siber tehditlere destek gibi çeşitli alanlardaki çabalarına destek vermeye hazırız." dedi.

Kono, Avusturya'nın başkenti Viyana'da AGİT Genel Sekreteri Thomas Greminger ile görüştü.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmeye ilişkin AGİT'ten yapılan yazılı açıklamada, Kono'nun AGİT'i ziyaret eden ilk Japon Dışişleri Bakanı olduğu vurgulanarak, görüşmede Japonya'nın AGİT'in Asya'daki çalışmalarına sağladığı katkı ve iş birliğinin ele alındığı ifade edildi.

Açıklamada, Kono'nun, AGİT'i uluslararası sorunlara karşı mücadele yürüten en kapsamlı güvenlik oluşumu olarak nitelendirdiği bildirildi.

Bakan Kono'nun görüşlerine de yer verilen açıklamada, son yıllarda demokratik yapıların terör ve siber saldırıların tehdidi altında olduğuna işaret ettiği belirtildi. Kono, "Japonya için AGİT tarafından yürütülen diyalog süreçlerine dahil olmak ve ortak değerlerimize yönelik meydan okumalar karşısında sürdürülen çalışmalara katkı sağlamak çok büyük bir önem arz ediyor." ifadesini kullandı.

Ülkesinin AGİT'in Asya Ortaklığına kararlılıkla bağlı olduğunu aktaran Kono, şunları kaydetti:

"Japonya, AGİT ile olan iş birliğini derinleştirmek istiyor. AGİT'in meydana getirmek istediği kurumlar başta olmak üzere, sınır yönetimi ve siber tehditlere destek gibi çeşitli alanlardaki çabalarına destek vermeye hazırız."

AGİT Genel Sekreteri Greminger de Japonya'nın AGİT'e sağladığı katkı ve finansal desteğe teşekkür ederek, bu ülkenin Asya ve Avrupa'yı da ilgilendiren merkezi güvenlik problemleri karşısında etkili bir rol oynadığına dikkati çekti.

Greminger, Japonya'nın özellikle Orta Asya'da kurumun hayata geçirdiği birçok çalışmaya finansal destek sağladığına değinerek, "AGİT, Duşanbe'deki Sınır Yönetimi Çalışanları Yüksekokulu veya Türkmenistan'daki sınır yönetimi eğitimi gibi Orta Asya'daki önemli girişimlerimizde Japonya'nın maddi desteğinden büyük ölçüde yararlandı. Bunlar, Afganistan da dahil olmak üzere tüm bölgeye fayda sağlayan etkinlikler." değerlendirmesinde bulundu.

Japonya'nın AGİT'in Ukrayna'nın doğusunda yürüttüğü çalışmalara da katkı sağladığını belirten Greminger, bu ülke ile hali hazırda kusursuz işleyen iş birliğini arttırarak sürdürmek istediklerini kaydetti.

Haber Ara