Dolar

32,5804

Euro

34,8041

Altın

2.508,71

Bist

9.693,46

Jandarma mağdurlara yardım elini uzattı

Jandarma Genel Komutanlığının 'Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi' projesiyle iki yılda 31 binin üzerinde mağdur kadına ulaşıldı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-17 15:35:55

Jandarma  mağdurlara  yardım elini uzattı

Jandarma Genel Komutanlığınca iki yıldır yürütülen "Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi" projesinin kapanış töreni gerçekleştirildi. Törene, Proje Lideri Jandarma Kurmay Albay Ahmet Özkurt, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Müsteşarı François Begeot, Proje Takım Lideri Marie-Ange Goessens, uzmanlar, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende açıklanan proje sonuçlarına göre, iki yılda  31 binin üzerinde mağdur kadına ulaşıldı, 12 bin 500 tedbir kararı alındı. 30 pilot ilde uygulanan proje kapsamında, 200'ün üzerinde faaliyet gerçekleştirildi.

Kadına yönelik aile içi şiddet ile mücadele, toplumsal cinsiyet eşitliği, ulusal ve uluslararası kanunlar, şiddetin çeşitleri gibi konularda 10 bin er ve erbaş ile 2 bin rütbeli personel eğitildi. Proje başında 14 olan Çocuk ve Kadın Kısım Amirlikleri 37'ye çıkarıldı. Jandarma içinden 20'si uzman eğitici olmak üzere kadına yönelik aile içi şiddetle mücadele konusunda 250 eğitici yetiştirildi.

Törende konuşan proje lideri Jandarma Kurmay Albay Ahmet Özkurt, Türkiye genelinde kadına yönelik fiziksel veya cinsel şiddetin 2008'den itibaren düşme eğilimi gösterdiğini, ancak hala yüzde 37,5 gibi yüksek oranın olduğunu belirtti.

Türkiye genelinde 2008'de yüzde 48,5 oranının,  2014'te yüzde 44,3'e indiğine dikkati çeken Özkurt, "Jandarma bölgesinde yaşadığı şiddeti gizleyen kadınların oranı, Türkiye geneline göre yaklaşık yüzde 10 daha fazla olduğu görülüyor" dedi.

"Halen ulaşılmayı bekleyen çok sayıda kadın var"

Şiddete maruz kalan ve bu durumu bir şekilde ifade eden kadınların ise sadece yüzde 4,5'inin 2008'de kolluğa başvurduğunu dile getiren Özkurt, bu oranın 2014'te yüzde 8,5'e yükseldiğini vurguladı.

Özkurt, Jandarma bölgesinde durumun daha sıkıntılı olduğunu, halen ulaşılmayı bekleyen çok sayıda kadının bulunduğunu söyledi.

Proje süresince 81 ilde konferans, seminer ve bilgilendirme faaliyetlerinin devam ettiğini belirten Özkurt,Jandarma Okullar Komutanlığının müfredatına kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve mücadele konulu ders eklendiğini kaydetti.

Özkurt, " Jandarma Genel Komutanlığı verilerine dayanarak 2013-2014 yılları değerlendirildiğinde, kadına yönelik şiddet vemağdur sayılarında ciddi düşüşlerin olduğu, bu olaylarda alınan tedbir sayısında ise yüzde 7'lik artışın olduğu görüldü" diye konuştu.

Proje kapsamında eğitici eğitimlerinde dereceye giren uzman eğiticilere ve "Benim Gözümde Hiç Dile Gelmeyenler" hikaye, fotoğraf, resim yarışmasında dereceye giren jandarma personeline ödülleri verildi.

Törende "Alo 156 Jandarma Hattı" konulu video da gösterildi.

Haber Ara