Dolar

32,5246

Euro

34,9712

Altın

2.437,51

Bist

9.716,77

İzmir'deki 'paralel devlet yapılanması' davası

İzmir'deki 'paralel devlet yapılanması' davası

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-17 19:40:17

İzmir'deki 'paralel devlet yapılanması' davası
İzmir'de görev yaptıkları dönemde "yasa dışı dinleme" iddialarına ilişkin 26 emniyet mensubu hakkında açılan davada iddianamenin okunmasına devam edildi.

İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın ikinci celsesine haklarında 10 ila 961 yıl arasında hapis cezası istenen tutuksuz sanıkların bir kısmı ve avukatları katıldı.

Mahkeme Başkanı Hamdi Çiftçi, 211 sayfası okunan iddianamenin geri kalan 36 sayfasının cuma günü okunmasına karar verdi.

Cuma günkü celsede, dosyanın yine aynı suçlardan 32 emniyet mensubunun yargılandığı ve bu davadaki 19 sanığın da yer aldığı ilk dava dosyasıyla birleştirilip birleştirilmeyeceğine dair karar verilmesi bekleniyor.

Cumhuriyet Savcısı Okan Bato'nun hazırladığı iddianamede, müfettişler tarafından İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğünde yapılan denetimlerde, 2009 ile 2013 yılları arasında gerçeğe aykırı belgeler düzenlenerek başka isim ve IMEI numaraları üzerinden alınan mahkeme kararları ile çoğunluğu Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu, üniversite rektörleri, akademisyen, eski Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı, üst düzey emniyet mensupları ve gazetecilerinde aralarında bulunduğu 92 kişinin dinlendiği belirtildi.

İddianamede sanıkların, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, kurulan örgüte üye olmak", "suç örgütü faaliyetleri kapsamında kamu görevlilerinin resmi belgede sahteciliği", "iftira", "suç uydurmak", "özel hayatın gizliliğini ihlal", "kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi, verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek" suçlarını işledikleri ifade edildi.

- Olay

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca "yasa dışı dinleme" iddialarına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında 26 emniyet personeli hakkında gözaltı talimatı verilmiş, 27 Ocak'ta İzmir merkezli 13 ilde eş zamanlı operasyon düzenlenmişti. 24 kişinin gözaltına alındığı operasyonda, eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan ile eski Elazığ Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı hakkında da yakalama kararı çıkartılmıştı.

Emniyetteki işlemlerinin ardından, adliyeye sevk edilen 24 kişiden 10'u savcılıkta, 12'si mahkeme tarafından serbest bırakılırken, emniyet müdürü Memduh Tosun ile eski istihbarat şube müdür yardımcısı Taner Aydın tutuklanmıştı.

Tosun ile Aydın, avukatların üst mahkemeye yaptıkları itiraz sonrası serbest bırakılmış, Okan ile Karakayalı hakkındaki yakalama kararı da kaldırılmıştı.

Haber Ara