Dolar

32,3167

Euro

35,0661

Altın

2.308,07

Bist

9.079,97

İzmir'de FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin dava

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı şüpheli olduğu 270 sanıklı davanın görülmesine devam edildi - Öğleden sonraki oturumda savunma yapan eski TCG Beykoz gemisi harekat subayı Astsubay Çavuş Hakan Ürkmez tahliye edildi

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-02 19:23:11

İzmir'de FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin dava
İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında 270 sanığın yargılandığı davaya ilişkin duruşmanın öğleden sonraki oturumunda sanıklar savunma yapmaya devam etti.

Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmaya bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedilen duruşmada, 15 Temmuz'da seyre çıkan TCG Beykoz gemisinin Savaş Harekat Merkezinde harekat subayı olarak görev yapan tutuklu sanık eski denizci Astsubay Çavuş Hakan Ürkmez ifade verdi.

Ürkmez, 15 Temmuz akşamı mesai bitiminde eve gittiğini, "acil toplanma planı" çerçevesinde gemiye çağrılması üzerine geri geldiğini ve sabah gemi limana geri dönene kadar rutin işlerini yaptığını savundu.

Darbe girişiminden 9 gün sonra gözaltına alındığını belirten Ürkmez, cüzdanından çıkan 1 dolarla ilgili şu savunmayı yaptı:

"Dayımın nişanında orkestraya atılan ve üzerinde geçersiz yazan 1 doları cüzdanımda saklıyordum. Onu da gözaltına alınmam sırasında tutanağa geçirdiler. Üzerinde geçersiz yazan 1 doların elimdeki kağıttan hiçbir farkı yoktur. O kağıt parçası yüzünden 8 aydır tutuklu olduğumu düşünüyorum."

- "Bozdurmaya utandım"

Meslekten ihraç edilmeden önce TCG Beykoz gemisinde denizci topçu uzman onbaşı olarak görev yapan tutuklu sanık Muhammet Köse de cüzdanından çıkan 1 dolarlık banknot yüzünden tutuklandığını düşündüğünü söyledi.

Lübnan'a geçen yıl tatbikat amaçlı gittiklerini belirten Köse, "Burada verilen 300 dolardan 190 dolar kalmıştı. 15 Temmuz olayından sonra ihtiyacım olduğu için bir banka şubesine gidip parayı çektim. Paradan geriye 1 dolar kalmıştı. Döviz bürosuna götürüp bozdurmaya utandım. 24 Temmuz'da polise ifade için çağrıldığımızda da cüzdanımdan bu para çıktı. 1 dolar yüzünden tutuklandığımı düşünüyorum ancak bu hain örgütle hiçbir alakam ilgim yoktur." dedi.

Mahkeme heyetinin, üzerinden 1 dolar çıkan tutuklu sanıklardan eski uzman çavuş Sinan Mayil ile benzer bir ifade verdiğini hatırlatması üzerine Köse, şu an aynı koğuşta kaldıklarını ancak olay tarihinde farklı gemilerde çalıştıklarını ve Mayil'in Lübnan'daki tatbikata kendisinden bir yıl önce gittiğini anlattı.

Geminin 15 Temmuz akşamı nöbetçi astsubayları olan ve tutuksuz yargılanan sanıklar Üstçavuş Ali Yağcı, Astsubay İlhan Çağlar, Astsubay Çavuş Arda Güz ve Astsubay Çavuş İsa Elbiz ile uzman çavuşlar Orçun Fırat Şahin ve Murat Yağan da haklarındaki suçlamaları kabul etmediklerini, darbe girişiminden sabah haberdar olduklarını iddia etti.

- "Kartları değiştirdim"

Tutuksuz sanıklardan TCG Bodrum gemisi Elektronik Subayı Astsubay Çavuş Memet Kalalı ise ifadesinde, acil toplanma planı çerçevesinde gemiye çağrılmaları sonrası nizamiyedeki tutum, televizyondaki haberler ve telefonların toplatılmasından şüphelendiğini, herhangi bir tehlike veya usulsüz emre karşı hazırlık yaptığını ileri sürdü.

Olası bir emirde "sistem arızalı" bahanesini öne sürebilmek için top sistemlerinin kartını arızalı kartla değiştirdiğini savunan Kalalı, "Top sistemlerini, kartı çıkartarak etkisiz hale getirmek istedim. Limana vardıktan sonra tekrar değiştirdim. Kimsenin haberi yoktu. Kendi inisiyatifim." ifadelerini kullandı.

Mahkeme başkanının Kalalı'nın bir üst rütbesindeki astsubay üstçavuş İbrahim Kaya'ya durumla ilgili bilgisi olup olmadığını sorması üzerine, "Kartı değiştirdiğini bugün duydum. Bize atış yapılması doğrultusunda emir gelmedi. Kartın değişmesi halinde mermiler hedeflediği yeri vuramaz." şeklinde konuştu.

Mahkeme heyeti, öğleden sonraki oturumda savunma yapan tutuklu sanık eski TCG Beykoz gemisi harekat subayı Astsubay Çavuş Hakan Ürkmez'in tahliyesine karar verdi.

Tutuksuz sanık Memet Kalalı'nın ByLock kayıtları arasında çelişki bulunduğunu tespit eden mahkeme heyeti, bunun giderilmesi için İzmir Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne yazı yazılmasına karar vererek duruşmayı yarına erteledi.

- İddianame

İzmir'de FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan bin 300 sayfalık iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

İddianamede, Fetullah Gülen'in "birinci" şüpheli olduğu 267 sanığa "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma, TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlamaları yöneltilmişti.

Daha sonra hazırlanan ek iddianameyle 3 kişinin daha dosyaya eklenmesiyle sanık sayısı 270'e yükselmişti.

Sanıklar arasında tamamı Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edilen, "Yurtta Sulh Konseyi"nce Manisa ve İzmir'de sözde "sıkıyönetim komutanı" ilan edilen tutuklu sanıklar Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil, Bornova 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur, Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural, Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter, İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka, Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş ile Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez de bulunuyor.


VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara