Dolar

32,3275

Euro

35,0894

Altın

2.298,00

Bist

8.984,15

İzlanda Başbakanı istifa etti

İzlanda Başbakanı Sigurdur Ingi Johannsson, genel seçimde partisinin oy kaybetmesi üzerine istifa etti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-30 23:50:34

İzlanda Başbakanı istifa etti

AA'nın habeirne göre Başbakan Johannsson'un liderliğindeki İlerici Parti, halkın dün sandık başına gittiği genel seçimde oylarının yarısından fazlasını kaybetti.

Gelişmelere ilişkin açıklama yapan Johannsson, istifasına gerekçe olarak partiye destek kaybını işaret etti, yeni hükümet kurulana kadar görevde kalacağını bildirdi.

Merkez sağ hükümetteki koalisyonun büyük ortağı olan İlerici Parti seçimde 63 koltuklu İzlanda parlamentosunda sadece 8 koltuk elde ederken, hükümetin küçük ortağı Bağımsızlık Partisi ise 21 koltuk kazandı. Sol-Yeşiller Partisi ile internet korsanları ve siyasi aktivistler tarafından kurulan Korsan Partisi de eşit şekilde 10 milletvekiliyle parlamentoya girme hakkını elde etti.

İlerici Parti'nin seçimde kötü sonuç almasına sebep olarak eski Başbakan ve parti lideri Sigmundur David Gunnlaugsson'un vergi cenneti Panama'da şirket sahibi olduğu iddiaları gösteriliyor. Gunnlaugsson'un off-shore şirketlerle ilgili bilgilerin açığa çıktığı Panama Belgeleri'nde adının geçmesi üzerine nisan ayında istifa etmiş, ardından erken genel seçim çağrısı yapılmıştı. 54 yaşındaki Johannsson ise Gunnlaugsson'un istifasıyla başbakanlık koltuğuna geçmişti.

 

Haber Ara