Dolar

32,3373

Euro

35,1899

Altın

2.246,00

Bist

8.718,11

İyi bir kurbanlık nasıl seçilir?

Kurbanlık hayvan alırken nelere dikkat etmek gerekir? İyi bir büyükbaş hayvan nasıl alınır? Kurbanlık hayvanın 2 yaşını doldurduğu nasıl anlaşılır? İşte kurbanlık hayvan ile ilgili detaylar...

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-12 23:24:52

İyi bir kurbanlık nasıl seçilir?

Kurban Bayramının yaklaşması ile hayvan pazarlarıda canlanmaya başladı. Vatandaşlar bütçelerine göre küçükbaş veya büyükbaş hayvan tercihlerini yaparak kurbanlık hayvan bulama telaşı içerisine girdiler. Peki kurbanlık hayvan alırken özelliklede büyükbaş hayvan alırken nelere dikkat edilmelidir? 

Büyükbaş hayvan da 2 yaş olmasına dikkat edilmeli!

Büyükbaş hayvanın -sığır ve manda için- kurbanlık olabilmesi 2 yaşını doldurmuş olmasına bağldır. Peki 2 büyükbaş hayvanın 2 yaşını doldruduğu nasıl anlaşılır? Büyükbaş hayvanlarda yaşını tespit edebilmek için ağzındaki dişlere bakılır. Eğer Büyükbaş hayvanların ağızlarında küçük dişer yerini büyük dişlere bırkamışsa o hayvan 2 yaşını doldurduğu kabul edilir. 

Küçükbaş hayvanlarda ise koyun için en az 6 ayını doldurmuş olanlardan annesinin boyutuna ulaşmış olması beklenir. Diğerleri için 1 yaş sınırı aranır. Yani 6 aylık bir keçi gösterişlide olsa kurban edilemez.

Gözlere dikkat!

Kurbanlık hayvanın iki gözününde görüyor olması gerekmektedir. Eğer gözlerden bir tansei bile görmüyosa bu hayvan kurban edilemez. 

Diğer özellikler

Kurbanlık hayvanın ayaklarınında sağlam olması gerekir. Kurbanlık hayvan kurban edileceği yere kadar kendi ayaklarıyla gidebilmelidir. Ayrıca kurbanlık hayvanın kulaklarının yerinde olması ve kuyruğunun üçte birinin var olması gerekmektedir.

 

Haber Ara