Dolar

32,4794

Euro

34,8134

Altın

2.429,21

Bist

9.645,02

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar:

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar:

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-09 19:06:32

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar:
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, "Geçmişte IMF ile boğuşan bir ülkenin iş adamı olarak, bugün Yunanistan'ın geldiği duruma şaşırmıyorum. Yunanistan bu krizin sinyallerini yıllardır vermesine rağmen hep geçiştirildi" dedi.

Çağlar, İTO temmuz ayı meclis toplantısında, Türkiye ve dünya gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'deki siyasi belirsizliğin bir an önce giderilmesi gerektiğini belirten Çağlar, şöyle konuştu:

"İster erken seçim yoluyla, ister koalisyon yoluyla. İş dünyası olarak biz her daim umutluyuz, her daim üretmenin peşindeyiz. Yatırımdan, fedakarlıktan asla kaçmadık. Hükümetlerin kurulup, yönetilemediği gün de kaçmadık, yüzde 70 enflasyonla boğuşurken de kaçmadık, küresel kriz dünyayı kasıp kavururken de kaçmadık. Çok şükür bugün dimdik ayaktayız. Ama ticaret netlik ister, öngörü ister. Siyasilerimiz de bizim kadar bu işin bilincine varsın. Gereken duyarlılığı göstersin. Herkesi görev başına davet ediyoruz. Ama görevden kaçmak da sizin tercihiniz."

- "Siyasete girmiş insanlara saygı duyun"

İbrahim Çağlar, koalisyon beklentilerinin tartışıldığı bugünlerde bazı televizyonlarda düzenli olarak yayınlanan tartışma programlarının toplum psikolojisini bozduğunu savundu.

Çalışmasını yaptırdığını, bu şekilde 15 kanal olduğunu öne süren Çağlar, şöyle devam etti:

"Bazı insanlar sürekli çıkıyor siyaset, koalisyon, küresel siyaset ne bulursa konuşuyorlar. Toplum mühendisliğine soyunuyorlar. Bakıyorsunuz siyasetten anlıyor mu diye? Yok. Elini taşın altına koyup siyasete girmiş mi? Hayır. O zaman siyasete girmiş insanlara saygı duyun, bırakın bu insanlar bu işi halletsin. Sözde aydın insanlar siyasete çamaşır biçmeye çalışıyorlar. Bir de sizi entelektüel sanıp, dinleyenler, inananlar var."

- Asya Yatırım Bankası

Çağlar, dünyada ticaret yollarının değiştiğini, ABD ile AB arasında transatlantik ticaret köprüsü kurulduğunu anımsatarak, "Türkiye'nin henüz dahil edilmediği bu gibi oluşumlara karşı doğuda yükselen yepyeni ekonomik birlikteliklere imza atılıyor. Bizim de ortak olduğumuz Asya Yatırım Bankası, 57 ülkenin ortaklığı ve 100 milyar dolar sermayesiyle resmen kuruldu. Böylece gelişmekte olan ülkeler ekonomilerini hızlandıracak yatırımlarda sadece Dünya Bankası'na ve IMF'ye bağımlı kalmayacaklar. Bu bankadan finansman sağlayabilecekler" ifadelerini kullandı.

Uyguladığı göçmen politikaları nedeniyle Birleşmiş Milletler'in artık "Ayrışmış Milletler'e" dönüştüğünü öne süren Çağlar, uluslararası camiayı haksız tutumları nedeniyle eleştirdi.

- İTO Yunanistan'ı ziyaret edecek

Çağlar, Yunanistan'daki ekonomik krizin tüm bölge ülkeleri gibi Türkiye'yi de ilgilendirdiğini belirterek, "Geçmişte IMF ile boğuşan bir ülkenin iş adamı olarak, bugün Yunanistan'ın geldiği duruma şaşırmıyorum. Yunanistan bu krizin sinyallerini yıllardır vermesine rağmen hep geçiştirildi. AB'nin ve IMF'nin Yunanistan'a sunduğu kriz reçeteleri ise durumu daha da çıkmaz hale getirdi" diye konuştu.

Önümüzdeki dönemde İTO'dan bir heyetle Yunanistan'ı ziyaret etmeyi planladıklarını ifade eden Çağlar, Türkiye'nin komşu ülkeye elinden gelen yardımı sağlayacağını aktardı.

Çağlar, İstanbul Ticaret Odası Tahkim Merkezi'ni (İTOTAM) kurarak üyeleri ve uluslararası tüccarlara hizmet vermeyi hedeflediklerini dile getirdi.

İstanbul Tahkim Merkezi'nin de geniş temsil ile kurulan diğer bir tahkim merkezi olduğunu ifade eden Çağlar, önümüzdeki dönemde tahkim faaliyetleri konusunda atılacak adımların kesinleşmesini beklediklerini kaydetti.

Çağlar'ın konuşmasının ardından üyelerin söz almasıyla devam eden toplantı sonrasında İTO meclis üyeleri iftar yapacak.

Haber Ara