Dolar

32,5653

Euro

34,9976

Altın

2.429,27

Bist

9.722,09

İtalyan Corriere della Sera gazetesi: Kokuşmuş bir şeyler var Almanya'da!..

Almanya’nın Hanau kentinde 2 kafeye düzenlenen ve 5’Türk 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan ırkçı saldırının yankıları sürüyor. İtalyan Corriere della Sera gazetesi, Almanya’daki ırkçı saldırıların artışına dikkat ederek, “Kokuşmuş bir şeyler var Almanya'da” başlığını kullandı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-21 15:58:50

İtalyan Corriere della Sera gazetesi: Kokuşmuş bir şeyler var Almanya'da!..

Almanya'nın Hessen Eyaleti'ne bağlı ve Franfkurt kenti yakınlarındaki Hanau kasabasında Tobias R. isimli ırkçı bir Alman'ın iki ayrı kafeyi silahla taraması sonucu 5'i Türk, 9 kişi hayatını kaybetmiş, 5 kişi de yaralanmıştı.

Irkçı saldırıyı sayfalarına taşıyan İtalyan Corriere delle Sera gazetesi, “Kokuşmuş bir şeyler var Almanya” başlığını kullanarak, ‘aşırı sağ' tehlikeyi dikkat çekti.

İtalyan Corriere della Sera'nın Berlin muhabiri Paolo Valentino, aşırı sağın sadece dokuz ay içinde gerçekleştirdiği üç saldırıdan sonra, bunların münferit olay olarak nitelendirilmesi karşısında uyarıda bulunuyor:
“Hepsinin ardında aynı ideolojik hezeyan yatıyor. Bunlar, yabancı nefreti, beyaz olmayanların ırkların küçümsenmesi, Yahudi düşmanlığı, 'ulusun ölümü' gibi baştan aşağı çarpık bir inanç ve Alman kimliğinin varlığını tehdit ettiği söylenen o uğursuz nüfus hareketleri efsanesi. Tekinsiz ve karanlık internet sitelerinden ve komplo teorilerinden geçilmeyen gizli anlatılar lağımından doğan ırkçı darbenin eylemleri, şiddet ve ölümle biten eylemlere dönüşüyorsa Almanya'da kokuşmuş bir şeyler var demektir. Kokuşmuş bir şeyler olmasının nedeni, meczuplar artık tek başlarına hareket etmiyor, aksine giderek daha endişe verici ortamlarda varlıklarını sürdürüyor. Aşırı sağcı terörün gölgesi, bütün ülkeyi kaplamaya yüz tuttu.”

“ÖZ İMGE YARA ALDI”

Alman taz, die tageszeitung gazetesi de, Almanya'nın hiçbir zaman zannettiği kadar dostane ve liberal olmadığını söylüyor:
“Bu söylem her zaman fazla cilalı, fazla güzel, fazlasıyla methiyelerle bezeli olagelmişti. Bu gün alenen görülenleri kavramakta zorlanmamızın nedeni de bu: Sağcı terör, federal cumhuriyete saldırdı; kan izleri NSU cinayetlerinden, Walter Lübcke cinayetine, Halle'deki sinagog saldırısından Hanau'da ölenlere kadar uzanıyor. Bu sağcı terör, aklın ve uygarlığın yuvası Almanya'nın çizdiği sevimli imgede derin bir çatlak oldu. Sağcıların işlediği cinayetler de bu güzel tabloya uymadığı için, böyle saldırıları gerektiği kadar ciddiye almakta zorlanıyoruz.”

“AŞIRI SAĞ KARARLI BİR ŞEKİLDE
YALNIZLAŞTIRILMALI”

İspanya El Periódico gazetesi ise Catalunya, parti politikalarına da çeki düzen verilmesini istiyor:
“Bu saldırılar, muhafazakar siyasetçilerin şimdiye kadar aşırı sağla aralarına koydukları mesafeyi Thüringen'de sorgulamaya başladıkları bir döneme denk düşüyor. ... Bütün bu siyasi taktikler, Başbakan Yardımcısı Olaf Scholz'un uyarısını doğrular nitelikte: 'Nazi diktatörlüğünün sona ermesinden 75 yıl sonra günümüzde, Almanya'da sağcı terörün yeniden ortaya çıktığını siyasi tartışmalarımızda görmezden gelemeyiz.' Parti içi kavgalar -yabancı nefretini körükleyen yabancı düşmanı-AfD'nin güçlenmesini olsa olsa hızlandırabilir. Almanya'daki büyük partiler bu tehlike karşısında geleneksel dışlamacı duruşlarına geri dönmeli, güvenlik güçleri de bu canilerin peşine düşmeli.”

IRKÇI TERÖR SALDIRISINDA 9 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Hanau kentinde iki kafeye düzenlenen ırkçı terör saldırısında, aralarında Türklerin de bulunduğu 9 kişi hayatını kaybetmişti.
Özel harekat timinin düzenlediği operasyonda, saldırıyı gerçekleştiren ırkçı terörist 43 yaşındaki Tobias R. ve 72 yaşındaki annesi evinde ölü bulunmuştu.
Saldırgan Tobias R'nin avcılık belgesi olduğu ve ardında bir mektupla video bıraktığı kaydedilmişti.

Haber Ara