Dolar

32,3641

Euro

34,9738

Altın

2.326,17

Bist

9.073,02

İtalya, Musul Barajı'na asker gönderecek

İtalya, Musul Barajı'na asker gönderecek

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-16 17:58:24

İtalya, Musul Barajı'na asker gönderecek
" İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Musul Barajı'nın güvenliği için Irak'a asker göndereceklerini açıkladı.

Parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisine hitap eden Başbakan Renzi, dün akşam katıldığı bir televizyon programında gündeme getirdiği Irak'a asker gönderilmesi konusuna açıklık getirdi.

Irak'ta, tadilatı İtalyan Trevi Grup tarafından üstlenilen hasarlı bir barajın korunması için asker göndereceklerini belirten Renzi, "Eğer bu baraj yıkılırsa kadınlar, çocuklar için tam bir felaket olur. Dünyada mühendislik açısından en iyiler arasındayız. İtalyan girişimi bunu düzeltebilir. ABD'den başlamak üzere uluslararası toplum bizden müdahale etmemizi istedi ve bu nedenle baraj tadilat geçirecek" ifadelerini kullandı.

İtalya'nın terörle mücadelede sorumluluklarını yapmakta olduğunu aktaran Renzi, "Dışişleri ve savunma bakanları ilgili komisyonlara, Irak ile ilgili irticalen değil ciddi bir İtalyan müdahalesini öngören ileri bir tezkere sunacak" dedi.

Savunma Bakanı Roberta Pinotti de Rai3 kanalında katıldığı programda, "Çarpışmaya gitmiyoruz" derken, askerlerin Musul'daki barajda tadilat işlerini üstlenen İtalyan firmanın çalışanlarının güvenliğini sağlayacağını ifade etti.

Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni de Corriere della Sera'ya yaptığı açıklamada, asker gönderecekleri bölgenin DAEŞ kontrolü altındaki Musul'a 50 kilometre uzaklıkta olduğunu belirtti.

Musul Barajı, 2014'te bir ara DAEŞ kontrolüne geçse de Peşmerge kuvvetleri tarafından geri alınmıştı. Dicle Nehri üzerine inşa edilen ve 1983'te açılan, 131 metre yüksekliğinde ve 3,2 kilometre uzunluğundaki barajın, 8 milyon metreküp kapasitesiyle bölgedeki 1,7 milyon kullanıcıya elektrik sağladığı belirtildi. İtalyan basınına göre projenin değeri 2,2 milyar doları buluyor.

İtalya, halihazırda 750 askeri ve 4 Tornado uçağıyla terör örgütü DAEŞ'e yönelik Doğal Kararlılık operasyonunun Irak bölümünde gözlem faaliyetlerine ve yerel kuvvetlerin eğitimine destek veriyor.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara