Dolar

32,5728

Euro

34,7979

Altın

2.500,95

Bist

9.693,46

İtalya-İran ilişkilerinde yeni dönem

İtalya ve İran arasındaki ilişkilerin yeni dönemde 17 anlaşmayla başladığı bildirildi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-26 04:01:24

İtalya-İran ilişkilerinde yeni dönem

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; İtalya ve İran arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemi başlatan 7'si devletlerarası, 10'u kurumsal olmak üzere 17 anlaşma imzalandı.
 
İran'a uygulanan ambargoların kalkmasının ardından Batı ülkeleri arasında ilk ziyaretini İtalya'ya gerçekleştiren İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile Roma'daki tarihi Capitolini Müzesi'nde bir araya geldi.

Baş başa görüşmenin ardından iki lider, ülkeleri arasında ticari ve ekonomik bakımdan yeni bir dönemi başlatan 17 anlaşmanın imza törenine geçti. Renzi ve Ruhani'nin hazır bulunduğu imza töreninde, İtalya ile İran arasında 7'si devletlerarası, 10'u da kurumsal olmak üzere 17 ikili anlaşmaya ilgili bakan, bakan yardımcıları ve kurum temsilcileri imza attı. 

İmzalanan anlaşmalar, İran'da belirli demiryolları hatlarının İtalyan devlet demiryolunca geliştirilmesi, yüksek hızlı tren, sağlık ve eczacılık sektörü ile enerji firmaları Saipem ve İran Gaz şirketi arasında işbirliğini ve İran'ın Trieste Limanı'ndan daha sık yararlanmasını içeriyor.

RENZİ: BARIŞ DÖNEMİNE YÖNELİK İLK ADIM

İmza töreninin ardından basına açıklama yapan Renzi, Cumhurbaşkanı Ruhani'nin İran'ın Batı'ya açılımını İtalya'dan başlatmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Viyana'da imzalanan anlaşma, sadece İran için değil, tüm bölge için bir barış dönemine yönelik ilk adım olabilir. Beraber çalışmak için çabalayacağız. Sıcak senaryolar içinde, Suriye'den başlamak üzere birlikte çalışılabilir. Nükleer konusunda bir anlaşmaya vardık. Suriye konusunda da barışçıl bir çözüm, demokratik bir geçiş, bölgeye barışı getirmek ve hep birlikte IŞİD terörüne karşı çıkmak için çalışabiliriz" dedi. 

RUHANİ: BÖLGE GÜVENLİĞİ SİYASİ YOLLARLA SAĞLANABİLİR

İtalya'yı 1999'dan bu yana ziyaret eden ilk İran Cumhurbaşkanı olan Ruhani de, ülkesinin, Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Üyesi 5 ülke ve Almanya'dan oluşan P5+1 ülkeleriyle vardığı nükleer anlaşmayı 'siyasi bir mucize' şeklinde niteleyerek, "Nükleer konusunda varılan tarihi anlaşmada izlenen yöntem, Ortadoğu'da istikrarlı bir barış bulmak için uygulanmalı. Bölgemizin güvenliği askeri müdahalelerle değil, siyasi yollarla sağlanabilir" şeklinde konuştu. 

İtalya'nın da İran'ın da barış için çalışmaya hazır olduğunu ifade eden Ruhani, "İran, terörle mücadelede ilk sırada. Bu, böyle olmasaydı, durum çok daha zor olurdu" dedi. Ruhani, Afganistan'da olduğu gibi İran ile İtalya'nın Ortadoğu'da barış için birlikte çalışması gerektiğini söyledi.

Haber Ara