Dolar

32,5185

Euro

34,8104

Altın

2.423,36

Bist

9.681,72

İtalya, göçmen sorununda Macaristan ile aynı fikirde değil

-İtalya Dışişleri Bakanı Alfano: -'Ben, bu husustaki şaşkınlığımı ve İtalya'nın bu yeni yasal düzenlemeye katılmadığını mevkidaşıma belirttim' -Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Szijjarto: -'Zorunlu yeniden yerleştirme ve buna yönelik kota uygulamalarını kabul edilemez olduğuna inanıyoruz'

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-08 22:51:58

İtalya, göçmen sorununda Macaristan ile aynı fikirde değil
İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano, Macaristan ile aralarında göçmen politikalarına yaklaşımda farklılıklar olduğunu buna rağmen Avrupa düzeyinde ortak çalışma niyetinde olduklarını söyledi.

Bakan Alfano, Dışişleri Bakanlığında Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile bir araya geldi. İki bakan, baş başa görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Ev sahibi Bakan Alfano, Macaristan meclisinde dün kabul edilen, iltica başvurusu süresince sığınmacıların sınırda kurulacak konteynerlerde tutulmasına yönelik yasaya ve genel olarak Macaristan'ın göçmen politikalarına atıfta bulunarak, "Ben, bu husustaki şaşkınlığımı ve İtalya'nın bu yeni yasal düzenlemeye katılmadığını mevkidaşıma belirttim." dedi.

Göçmen kriziyle, Macaristan'daki yeni yasal düzenleme yerine Avrupa hukuk kurallarına uygun şekilde yüzleşilmesi gerekliliğinin altını çizen Alfano, "Her şeyde hemfikir değiliz ama net olan şey dostluğumuzdur." ifadesini kullandı.

Bakan Alfano, Macaristan'ın bu politikasını paylaşmasalar da mevkidaşının, kendisine bu kararlarına yol açan etkenleri anlamasını sağladığı için takdirlerini iletti.

Angelino Alfano, ülkesinin geçen ay orta Akdeniz üzerinden gelen düzensiz göç akışını önlemeye yönelik Libya ile yaptığı anlaşmanın zorlu ve yorucu bir yol olduğunu, bugünden yarına hemen bir değişimin olmayacağını bütün bunlara karşı, anlaşmanın doğru bir adım olduğunu ifade etti.

-Macar Bakanın açıklamaları

Konuk bakan Peter Szijjarto ise ülkesinin meclisinde dün kabul edilen yasayı ulusal egemenliklerini gerekçe göstererek savundu.

Szijjarto, iltica talebinde bulunan göçmenlerin gözlem altına alınmasını düzenleyen bu yasanın, bu süreyi 30 ile 60 gün arasında olacağını söyledi.

Macar bakan, göçmenlerin belirli kotalarla üye ülkeler arasında taksim edilmesini kabul edilemez bulduklarını belirterek, "Biz sınırların savunulması gerektiğine ikna olmuş durumdayız. Avrupa toprakları dışında göçmenlere yönelik hot spot (kimlik tanımlama) merkezleri kurulması fikrine katılıyoruz. Ancak, zorunlu yeniden yerleştirme ve buna yönelik kota uygulamalarını kabul edilemez olduğuna inanıyoruz. Bu karar, Avrupa hukukuna aykırı." ifadesini kullandı.

Yeniden yerleştirme politikalarının, Avrupa'ya yönelik göçmen gelişlerini daha da arttıracağı tezini savunan Szijjarto, Schengen Bölgesi içerisinde kimseyi bir ülkede kalmaya zorlayamayacaklarını kaydetti.

Bu arada, İtalyan bakan Alfano, iki ülke arasındaki ticari ilişkilere ivme kazandırmak maksatlı ortak bir iş forumu düzenlenmesi önerisini de dile getirdi.

Haber Ara