Dolar

32,3641

Euro

34,9637

Altın

2.325,57

Bist

9.079,97

İtalya'daki Costa Concordia kazası

İtalya'daki Costa Concordia kazası

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-14 12:29:57

İtalya'daki Costa Concordia kazası
İtalya'nın Giglio Adası açıklarında 3 yıl önce kaza yapan Costa Concordia kruvaziyerinin kaptanı Francesco Schettino hakkında verilen 16 yıl hapis cezası kararının gerekçesi açıklandı.

Kaza anında ihmali bulunan diğer gemi personelinden ayrı yargılanan ve cezası geçen şubat ayındaki karar duruşmasında belli olan kaptan Schettino'nun gemiyi adaya yakın geçirme tercihinden ötürü suçlu bulunduğu belirtildi.

Gerekçeli kararda, kaptanın, Giglio Adası'na "yay" olarak tabir edilen manevrayla yakın geçiş yapmaya çalışmasının hatalı seçim olduğu ifade edilerek gemiyi yolcu varken terk eden kaptanın geri dönmemesinin de ceza almasında etkili olduğu kaydedildi.

Kaptanın, radarda gece görüşünü iyi analiz edecek durumda olmadığı, dolayısıyla büyüyen sıkıntıyı azaltacak adımlar atamadığı, gemide acil durum emri verilmesinde geciktiği hatta bunu da kendisinin vermediği, olay sırasında uyulması gereken acil durum kurallarını sürekli ihlal ettiği vurgulandı.

Kaptan Schettino'nun, Giglio Adası'na yakın geçiş esnasında kız arkadaşı Domnica Cemortan ile yemekte olduğu ve seyir ekibinden geminin yakın geçişi düşük hızda yapmasını istediği de belirtildi.

16 yıl 1 ay hapis cezası alan ve kararı değerlendirirken, "Kazanın olduğu gün ben de öldüm" diyen Schettino'nun, gerekçenin açıklanmasıyla temyize başvurması bekleniyor.

Costa Concordia kruvaziyeri, 4 bin 229 yolcu ve mürettebatıyla 13 Ocak 2012'de Civitavecchia kentinden kuzeybatıdaki Savona kentine giderken Toskana bölgesi sahillerindeki Giglio Adası açıklarında adaya yakın geçiş yaparken, kayalıklara çarpmış, olayda 32 kişi yaşamını yitirmiş, 175 kişi yaralanmıştı. Kazanın ardından gemi, yaklaşık 20 ay adaya paralel, yatık şekilde kalmış, Eylül 2013'te "Parbuckling" operasyonuyla doğrultulduktan sonra geçen yıl temmuzda söküm işlemlerinin yapılacağı Cenova limanına çekilmişti.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara