Dolar

32,5121

Euro

34,9634

Altın

2.433,33

Bist

9.783,42

İtalya'da Libya'daki siyasi kriz konulu konferans

İtalya, Libya'yı krizden çıkarıp Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan yeni planı destekleme amacıyla Libya hakkında uluslararası bir konferansa ev sahipliği yapıyor.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-11-12 13:43:35

İtalya'da Libya'daki siyasi kriz konulu konferans

TİMETÜRK ÇEVİRİ

İtalyan Konseyi Başkanı Giuseppe Conte, hükümetinin çözüm dikte etme niyetinde olmadığını vurguladı. İtalya ve Fransa'nın aynı bakış açısı ve aynı hedeflerle Libya sorununda bileştiğini de sözlerine ekledi.

Libya siyasi krizinin ana aktörleri, Libya'yı kaostan çıkarmayı amaçlayan bir yol haritasının parçası olarak 10 Aralık'ta cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerine katılmaya karar vermişlerdi. Ancak geçtiğimiz hafta Libya'nın BM elçisi Ghassan Salam, BM'nin bu seçim takvimini, rakip güçlerin arasındaki şiddet ve politik engellemeleri nedeniyle fikrinden vazgeçtiğini açıkladı.

Bunun yerine, Batılı güçler ve BM, ülkede kendilerini parçalayan rakip silahlı grupları uzlaştırmak için bir ulusal konferans düzenlediler. 2011 yılında Muammer Kaddafi'nin devrilmesinden sonra, Trablus merkezli uluslararası toplum tarafından tanınan ulusal birlik hükümeti (GNA) ve Mareşal Halife'nin desteklediği doğudaki paralel bir Haftar hükümeti olmak üzere ülke ikiye ayrıldı.

İtalyan yetkililer bu hafta sonu, Haftar'ın varlığını garantilemek için otak çalışmalar yaptılar. Roma, Sırbistan'ın Akdeniz üzerinden Avrupa'ya ulaşması için geçiş yapan göçmenlerin akışını durdurmaya çalışan Serraj'ın ulusal birlik hükümetini destekliyor. Fransa'nın Haftar ile özel bir ilişkisi de bulunuyor.

Kaynak: La Tribune

Haber Ara