Dolar

32,3187

Euro

35,0651

Altın

2.307,92

Bist

9.079,97

İtalya’da hükümet kurma çalışmaları devam ediyor

İtalya’da Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, siyasi istişarelerini tamamlarken, görüşmelerinden çıkan sonuçları değerlendireceğini bununla birlikte kısa zamanda bir hükümet kurulması gerektiğini söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-10 23:59:32

İtalya’da hükümet kurma çalışmaları devam ediyor

AA'nın geçtiği habere göre Mattarella, önceki gün Cumhurbaşkanlığı Sarayında parlamento başkanlarıyla başlattığı, parlamentoda temsil edilen siyasi parti temsilcileriyle görüşerek sürdürdüğü üç günlük istişare maratonunu tamamladı.

İstişarelerin ardından bir basın açıklaması yapan Cumhurbaşkanı, görüşmelerinden çıkan sonuçları ilerleyen saatlerde değerlendireceğini belirterek, “Ülkemizin, kısa sürede tüm işlevleri yerine getirecek bir hükümete ihtiyacı var” dedi. Hem içeride hem AB hem de uluslararası arenada vaktinde yapması gereken yükümlülükleri olduğunu anımsatan Mattarella, “Önümüzdeki birkaç saat içinde bu görüşmelerden çıkan sonuçları değerlendirip, hükümet krizinin çözümüne yönelik gerekli girişimlerde bulunacağım” diye konuştu. Parlamentonun üst kanadı Senato ile alt kanat Temsilciler Meclisi'ne seçilecek üyelerin seçim sistemindeki ikiliğe dikkati çeken Sergio Mattarella, “Senato ve Temsilciler Meclisi'ne yönelik seçim kanunlarını uyumlu hale getirmek gerek. Bu kaçınılmaz olandır” dedi.

ERKEN SEÇİM İSTENİYOR FAKAT YASA ELVERİŞLİ DEĞİL

Cumhurbaşkanı ile son görüşen parlamentonun her iki kanadında da sandalye sayısı en fazla parti olan Demokrat Parti'nin (PD) Senato'daki grup başkanvekili Luigi Zanda da Cumhurbaşkanı'nın yanından çıkışında yaptığı açıklamada, "Muhalefetin, geniş çaplı sorumluluk hükümeti kurulmasına karşı çıkışını gördük. Biz, cumhurbaşkanının krizi çözmek üzere atacağı adımlara desteğimizi teyit ettik" şeklinde konuştu.

Ana muhalefet konumundaki 5 Yıldız Hareketi'ni temsilen Giulia Grillo ise bugüne kadar olan iktidarda olan PD ve lideri Matteo Renzi'ye yüklenerek, "PD liderliğindeki siyasi sınıfın sorumsuzluğu ve kötü niyetiyle İtalya'nın devlet yapısı iki farklı seçim yasasıyla felce uğratılmıştır. Biz, Cumhurbaşkanı'ndan Anayasa Mahkemesinin karar vereceği seçim yasası üzerinden hızlı şekilde seçime gitmemizi sağlayacak süreci garanti etmesini istedik" diye konuştu.

Parlamentoda en fazla sandalyesi bulunan üçüncü siyasi grup olan Forza Italia (İtalya İleri) adına konuşan parti lideri Silvio Berlusconi de geniş ulusal koalisyon hükümeti fikrine karşı çıkarken, “Senato ve Temsilciler Meclisi seçimlerinde homojen bir yapı olmalı. Bu konuda yapıcı rol oynamaya hazırız” dedi.

Yasama sistemi çift meclisli sisteme dayanan ülkede üst kanat Senato ile alt kanat Temsilciler Meclisi'ne üye seçimi birbiriyle uyumlu olmaması siyasi belirsizlik riskini artırıyor.

Basına yansıyan yaygın senaryoya göre mevcut Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni liderliğinde, seçim yasasındaki ikiliği giderecek bir sistem oluşturacak geçiş hükümeti kurulması dile getiriliyor.

Haber Ara