Dolar

32,3271

Euro

35,0620

Altın

2.297,63

Bist

9.008,28

İtalya'da AP seçimlerinin ardından erken genel seçim talebi

İtalya'da merkez sağ partiler, Avrupa Parlamentosu seçimlerinin sonucunda ülkede sağ partilerin iktidara gelebileceği bir çoğunluk yakalamaları halinde erken genel seçim istiyor- Forza İtalya partisi lideri Silvio Berlusconi:- 'Salvini, AP seçimlerinden sonra Di Maio'yu bırakmaya ikna oldu'- Hükümet ortağı 5 Yıldız Hareketinin lideri ve Başbakan Yardımcısı Luigi Di Maio:- 'Lig partisi pazar g

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-22 10:52:39

İtalya'da AP seçimlerinin ardından erken genel seçim talebi
İtalya'da merkez sağ partiler, 26 Mayıs'ta yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinden sonra ülkede oluşacak siyasi tabloda sağ partilerin iktidara gelebileceği bir çoğunluk yakalamaları halinde erken genel seçime gidilmesini talep etti.

İtalya'da mevcut durumda muhalefette olan sağ görüşlü siyasi partilerden Forza İtalya ve İtalyan Kardeşliği, hükümet ortağı aşırı sağ görüşlü Lig partisi ile AP seçimlerinde oylarını arttırmaları halinde, 1 Haziran 2018'de Giuseppe Conte başbakanlığında kurulan koalisyon hükümetinin dağılacağını öne sürdü.

Forza İtalya partisinin lideri ve AP seçimlerinde aday olan 82 yaşındaki Silvio Berlusconi, devlet televizyonu Rai'de yayınlanan programda yaptığı açıklamada, Lig partisi ile sistem karşıtı 5 Yıldız Hareketi (M5S) arasındaki koalisyon hükümetinin sonlandırılması gerektiğini savundu.

Lig partisi lideri, Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini ile M5S lideri, Başbakan Yardımcısı ve Ekonomik Kalkınma Bakanı Luigi Di Maio arasındaki görüş ayrılıklarının artık ülkeyi yönetilemez hale getirdiğini öne süren Berlusconi, "Salvini, AP seçimlerinden sonra Di Maio'yu bırakmaya ikna oldu." dedi.

Berlusconi, Lig partisinden üst düzey yetkililerin hepsinin bu fikirde olduğunu, sürekli kavga ve karşılıklı hakaretler eden bir koalisyonun devam etmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Aynı şekilde, İtalyan Kardeşliği partisinin lideri Giorgia Meloni de AP seçimleri sonrasında Salvini öncülüğünde bir sağ hükümeti kurulması için erken genel seçime gidilmesi çağrısında bulundu. "Bu hükümet daha fazla devam edemez." diyen Meloni, Lig partisinin İtalyan Kardeşliği ile ittifak kurmak için yeterli çoğunluğa sahip olduğunu, Forza İtalya ile ise görüş ayrılıkları bulunduğunu ifade etti.

Öte yandan koalisyon hükümetinde işlerin yolunda gitmediğini kabul eden M5S lideri, Başbakan Yardımcısı ve Ekonomik Kalkınma Bakanı Di Maio da "Her gün bir hükümet krizi tehdidinde bulunulamaz. Lig partisi pazar günü Avrupa Parlamentosu seçimleri için mi oy istiyor yoksa bir hükümet krizi için mi?" diye konuştu.

Ülkenin teknokrat Başbakanı Giuseppe Conte'ye yönelik Lig partisinden sürekli eleştiriler yapıldığını belirten Di Maio, "30 yıl sonra bir Başbakan seçim kampanyasına girmiyor ama buna rağmen saldırılara maruz kalıyor. Giuseppe Conte'ye yönelik saldırılar beni endişelendiriyor. Ben hükümetin 4 yıl boyunca çalışmasını, daha birlikte yapılacak çok iş olduğunu düşünüyorum ama işler yolunda gitmeyince de bunu söylemek gerekiyor." açıklamasında bulundu.

İtalya'daki siyaset uzmanları, koalisyon ortakları arasındaki görüş ayrılıklarının her geçen gün artması, yerel seçimlerde Lig partisinin güçlenip M5S'nin oy kaybına uğraması ve ülkedeki ekonomik sorunlardan dolayı sonbaharda erken genel seçimi "kaçınılmaz" olarak görüyor.


Haber Ara