Dolar

32,3617

Euro

35,0289

Altın

2.325,18

Bist

9.131,09

İsviçre Lübnan'a verdiği askeri malzemeyi arıyor: Silahlar nerede?

İsviçre'nin Beyrut Büyükelçisi Monika Schmutz Kirgöz, ülkesinin Lübnan'la askeri iş birliğini durdurduğunu bildirdi. İsviçre Ekonomik İşler Devlet Sekreteryası da Lübnan’a askeri silah satışını durdurmaya karar verdiğini açıkladı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-22 19:19:21

İsviçre Lübnan'a verdiği askeri malzemeyi arıyor: Silahlar nerede?

Lübnan merkezli VDLnews sitesine açıklama yapan Kirgöz, ülkesinin, Lübnan'a önceki hükümet döneminde 40 parça silah gönderdiğini ve bir müddet sonra satılmadığı ya da başka bir gruba gönderilmediğinden emin olmak için iki ülke arasında imzalanan anlaşma çerçevesince bu silahları incelemek istediğini ifade etti.

YALNIZCA 9 SİLAH BULUNABİLDİ

Körfez Haberi'nin Şarku'l Avsat'tan aktardığı habere göre İsviçre Ekonomik İşler Devlet Sekreteryası tarafından da bir açıklama yapıldı. Buna göre Lübnan'a 2016'da, 30'u makineli tüfek, 10'u saldırı tüfeği olmak üzere 40 parça silah ihraç edildiği, ancak 2018 Mart ayında yapılan saha kontrolünde bunlardan sadece 9'unun bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, Sekreterya'nın İsviçre'nin Beyrut Büyükelçiliği aracılığıyla kayıp 31 silahı bulmaya çalıştığı ancak başarılı olamadığı da ifade edildi.

SİLAHLAR CUMHURİYET MUHAFIZLARI KORUMASINDA

Anlaşmaya göre bu silahlar, Lübnan Cumhuriyet Muhafızları gibi siyasi makamların korunmasından sorumlu olan özel birimlere tahsis edilecekti.

Anlaşmada, nihai alıcı, sahada denetleme yapma yetkisine sahip İsviçre'nin yazılı izni olmadan silahları başka bir tarafa devretmemeyi taahhüt etmişti.

SİLAHLARIN AKIBETİNİ DEFALARCA SORDUK

İsviçre'nin pek çok defa silahların akıbetini sorduğunu ancak Lübnan tarafından bir cevap alamadığını belirten Kirgöz, bu nedenle bu ülkeyle askeri iş birliğini durdurma kararı aldığını aktardı.

SİLAHLAR NEREDE?

Lübnan basınında silahları eski bir bakanın satın aldığı iddiasına yer verildi.

Lübnan makamlarından konuyla ilgili resmi açıklama yapılmadı.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara