Dolar

32,5886

Euro

34,7701

Altın

2.506,65

Bist

9.693,46

İsveç'te, Müslümanlara yönelik ırkçı saldırılar arttı

Avrupa’da son yıllarda İslâm’a olan ilgiden rahatsız olan aşırı sağcıların, Müslümanlara yönelik saldırıları sürüyor. İsveç'te ırkçı korsanlar tarafından ele geçirilen Sosyal Demokrat Partisi'nin Twitter hesabından, 'Müslümanların öldürün' mesajı paylaşıldı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-16 10:34:59

İsveç'te, Müslümanlara yönelik ırkçı saldırılar arttı

İsveç'te Müslümanlara yönelik ırkçı saldırılara her gün bir yenisi daha ekleniyor. Önceki gün İsveç'te ırkçı korsanlar tarafından ele geçirildiği öne sürülen Sosyal Demokrat Partisi'nin Twitter hesabından paylaşılan, "Müslümanların öldürün" mesajı büyük tepki çekti. 

İsveç'te hükümetin en büyük ortağı Sosyal Demokrat Partisi'nin sosyal medya hesabının ırkçı korsanlar tarafından ele geçirildiği ve hesaptan ''Bütün Müslümanları öldürün" paylaşımı yapıldığı bildirildi.

‘TWİTTER HESABI IRKÇILAR
TARAFINDAN ELE GEÇİRİLDİ'
 
Sosyal Demokrat Partisi, tepkiler üzerine açıklama yapmak zoruna kaldı. Partiden yapılan açıklamada, 850 bine yakın takipçisi bulunan Twitter hesabının gece saat 02.00'de ırkçılar tarafından ele geçirildiği ve sabah saat 09.30'da kontrol altına alındığı belirtildi. 
 
Irkçı korsanlarca hesaptan ''Bütün Müslümanları öldürün" mesajının yanı sıra İsveç Başbakanı ve Sosyal Demokrat Parti Lideri Stefan Löfven'in emekliye ayrıldığı ve orduda teğmen olarak göreve başladığı yönünde mesajlar paylaşılırken, ülkede uyuşturucu madde satışının serbest bırakıldığı yönünde de tweet'ler atıldı.  
 
Parti Basın Sözcüsü Åsa Söderén, mesajların kendileri ile hiçbir alakası olmadığını ve konuya ilişkin suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti.

MÜSLÜMANLARA HAKARET EDEN
POLİTİKACI, 40 GÜN HAPİS
CEZASINA ÇARPTIRILMIŞTI

Geçen ocak ayında ise İsveç'in Södertälje kentinde yaşayan aşırı sağcı İsveç Demokratlar Partisi üyesi yerel politikacı, İslam'a ve Müslümanlara hakaret ettiği gerekçesiyle 40 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. Göçmen karşıtlığı ile bilinen aşırı sağcı İsveç Demokratlar Partisi üyesi siyasetçi, ırkçı bir grubun Facebook hesabından "Tüm Müslümanlar teröristtir." şeklinde ifadeler paylaşmıştı.

MÜSLÜMAN OLAN KADIN MİLLİ TAKIM
KALECİSİ DE TEHDİTLERE MARUZ KALMIŞTI

Geçen şubat ayında da, İsveç U19 Kadın Milli Takımı'nın kalecisi Ronja Andersson (19), Müslüman olduktan sonra geçen 7 aylık sürede onlarca kez ağır tehdit ve hakarete maruz kaldığını söylemişti. Andersson'un evine tehdit mektubu gönderen bir kişi, çıktığı bir televizyon programında yaptığının hata olduğunu belirterek Andersson'dan özür dilemişti..

‘MÜSLÜMANLARA KARŞI
IRKÇILIK NORMALLEŞTİ'

Bu arada İsveç Uppsala Üniversitesi Dinler Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mattias Gardell, geçen Şubat ayında yaptığı bir açıklamadı ''İsveç'te Müslümanlara karşı ırkçılık normalleşti” demişti.
Prof. Dr. Gardell, Müslümanlara ilişkin yürüttükleri araştırmanın sonuçlarını ülkenin devlet televizyonu SVT'de yaptığı açıklamada,
İsveç'te Müslümanları hedef alan ırkçı saldırıların çok arttığını belirterek, "Müslümanlara karşı yeni bir ırkçı saldırı var. Buna 'İslamofobi' diyoruz. Bu da şaşırtıcı şekilde normalleşti'' ifadelerini kullanmıştı.
Son yıllarda Müslümanların ibadethanelerine saldırıların arttığına dikkati çeken Gardell, ''Elimizdeki araştırmaya göre, 2018 yılında İsveç'teki cami ve mescitlerin yüzde 59'una bir şekilde saldırı olmuş. İslamofobinin normalleşmesine en büyük katkıyı da medya sağladı ” demişti.

Haber Ara