Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

İsveç, Danimarka'dan Trump'a tepki

İki ülke Dışişleri Bakanları Trump’ın 7 ülkenin vatandaşlarının ülkeye girişini engelleyen başkanlık kararnamesini eleştirdi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-30 10:53:27

İsveç, Danimarka'dan Trump'a tepki

TİMETURK | HABER MERKEZİ (AA)

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, Danimarka Dışişleri Bakanı Anders Samuelsen Trump'ın 7 ülkenin vatandaşlarının ülkeye girişini engelleyen başkanlık kararnamesini eleştirdi.

İSVİÇRE

Wallström, İsveç devlet televizyonu SVT'ye yaptığı açıklamada, Trump'ın İran, Irak, Suriye, Libya, Yemen, Somali ve Sudan olmak üzere 7 ülkeden Müslümanlara ABD'ye giriş yasağı getirmesi kararıyla ilgili, ''Çok kötü bir karar. Çok kötü planlanmış bir uygulama." ifadesini kullandı.

Binlerce çifte vatandaş İsveçlinin bu karardan oldukça olumsuz etkilendiğini belirten Wallström, "Söz konusu 7 ülkenin İsveç pasaportu taşıyan vatandaşları şu anda ABD'ye giriş yapamıyor. Bu konuda ABD Dışişleri tarafından tam bir karar tarafımıza iletilmedi. ABD'den uygulanmanın nasıl olacağı hakkında resmi bir karar bekliyoruz'' dedi.

DANİMARKA

Samuelsen, konuyla ilgili sosyal medya sitesi Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, Trump'ın aldığı bu kararın "mantıksız" olduğu ifadesine yer verdi.

TV2News kanalına da açıklamalarda bulunan Samuelsen, "Kişileri bağlı bulundukları din ve topluluklara göre yargılamak yanlış. ABD'nin, şimdiye kadar yaptığı gibi insanları birey olarak değerlendirmesi gerek" diye konuştu.

"ZATEN OBAMA DÖNEMİNDE AZ MÜLTECİ ALINDI"

ABD'nin Başkan Barack Obama döneminde çok fazla mülteci kabul etmediğini kaydeden Samuelsen, "Çok sert mülteci politikaları var. Verilere göre ABD, Obama döneminde Suriye'den yaklaşık 13 bin civarında mülteci aldı. Avrupa'ya kabul ettiğimiz mülteci sayısıyla kıyaslandığında çok düşük” dedi.

HAVAYOLU ŞİRKETLERİNDEN DUYURU

Öte yandan İskandinav Hava Yolları (SAS) ve Norveç merkezli hava yolu şirketi Norwegian, Trump'ın mülteci ve göçmenlerin ülkeye girişini sınırlandıran kararnameyi imzalaması nedeniyle Irak, İran, Libya, Somali, Sudan, Suriye ve Yemen vatandaşlarının ABD'ye uçuşlarına izin verilmeyeceğini bildirdi.

İki havayolu şirketi, kararnameden dolayı ABD uçuşlarında uçağa alınmayacak yolcuların biletlerini iade edebileceğini belirtti.

Haber Ara