Dolar

32,3679

Euro

34,9588

Altın

2.325,34

Bist

9.079,97

İstismar araçsallaştırılmamalıdır

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-04-11 11:53:45

İstismar araçsallaştırılmamalıdır

Her şey araçsallaştırılabilir. Asıl amacı dışında kullanılan her nesne gibi. Mesela eğitim, insanlığa ve ait olduğu millete faydalı bireyler yetiştirme amacı dışında kullanılırsa eğitim araçsallaştırılmış olur. Yani herhangi bir muallim kendisine emanet edilen bir insan evladını insanlığa ve memleketine hizmet etmenin dışında başka bir gaye ile yetiştirirse o insan üzerinden eğitim araçsallatırılmış olur.

İstismar (bir nesneyi amacı dışında kullanmak) insanlık tarihi kadar eski bir insanlık suçudur. Kanaat sahibi olmayan ya da içindeki herhangi bir açlığı meşru yoldan doyuramayan insan kendi cinsinin bazı haklarını gasp ederek onu kendine bende eder. Bendeleşen (köleleşen) insan bir başka insan tarafından emeği, aklı ve özgürlüğü sömürülen insandır.

İstismarcı insan haddini aşan, kendini kontrol edemeyen baği bir anarşist olmuştur. Azgınlığını o kadar ileri safhaya götürür ki içindeki cinsel açlığı doyurmak için bazen hayvanlara bile musallat olur. Ne yazık ki sosyal bünyemizde bu tür istismarın sayısız örneklerine çokça rastlamaktayız.

Cinsel anlamda hayvanları istismar edecek kadar bayağılaşan insan bazen açıklanabilir veya açıklanamaz ama çoğu zaman da açıklanamaz nedenlerden ötürü kendi cinsini de cinsel yönden istismar etmektedir. Açıklanabilir yönden derken kesinlikle herhangi bir kişinin herhangi bir kişiyi cinsel istismarının anlaşılabilir olduğunu iddia etmiyoruz. Tam aksine cinsel istismar çaresizliğin, zayıflığın bedbaht olmanın bir göstergesidir.

Son günlerde bir vakıf çalışanının aşağılık bir cürmü kamuoyunu oldukça meşgul etmektedir. Hiçbir insanın böyle bir hadiseyi normal karşılamasını beklemediğimizi ifade ederek bir uyarı yapmaya çalışacağım. Başta da belirttiğimiz gibi mutlak anlamda istismar bir insanlık suçudur ama ne yazık ki bir vakıadır. Esas olan böyle vakıalara karşı başka bir istismarla yaklaşılmamasıdır. Demek istiyorum ki ortada aşağılık bir suç var toplum vicdanı bunu kabul etmiyor ve herkes bu suçta payı olan herkesin cezalandırılmasını istiyor. Ama yanlış olan istismarın da istismar edilmesidir.

Açıkça belirtmek gerekirse muhafazakar muhitlerde kabul gören bir vakfın çalışanının aşağılık bir fiili kullanılarak o vakfı, o vakfın meskul olduğu bölgedeki kamu idarecilerini, o vakfa yakın olduğu düşünülen ulusal yetkilileri suçlamak dolayısıyla siyasi mülahazalarla onlardan görevlerini bırakmayı istemek cinsel istismarı da istismar etmek demek olduğundan dolayı suçtur.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara