Dolar

32,5676

Euro

34,7173

Altın

2.487,06

Bist

9.524,59

'İstihbarat havuzumuzda PYD yer alamaz'

ABD’nin IŞİD ile Mücadele Özel Temsilci Yardımcısı Büyükelçi McGurk, PYD ile sahada irtibatın söz konusu olduğunu söyledi..

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-17 09:47:40

'İstihbarat havuzumuzda PYD yer alamaz'

ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi Emekli Orgeneral John Allen'in yardımcısı Büyükelçi Brett McGurk, Hürriyet'e verdiği özel demeçte, IŞİD'le mücadelede PYD ile sahada irtibat halinde olduklarını belirtti. 'Bu durumda PYD, koalisyon içinde yer alan Türkiye'nin dolaylı yoldan da olsa müttefiki mi olacak?' sorusu akıllara gelse de, diplomatik, askeri ve istihbarat kulislerinde bu soruya yanıt, 'hayır' oldu. İstihbarat birimleri, Türkiye'nin PYD'den istihbarat alan ülke konumunda olmayacağının gerekçelerini şöyle sıraladı:

'KOORDİNATLARINI BELİRLEDİK'

“Türkiye özellikle Suriye sınır hattı boyunca IŞİD'in bulunduğu bölgeler ve hareketliliği hakkında sahada çok önemli istihbarat kaynaklarına sahip. Buradan alınan bilgiler doğrultusunda IŞİD'in bölgede gerek üst düzey, gerekse militan düzeyinde toplanma merkezleri ve mühimmat depolarının önemli bir kesiminin koordinatları belirlenmiş durumunda. Hatta bazı sabit merkezler lazer güdümlü bombaların hedefi olması için işaretlendi. 23 Temmuz akşamı IŞİD'e yönelik hava operasyonunun saatini, IŞİD militanlarının karargâh olarak kullandıkları yerlerde toplanma saatine göre belirlememiz, istihbarat ağımızın gücünü gösterir.

'ABD İLE DE PAYLAŞIYORUZ'

Türkiye, arazide kendi istihbarat kaynaklarıyla topladığı bazı bilgileri ABD ile de paylaşıyor. ABD uçaklarının sınır hattı boyunca IŞİD'e yönelik operasyonlarında Türkiye'nin paylaştığı istihbaratlar önemli rol oynuyor. Bu nedenle PYD'nin gösterdiği yerleri bizim kendi istihbarat havuzumuza dahil etmemiz söz konusu olamaz. PYD ile işbirliği yapıyoruz durumuna düşmeyiz. Bunu zaten ABD'de de biliyor.”

'KENDİ İSTİHBARATIMIZLA VURURUZ'

Bu gerekçeler doğrultusunda Ankara, IŞİD'e yönelik hava operasyonlarına katılmaya başladığında kendi istihbarat ağından elde ettiği bilgiler doğrultusunda hedefleri vuracak. Bir yetkili, “Biz onlara (ABD) vuracağımız hedefleri söyleyeceğiz elbette. Onlar da PYD'ye iletebilirler, ‘Türkler buraları vuracaklar bilginiz olsun' diye. İletirler, iletmezler bu ABD'nin kendi meselesidir” dedi.

'ÇOĞU ABD CASUSU' İDDİASI

Türk istihbarat birimlerinin iddiasına göre, ABD'ye istihbarat sağladığı belirtilen PYD'lilerin önemli bir kesimi de, PYD'nin geçmişinden gelenler değil, ABD'nin bu örgüt içine sokmayı başardığı casuslar. New York Times gazetesi, geçen hafta PYD'nin silahlı kolu YPG ile ABD'nin IŞİD'e yönelik saldırılarda nasıl işbirliği yaptığına dair röportaj yayınlamıştı. YPG, Pentagon'a hava saldırısı için tabletten koordinatları geçiyor, ABD de hava saldırısı düzenliyordu.

Haber Ara