Dolar

32,5154

Euro

34,8500

Altın

2.429,09

Bist

9.645,02

İster esnaf olsun ister sanatkâr üretenlere tam destek

Hafta başında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülmeye başlanan Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifinde, kredi ve destekler konusundaki uygulamalara geniş bir şekilde yer ayrıldı. Teklifte, esnaf ve sanatkârlar için 2.2 milyar lira ödenek ayrılırken; çekirdek, erken aşama şirketler için yeni finansal araçlar sunuluyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-14 11:15:48

İster esnaf olsun ister sanatkâr üretenlere tam destek

Kayıtlı ekonomi ve teknolojiyle büyüme adımlarına öncelik verileceğine dair TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda alınan kararların arasında reel sektöre sağlanacak destekler ve düzenlemeler de öne çıkıyor.

Çiftçi ve esnafa ödenek

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bütçe sunumuna göre; Halk Bankası tarafından esnaf ve sanatkârlara kullandırılan krediler için 2019 yılında 1.9 milyar lira kaynak tahsis edildi, 2020 yılı bütçesinde 2.2 milyar lira ödenek öngörüldü. Çiftçilere düşük faizli kredi kullandırma sebebiyle oluşan gelir kayıplarının karşılanması amacıyla 2019'da ayrılan bütçe 3.4 milyar lira oldu. Bu amaçla 2020 yılı bütçesinde 4.2 milyar lira ödenek öngörüldü.

Başlangıç finansmanı desteği

Finansmana erişimde sıkıntı yaşayan çekirdek, başlangıç ve erken aşama şirketler için yeni finansal araçlar sunuluyor. Girişim Sermayesi Fonlarına Doğrudan Kaynak Aktarımı kapsamında önümüzdeki 5 yıllık dönem içerisinde 2 milyar lira tutarında kaynak aktarılması hedefleniyor.

Finansal çeşitlilik sağlanacak

Faizsiz sistem ve ilgili araçlarla ilgili kurumlar arası ortak bir terminoloji oluşturulacak. Kurumsal faizsiz borç uygulamaları, tarım arazi gelirlerine yönelik altyapı GYO'ları, ihracatın finansmanına yönelik yeni ürünler ve faizsiz finans prensiplerine uygun kredi derecelendirmesi üzerinde durulacak.

KOSGEB'de teminat

KOBİ Finansman Destek Programı'nda 175 baz puan faiz indirimi yapıldı. Kredi Garanti Fonu tarafından uygulanan yüzde 1.5'luk teminat bedeli de yüzde 1'e çekiliyor.

Noterlere yeni görev

Noterliklerde parmak izi ile kimlik doğrulama sisteminin kullanılması sağlanacak. Satış bedelinin, noterde işlem gerçekleşmeden satıcı hesabına geçmesini önleyecek bir finansal entegrasyon oluşturulacak. Noterlik harç ve masraflarının tüm bankaların kredi kartlarıyla ödenebilmesi de sağlanacak. Ayrıca, bazı çekişmesiz yargı işlerinde, belirli sınırlar altındaki delil tespitlerinde noterliklere de yetki tanınması hedefleniyor.

Kadın kooperatifçiliği alanında destek

Üç bakanlık arasında imzalanan protokole istinaden 81 ilde kadın kooperatifçiliği çalışma grupları oluşturuldu. 2020 yılında Türkiye'de ilk defa kadın kooperatifçiliği alanında 5 milyon Euro'luk bir proje uygulanacak.

Ulaşımda karayoluna öncelik

2020 bütçesinde, ticareti ve ekonomiyi etkileyen hizmetlere de yer verildi. Bunların arasında da ulaşım projeleriyle ilgili bilgiler dikkat çekiyor. Bütçeye göre Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yatırım harcamalarında yüzde 62'lik payla karayolu ilk sırada yer alacak. Bakanlık 198.5 milyar liralık kamu-özel iş birliği (KÖİ) projesi başlattı, bunların yüzde 77'si tamamlandı. Yapımı devam eden KÖİ projeleriyle 45.5 milyar liralık daha yatırım ülkeye kazandırılacak.

Ankara-İstanbul YHT'de verimlilik

Demiryollarında yeni alınan YHT setleriyle 2020 yılında verimli işletme modeli uygulanacak. Öncelikli olarak Ankara-İstanbul hattında ekspres seferlerle seyahat süresi yarım saat kısalacak. Bu hatta Doğançay Ripajı1 2020'de tamamlanacak. Bu arada Ankara-Sivas YHT hattında 2020'nin ilk yarısında işletmeye geçilecek.

Kapıkule hattı rahatlatacak

Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren hattının İPA desteğiyle yapılacak 153 kilometrelik Kapıkule-Çerkezköy kesiminin inşaatı sürüyor. Halkalı-Çerkezköy kesimi için de teknik çalışmalar devam ediyor.

SGK'daki sistemler birleşme

SGK'da üç ayrı sistem birleşti, ancak muhasebe sistemleri arasında entegrasyon sorununu çözmek için adımlar atılıyor. Bakanlık, bunu 2020'de büyük bir proje olarak başlatacak. Projenin ilk etabı 2020'nin sonunda tamamlanacak. İşveren, emektar, icra, güvence, MEDULA gibi alt sistemleri, MOSİP'in entegrasyonu, buna dair analiz, tasarım, test süreçlerinin birinci fazı 2020 sonunda tamamlanacak.

Akıllı ulaşım yatırımları

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) üzerinde önemle duruyor. 505 kilometre uzunluğundaki güzergâhta akıllı ulaşım altyapısı tamamlandı. Hedef, 5 aşamada 5 bin 406 kilometre yolda altyapıyı oluşturmak. Alt yapısı tamamlanan 505 kilometre uzunluğundaki yolun mimari tasarımı da bitiriliyor. Türkiye'nin ilk akıllı yolunun yapımına önümüzdeki yıl başlanacak.

Enerjide yerli kaynak dönemi

Denizlerde hidrokarbon arama faaliyetleri artırılarak 26 adet sondaj yapılacak. Trakya ve Güney Doğu Anadolu'da yapılan petrol ve doğalgaz için sondaj çalışmalarına hız verilecek. LPG'nin kullanımının daha da yaygınlaştırılması için adımlar atılacak.

Kruvaziyer turizmi değerleniyor

Türkiye'ye kruvaziyer gemi ile turist getiren A grubu seyahat acentelerine destek sağlanması amacıyla 2019'un ilk 11 ayında 7 firmaya 15.8 milyon lira ödeme yapıldı. 2020 ilkbaharında hizmete girecek olan İstanbul Galataport Limanı, 2021 sezonunda tam kapasiteye geçecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 2022 sezonuna yetiştirilmek üzere 2020 Haziran sonuna kadar Yenikapı'da yeni bir cruise port ihalesine çıkacak.

Coğrafi bilgi sistemi devrede

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ‘Ülke Mekânsal Strateji Planı' çalışmalarını 2020 yılında tamamlayacak. Coğrafi Bilgi Sistemleri Kararnamesi sayesinde şehirlerin 3 boyutlu dijital ikizleri oluşturuldu. Bu sistem sayesinde şehirlerin yeşil alan ve donatı ihtiyaçları anlık olarak takip edilebilecek ve gerekli yatırımların yönlendirilmesi sağlanacak. Sistem, 2020 yılında belediyelerin kullanımına açılacak.

Kentsel dönüşüm hızlanacak

İmar Barışı'ndan 23 milyar 954 milyon lira gelir elde edildi. Bu gelirden Kentsel Dönüşüm Proje özel hesabına 2 milyar lira kaynak aktarıldı. Bunun dışında da Kentsel Dönüşüm Eylem Planı'nda yer alan 65 bin konutun yapımı planlanıyor. Bu çerçevede İstanbul Gaziosmanpaşa, Esenler, Üsküdar, Kartal, Kağıthane, Ankara Mamak, Altındağ, Burdur ve Erzurum'da başlatılan kentsel dönüşüm projeleri de bu projeden kaynak alacak.

Havalimanına iki metro hattı

İstanbul Havalimanı'nın metro bağlantısı için çalışmalar sürüyor. Gayrettepe-Havalimanı kesimi 2020 sonunda, Halkalı-Havalimanı kesimi ise 2022'de tamamlanacak.

Haber Ara