Dolar

32,5887

Euro

34,7501

Altın

2.498,72

Bist

9.524,59

'İstenmeyen düşünceler beyinden atılmaz, aksine bir parça olarak kalır'

Bilim insanları, istenmeyen düşüncelerin kolayca ortadan kaldırılamayacağını ve beynin bir bölümünde kalacağını söylüyorlar.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-06 09:50:36

'İstenmeyen düşünceler beyinden atılmaz, aksine bir parça olarak kalır'

Kurtulamayacağınız olumsuz düşünceler sağlığınız için son derece zararlı olabilir.

Ve yeni araştırmalar, bunun, istenmeyen düşüncelerin beynin bir bölümünde hâlâ mevcut olmasından kaynaklanabileceğini gösteriyor.

Bu bulgu, beynimizi rahatlatmanın (ve zihinsel sağlığımızı korumanın) bir yolu olarak tekrar eden düşünceleri bastırmaya çalışmanın, klasik çalışmaların ilk önerdiği şeyi destekleyen en iyi strateji olmayabileceğini gösteriyor.

Çalışma yazarları, "Bu sonuçlar, bastırılmış düşüncelerin yayılması için yeni nörolojik kanıtlar sağlıyor ve PTSD gibi müdahaleci düşünce bozukluklarını tedavi etmek için hedeflenmesi gereken bir beyin bölgeleri ağını ortaya koyuyor" dedi.

Çalışma bunu tarafsız bir entelektüel içerikle test etti. Ekip, kırmızı elma veya brokoli gibi herhangi bir düşünce veya görüntüyü bastırmaya çalışırken 15 kişinin beyinlerinin aktivitesini haritaladı.

Buradaki zorluk, katılımcılardan onu görselleştirmelerini rica ettikten sonra 12 saniye boyunca bir gıda maddesi hakkında düşünmekten kaçınmak, bunu başka bir resimle değiştirmemek ve sadece zihinlerini açık tutmaktı.

Bir dizi görevi tamamladıktan sonra, sekiz kişi bir meyve veya sebzenin herhangi bir düşüncesini veya görüntüsünü bastırmayı başardıklarını bildirdi; ancak beyin taramaları aksini gösterdi.

Taramalar, iki bileşende gönüllü düşünmenin katılımcıların beyinlerinin sol tarafını harekete geçirdiğini, sağ tarafın ise bu tür düşünceleri bastırmaya çalıştıklarında harekete geçtiğini gösterdi.

Kan akışındaki değişiklikleri tespit eden fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme adı verilen bir teknik, beyin aktivitesini ölçer. Daha sonra, verileri analiz etmek için meyveler veya sebzeler hakkındaki düşüncelere karşılık gelen beyin aktivitesi modellerindeki farklılığı tespit etmek için ayarlanmış bir bilgisayar algoritması kullanıldı.

Avustralya'daki Monash Üniversitesi'nden bilişsel sinirbilimci Roger Koenig Robert, "Bu algoritma sayesinde, insanların farkında olmasalar bile ne hayal ettiklerini görebiliriz" dedi.

Sidney'deki New South Wales Üniversitesi'nde bilişsel sinirbilimci olan Joel Pearson, "Katılımcılar, imajı akıllarından çıkarmayı başardıklarını düşündüklerinde bile düşüncenin görsel bir temsilini oluşturabildik" dedi. Ve görsel korteks - beynin zihinsel görüntülerden sorumlu kısmı - bilinçaltında düşünceler üretiyor gibi görünüyor. Bu, onları önlemeye çalıştığımızda bile zihinsel görüntülerin oluşabileceğini gösterir.

Yazarlar araştırma makalelerinde, "bu sonuçlar, bastırılmış fikirlerin içeriğinin var olduğunu, ancak görünüşe göre bireyin bilgisi olmadan bilinçten gizlendiğini, bu da düşünce bastırmanın etkisizliği için ikna edici bir neden sağladığını göstermektedir" sonucuna vardılar.

Ancak "düşünce bastırma", bir öğe hakkında düşünmekten, onu başka bir şeyle değiştirmekten veya dikkatin dağılmasından kaçınmak anlamına gelir. Ve bu durumda, araştırmacılar, 15 katılımcının elma ve brokoli hakkında düşünmekten kaçınmak için başka düşüncelerden rahatsız olmadıklarından tamamen emin değillerdi.

Daha fazla insanı içeren gelecekteki çalışmalara ihtiyaç duyulacaktır; Benzer şekilde, diğer deneyler, tamamen rahatsız edici bir düşünceyi bastırmaya çalışmak yerine, insanlar bir fikri diğeriyle değiştirmeye çalıştıklarında beyinde neler olduğunu test eder.

Aynı grup tarafından 2019'da yayınlanan önceki araştırmalar, düşünceleri değiştirmenin düşünce kontrolünü bastırmaktan daha etkili olduğunu öne sürdü.

Çalışma Cognitive Neuroscience dergisinde yayınlandı

Kaynak: ScienceAlert

 

Haber Ara