Dolar

32,4992

Euro

34,9219

Altın

2.432,09

Bist

9.716,77

İşten çıkarma yasağı bitti mi? Kısa Çalışma Ödeneği bitince işten çıkarmak serbest mi?

Pandemi nedeniyle kapanan ve iş yapamaz duruma gelen işletmeleri korumak için çıkartılan kısa çalışma ödeneği uygulaması 31 Mart'ta son buldu. Kısa çalışma ödeneğinin bitmesi ile işçiler işten çıkarma yasağı bitti mi? diye sormaya başladı. Kısa Çalışma Ödeneği bitince işten çıkarmak serbest mi? Kısa çalışma ödeneği ile işten çıkarma yasağı arasında bir bağlantı yok. KÇÖ bitmesine rağmen işten çıkarma yasağı halen devam ediyor. Peki işten çıkarma yasağı ne zaman bitecek?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-01 17:29:39

İşten çıkarma yasağı bitti mi? Kısa Çalışma Ödeneği bitince işten çıkarmak serbest mi?

Milyonlarca çalışan kısa çalışma ile işine devam ediyordu. Ancak 31 Mart 2021 itibari ile kısa çalışma ödeneği son buldu. İşletmelere bundan sonra kısa çalışma ödeneği ödenmeyecek. Kısa çalışma ödeneği (KÇÖ) ile çalışan işçilerde kendi durumlarının ne olacağını merak etmeye başladı. Milyonlarca işçi KÇÖ'nün sona ermesiyle işten çıkarma yasağı bitti mi? diye sormaya başladı. Kısa çalışma ödeneği bitince işten çıkarmak serbest mi olacak?

İşten çıkarma yasağı bitti mi?

İşten çıkarma yasağı henüz bütmedi. İşten çıkarma yasağı 17 Mayıs tarihine kadar devam ediyor. Peki kısa çalışma ödeneği bitince çalışanların durmu ne olacak? Kısa çalışma ödeneği bitip de işveren çalışanı ücretsiz izne çıkartabilir ve çalışan da nakdi ücret desteğinden yararlanabilir. Ancak işten kovma durumu yok. 

Kısa Çalışma Ödeneği bitince işten çıkarmak serbest mi?

Kısa çalışma ödeneğinin bitmesi ile işten çıkarma yasağının bittiği anlamına gelmiyor. İşten çıkarma yasağı 17 Mayıs 2021 tarihine kadar devam ediyor. Ancak bu süre uzatılabilir. İş verenler işçileri işten çıkaramaz ancak ücretsiz izne çıkarabilir. Bu durumda da işçi devletten nakdi destek alabilir. 

İşten çıkarma yasağı ne zaman bitecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Kısa çalışma ödeneğinin süresini son kez olarak mart ayının sonuna uzattık." demişti. 17 Mart'ta sona erecek olan işten çıkarma yasağı Resmi Gazete'de yayınlanan yeni karar ile birlikte 2 ay daha uzatıldı. Buna göre işten çıkarma yasağı 17 Mayıs 2021 tarihinde bitecek. Bakan Selçuk Twitter'dan yaptığı açıklamasında “Normalleşme sürecinde istihdamı korumak için tedbirlerimize devam ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın @RTErdogan'ın kararıyla Nakdi Ücret Desteği ve Fesih Kısıtı'nı 2 ay süreyle uzatıyoruz.” ifadelerini kullandı.

İşten çıkarma cezası var mı?

İşveren yasağa aykırı olarak fesih yapar ise fesih tarihindeki brüt asgari ücret tutarında idari para cezası ile cezalandırılacak. Yani 2021 yılı tamamlanana kadar her bir haksız fesih için işveren 3 bin 577 lira para cezası kesilecek.

Normalleşme desteği

İşverenler için geçen senenin ağustos ayında uygulamaya giren normalleşme desteği devam ediyor. Normalleşme desteği kapsamında, işyerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönülmesini teşvik etmek amacıyla sigortalı ve işveren paylarının tamamı İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanıyor. Bu kapsamda; 2021'in Haziran ayını geçmemek üzere 6 ay süreyle işverenlere, sigortalıların prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanacak sosyal güvenlik primlerinin tamamı tutarında destek veriliyor.

Haber Ara