Dolar

32,5460

Euro

34,9892

Altın

2.420,25

Bist

9.722,09

İşte Size İlham Olacak Tarihteki En Ünlü Seyyahlar

Seyahat etmeyi seven gezgin Timetürk okuyucuları buraya baksınlar! Sizler için, aynı sizin gibi vakt-i zamanında dolaşan ünlü seyyahları yazdım. İşte dünyaca ünlü seyyahlar!

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-19 08:09:13

İşte Size İlham Olacak Tarihteki En Ünlü Seyyahlar

Gezmek ve keşfetmek, genel anlamda insanın durduramadığı bir dürtü olsa gerek. Günümüzde ulaşım araçları bir hayli geliştiğinden, yola çıkmak epey kolay. Ancak çok değil, bundan 200 sene önce bile, insanlar bir yerden bir yere giderken yayan gitmek mecburiyetinde kalabiliyorlardı. E hal böyle olunca gezgin olmanın da ağırlığı bir başka oluyor, değil mi? Ortaçağın son dönemlerinde, insanın bilgi birikimi epey büyük önem kazandığı için, bu dönemden sonra hatırı sayılır gezginlerin el yazmaları ve başarıları da bugüne ulaşmıştır. İşte size tarih boyunca seyyahlar ve neler yapmış oldukları!

Marco Polo (1254 – 1324)

Tarihin en ünlü gezgini olan İtalyan Marco Polo, yolculuklarına 1271'de babası ve amcasıyla Venedik'ten Çin'e giderek başladı. İlerleyen senelerde Moğol İmparatoru Kubilay Han ile tanıştı ve onun isteği üzerine 14 yıl dünyanın her yerine seyahat etti. Bu seyahatlerinde, imparatorluğun sahibi olduğu şehirleri not alarak, döndüğünde Kubilay Han'a anlattı. Kubilay Han ve Marco Polo üzerine kıymetli İtalyan yazar Italo Calvino'nun bir kurmaca kitabı da yer almaktadır: Görünmez Kentler. Ayrıca Marco Polo'nun seyahat notları da kitaplaştırılmıştır ve Türkçe'de Marco Polo'nun Geziler Kitabı olarak satılmaktadır.

Evliya Çelebi (1611 – 1682)

Evliya Çelebi, ünlü Türk gezginler denilince ilk akla gelen isim. Kendisi dile kolay işler yapmıştır, yarım yüzyıl boyunca Osmanlı topraklarında dolaşmış ve bu seyahatlerinin de notunu tutmuştur. Orta Avrupa'dan Arabistan'a kadar gezilmedik toprak bırakmayarak “Sen insan mısın?” adlı bizim tarafımızdan verilen hayali ödüle değer görülmüştür.

1_1

Kristof Kolomb (1451 – 1506)

Dünyanın en ünlü seyyahları arasında yer alan Kolomb, daha çok ABD'yi “keşfedememesiyle” bilinir. Bahamalar, Trinidad, Küba ve Jamaika gibi ülkelere gitmesine rağmen, buraların yeni bir kıtaya ait adalar olduğunu değil de Hindistan olduğunu düşündü. Derler ki, Kolomb'un elinden Marco Polo'nun Geziler Kitabı düşmezmiş. Hatta üzerine uzun uzun notlar da alırmış.

İbn-i Battuta (1304 – 1369)

Fas doğumlu olan Battuta'nın adı, ünlü gezginlerin isimleri arasında en az bilinenin olsa da, Ortaçağ'ın en büyük gezginlerinden bir tanesidir kendileri. 1325'te Mekke'ye yapmış olduğu hac yolculuğu seyahatinden sonra, 30 senede 120 bin kilometreden fazla yol kat etmiştir, ki bu dünyanın çevresinin 3 katına eşittir. İbn Battuta Seyahatnamesi adında bir de Türkçe kitabı mevcuttur.

Amelia Earhart (1897 – 1938)

Amerika doğumlu Earhart, hemde Atlas Okyanusu'nu yolcu olarak geçen ilk kadın olma ünvanını da elinde bulunduruyor. Esas mesleği havacılıktır ve çift motorlu bir uçakla dünya seyahatine çıkma teşebbüsünde bulunmuştur. Ancak 1937 senesinde Büyük Okyanus'ta kaybolmuştur ve bir daha kendinden haber alınamadığı için 1938 senesinden ölüm ilanı yayınlanmıştır.

Neil Armstrong (1930 – 2012)

Kendileri dünya gezginleri arasında olmasa bile, Ay'a ayak basan ilk insan olma özelliğinden dolayı tabii ki en meşhur seyyahlar arasında yerini alır. Her ne kadar Amerika'nın Ay'a insan göndermesiyle ilgili komplo teorileri olsa da Neil Armstrong bunları reddetmiştir. Ay'a gittiğinde söylediği “Burada bir Tanrı göremiyorum,” sözü de epey bir tartışma yaratmıştır.

Americo Vespucci (1454 – 1512)

Vespucci, Kolomb'dan daha uyanık olacak ki, ABD kıtasına ulaştığında buranın yeni bir kıta olduğunu anladı ve koca bir kıtaya kendi adını verdi. Bu keşfiyle birlikte, o zamana kadar bilinen dünyayı değiştirdi. Yeni Dünyanın keşfi, insanlık tarihinin en önemli keşiflerinden birisi olarak kabul edilir ve bütün bir uygarlık tarihinin etkilemiştir. Tarihe böylesine adını yazdırmak için iyi bir gezgin olmak gerekir.

Dünyadaki bu meşhur gezginler aynı zamanda bugünkü dünya düzenine de öncülük etmişlerdir. Şu Anda dünyada ayak basılmadık yer yok olarak biliniyor. Peki ya sizce öyle mi? Dünyada hala keşfedilmemiş bir yer olabilir mi?

Hazırlayan : Özlem Keşifte

Haber Ara