Dolar

32,3660

Euro

34,9550

Altın

2.325,32

Bist

9.079,97

İşte işadamlarının koalisyon tercihi

Güngör Uras, iş dünyasının kurulacak koalisyon hükümeti konusunda tercihleri değerlendirdi...

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-10 07:51:12

İşte işadamlarının koalisyon tercihi

Milliyet Gazetesi ekonomi yazarı Güngör Uras, bugünkü "İşadamlarının ‘gecikmeye' tahammülü yok" başlıklı yazısında seçim sonuçlarıyla birlikte ortaya çıkan tabloyu iş dünyasındaki tepkilere göre değerlendirdi. Halkın hükümeti koalisyonun kurması gerektiğini belirten Uras, "Kısa dönem için yapılan bu değerlendirmelerden sonra, olası koalisyon hükümeti için bekleyişlerde ağırlık kazanan “AKP'nin bir parti desteğinde koalisyon hükümeti oluşturması”. AKP'ye destek verecek parti konusunda ilk tercih CHP. Bunun zor olacağını söyleyenler AKP'nin HDP desteğiyle koalisyon hükümeti kurmasının iyi olacağını belirtiyorlar," dedi.

İşte Güngör Uras'ın yazısından bir bölüm:

Seçimler bitti. 7 Haziran seçimleri sonrası, pazartesi ve salı günleri İstanbul'da tanıdığım işadamlarına “Ne oluyor? Şimdi ne bekliyorsunuz?” diye sordum. İşadamları (yerlisi yabancısı, kadını erkeğiyle) (1) Hükümetin bir an önce kurulmasını bekliyor. (2) Zayıf değil, sağlam desteğe sahip ve uzun ömürlü olabilecek bir koalisyonun oluşmasını istiyor. Çünkü ekonominin uzun süre sahipsiz kalmaması gerekiyor. İşadamları kurulacak hükümetin gündeminin başında yer alacak sorunları şöyle sıralıyor...

1- Türkiye'de döviz fiyatı, doların değer kazanmasına bağlı olarak dalgalanıyor

Seçim sonu pazartesi günü dolar fiyatındaki oynaklık, piyasanın huzursuzluğundan kaynaklandı. Normal olarak seçim riski yılbaşından bu yana döviz kuruna yansıtılıyordu. Bundan sonra da doların yurtdışında değer kazanması dolar fiyatını tabii olarak artırır. Fakat ülke riski, politik risk primi pek yüksek olmaz. Ancak, partiler koalisyon kurma işini ciddiye almazlar ve koalisyon kurulması zaman alırsa, koalisyon konusunda anlaşmazlıklar büyürse, bu durumda dolar fiyatını dizginlemek zorlaşır.

2- Merkez Bankası faiz oranları konusunda karar almak zorunda

Ülkede enflasyon yüzde 8.10 oranında iken, Merkez Bankası yüzde 7.50 faizle para satmaya devam edemez. Ekonominin bugünkü durumunda ve seçim sonu koalisyon bekleyişinde Merkez Bankası'nın gelecek toplantıyı beklemeden faizi artırması olasılığı büyük. Merkez Bankası'nın faizi artırması döviz piyasasında ve borsada tansiyonu düşürerek, mevcut şartlarda denge oluşmasına imkân verir.

3- Döviz girişi yavaşlayabilir. Bankaların borçlanması oldukça önem kazanıyor

Cari açığın finansmanı için her ay doğrudan yabancı sermaye + portföy yatırımı + kredi olarak en az 3 milyar dolar net sermaye girişine ihtiyaç var. Koalisyon tartışmaları ve oluşacak hükümetin ekonomi politikalarındaki belirsizlik nedeniyle normal sermaye hareketleri ile döviz girişi yeterli ölçüde olamayacaktır. Bu nedenle, bankaların yurtdışından dövizle borçlanmalarına ihtiyaç var.

4- Talebi canlandırmak gerekiyor. Yoksa üretim seviyesi yavaşlayacak

İç talebin seçim sonu canlanması bekleniyordu. Bir yanda gelir yetersizliği, öte yanda gelecek hakkındaki belirsizlik nedeniyle halkın, yatırımcıların ve üreticilerin harcamalarında beklenen artış gerçekleşmeyebilir. Bu ise durgunluğun devam etmesi anlamına gelir. Durgunluk demek yatırım ve üretimin artmaması, büyümenin düşük çıkması, işsizlik sorununun ciddileşmesi demektir. İşte bu nedenle koalisyon hükümetinin bir an önce kurulması önem taşıyor.

5- Koalisyon hükümeti kısa süre içinde kurulmalı ki ekonominin sahibi olsun

Kısa dönem için yapılan bu değerlendirmelerden sonra, olası koalisyon hükümeti için bekleyişlerde ağırlık kazanan “AKP'nin bir parti desteğinde koalisyon hükümeti oluşturması”. AKP'ye destek verecek parti konusunda ilk tercih CHP. Bunun zor olacağını söyleyenler AKP'nin HDP desteğiyle koalisyon hükümeti kurmasının iyi olacağını belirtiyorlar.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ!!!

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara